Gemeente Wingene steunt duurzame klimaatprojecten en – initiatieven

De gemeenteraad keurt een nieuw overkoepelend reglement voor duurzame milieu- en klimaatprojecten goed. “Het reglement is volledig afgestemd op actuele noden”, aldus Brecht Warnez, schepen van Milieu en Klimaat. “We willen inwoners en verenigingen ondersteunen als zij initiatieven nemen die de kwaliteit van het milieu verbeteren, de klimaatopwarming tegengaan en die de kwetsbaarheid voor klimaatverandering verminderen. Het budget zal daarom vanaf volgend jaar met 25% stijgen.”

Door deze gemeenteraadsbeslissing worden de huidige versnipperde subsidiereglementen met betrekking tot duurzame milieu- en klimaatprojecten geactualiseerd en geïntegreerd in één reglement. Samen met de budgetverhoging in 2023 van 5.000 euro biedt het reglement een kader die de realisatie van een aantal initiatieven mogelijk maakt en voorziet subsidies voor verschillende maatregelen.

Meer bomen en groen in de dorpskernen

Het streefdoel is om in de periode 2019-2024 op het gemeentelijk grondgebied 14.600 bijkomende bomen te planten, dit is één boom per inwoner. De gemeente kan deze uitdaging onmogelijk alleen realiseren en wil samen met de bedrijven en inwoners hiernaar streven. Zo maken we samen een positieve impact: afkoeling in hete weersomstandigheden, het overtollig water wordt opgeslorpt en we zorgen voor een schonere lucht.

“Onze dorpskernen kunnen een stuk groener worden. Als gemeente werken we daar aan in bijvoorbeeld het Keizerspark. Maar eigenlijk kan in de meeste tuinen een boom geplant worden, mits de boomsoort uiteraard afgestemd is op de beschikbare oppervlakte”, legt schepen Brecht Warnez uit.

Vanaf dit najaar wil de gemeente daarom de inwoners overtuigen met een jaarlijkse gesubsidieerde groepsaankoop. De gemeente subsidieert verder het onderhoud van kleine landschapselementen zoals hagen en knotbomen in de open ruimte. Nieuw is dat nu ook de aanleg van geveltuinen onder bepaalde voorwaarden mogelijk wordt.

Water koesteren

Daarnaast blijft de gemeente ook subsidie verlenen voor het installeren van regenputten en infiltratievoorzieningen bij bestaande woningen. Voortaan verleent de gemeente ook steun voor het ontharden en vergroenen van particuliere voortuinen en het heropenen van grachten. Schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove vult aan: “We moeten regen veel meer als een geschenk uit de hemel zien en het ook zo koesteren. Hoe meer regenwater in de bodem kan dringen, hoe minder regenwater moet afgevoerd worden en hoe kleiner de kans op wateroverlast. Tegelijkertijd worden onze grondwaterreserves weer aangevuld. Alle beetjes helpen.”

Extra subsidies voor verenigingen en onderwijsinstellingen

Het milieu- en klimaatreglement voorziet in extra subsidies voor gemeentelijke verenigingen die initiatieven nemen rond milieu, natuur, klimaat en duurzame ontwikkelingen. Ook scholen worden hierbij ondersteund.

Het volledig regelement is terug te vinden op www.wingene.be/klimaatsubsidies.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.