Gemeente Wingene steunt duurzame klimaatprojecten en – initiatieven

De gemeenteraad keurt een nieuw overkoepelend reglement voor duurzame milieu- en klimaatprojecten goed. “Het reglement is volledig afgestemd op actuele noden”, aldus Brecht Warnez, schepen van Milieu en Klimaat. “We willen inwoners en verenigingen ondersteunen als zij initiatieven nemen die de kwaliteit van het milieu verbeteren, de klimaatopwarming tegengaan en die de kwetsbaarheid voor klimaatverandering verminderen. Het budget zal daarom vanaf volgend jaar met 25% stijgen.”

Door deze gemeenteraadsbeslissing worden de huidige versnipperde subsidiereglementen met betrekking tot duurzame milieu- en klimaatprojecten geactualiseerd en geïntegreerd in één reglement. Samen met de budgetverhoging in 2023 van 5.000 euro biedt het reglement een kader die de realisatie van een aantal initiatieven mogelijk maakt en voorziet subsidies voor verschillende maatregelen.

Meer bomen en groen in de dorpskernen

Het streefdoel is om in de periode 2019-2024 op het gemeentelijk grondgebied 14.600 bijkomende bomen te planten, dit is één boom per inwoner. De gemeente kan deze uitdaging onmogelijk alleen realiseren en wil samen met de bedrijven en inwoners hiernaar streven. Zo maken we samen een positieve impact: afkoeling in hete weersomstandigheden, het overtollig water wordt opgeslorpt en we zorgen voor een schonere lucht.

“Onze dorpskernen kunnen een stuk groener worden. Als gemeente werken we daar aan in bijvoorbeeld het Keizerspark. Maar eigenlijk kan in de meeste tuinen een boom geplant worden, mits de boomsoort uiteraard afgestemd is op de beschikbare oppervlakte”, legt schepen Brecht Warnez uit.

Vanaf dit najaar wil de gemeente daarom de inwoners overtuigen met een jaarlijkse gesubsidieerde groepsaankoop. De gemeente subsidieert verder het onderhoud van kleine landschapselementen zoals hagen en knotbomen in de open ruimte. Nieuw is dat nu ook de aanleg van geveltuinen onder bepaalde voorwaarden mogelijk wordt.

Water koesteren

Daarnaast blijft de gemeente ook subsidie verlenen voor het installeren van regenputten en infiltratievoorzieningen bij bestaande woningen. Voortaan verleent de gemeente ook steun voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen en het heropenen van grachten. Schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove vult aan: “We moeten regen veel meer als een geschenk uit de hemel zien en het ook zo koesteren. Hoe meer regenwater in de bodem kan dringen, hoe minder regenwater moet afgevoerd worden en hoe kleiner de kans op wateroverlast. Tegelijkertijd worden onze grondwaterreserves weer aangevuld. Alle beetjes helpen.”

Extra subsidies voor verenigingen en onderwijsinstellingen

Het milieu- en klimaatreglement voorziet in extra subsidies voor gemeentelijke verenigingen die initiatieven nemen rond milieu, natuur, klimaat en duurzame ontwikkelingen. Ook scholen worden hierbij ondersteund.

Het volledig regelement is terug te vinden op www.wingene.be/klimaatsubsidies.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.