Gemeente Wingene organiseert gratis digilessen en digihulp

De gratis digilessen en digihulp-sessies in de gemeente Wingene zijn een groot succes. “Honderden inwoners namen in het voorjaar enthousiast deel en gingen met nieuwe inzichten en kennis over uiteenlopende, digitale onderwerpen naar huis. Helaas was de vraag soms groter dan het aanbod, daarom voorzien we nog meer digilessen in het najaar”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, zijn of haar digitale vaardigheden verbeteren.” Snel inschrijven is de boodschap!

Gratis digilessen: themasessies met kans tot inoefenen

“Tijdens een gratis korte digicursus over een specifiek thema gaat een lesgever gedurende 3 lessen dieper in op een bepaald thema”, vertelt schepen Tom Braet. “De theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen waarbij je zelf aan de slag gaat.”

In het najaar staan volgende thema’s op de agenda:
– Initiatie smartphone (android)
– Je internetprogramma van A tot Z
– Slim op weg (met mobiliteitsapps)
– Beheer je documenten, afbeeldingen … met Windows Verkenner
– Initiatie gezondheidsapps
– Apple, Google, Microsoft … wat hebben ze mij gratis te bieden?
– Ontwerp (je kerstkaartjes) met Canva

De Digidokter komt terug naar de bib

“Tijdens de Digidokter-sessies van 2 uur in bib kerk Hille krijg je in een informele sfeer een verrijkende uitleg over een boeiend digitaal onderwerp”, legt schepen Brecht Warnez uit. “Zo doe je heel wat kennis op over uiteenlopende onderwerpen. Perfect voor wie geen begeleiding nodig heeft om met de info van de vorming aan de slag te gaan.”

In het najaar staan volgende thema’s op de agenda:
– Slimme apparaten in huis: zo start je ermee
– Energie besparen met een slimme meter
– Tweedehands-spullen snel en veilig (ver)kopen
– Netflix en andere streamingsdiensten op je tv

Stel jouw vragen aan de digihelper
Heb je vragen over het installeren of het gebruik van apps, het aanmaken van een e-mailadres, het contact met de overheid … ? Dan kan je als Wingenaar ook terecht bij de digihelpers. Zij zitten op regelmatige tijdstippen op verschillende locaties om je vragen over laptop, smartphone of tablet te beantwoorden. “We bieden de hulp gratis aan, inschrijven is niet nodig”, klinkt het.

Tijdens de zomer vind je de digihelpers hier terug:
– zaterdag 13 juli van 10 tot 12 uur in bib kerk Hille
– woensdag 21 augustus van 14 tot 16 uur in lokaal dienstencentrum Geselle in woonzorgcentrum Amphora

Gezocht: vrijwillige digihelpers!

Om de digihulp-momenten uit te breiden, is de gemeente nog op zoek naar vrijwillige digihelpers die andere inwoners op weg willen helpen in de digitale wereld en het team van 9 digihelpers willen versterken. “We zijn niet op zoek naar experts, maar naar mensen met een hart voor anderen”, benadrukken de schepenen. “Als digihelper help je andere inwoners die een vraag hebben over hun laptop, tablet of smartphone. Je helpt de mensen met het beantwoorden van deze vragen en doet dit (bij voorkeur) op hun eigen toestel. Je laat de hulpvrager zoveel mogelijk zelf uitvoeren. Zo onthouden ze de stappen beter zodat ze dit uiteindelijk ook zelfstandig kunnen doen. Je begeleidt hen stap voor stap door het proces en stuurt bij waar nodig.” Als digihelper sta je er niet alleen voor. De digicoach van de intergemeentelijke samenwerking Midwest ondersteunt je waar nodig en je krijgt onder andere specifieke vormingen aangeboden.

Praktisch

– Op zoek naar meer info en een overzicht van alle activiteiten? Neem een kijkje op www.wingene.be/digi-taal. De digilessen  zijn gratis, inschrijven kan via www.wingene.be/digilessen , aan de balie van het Vrijetijdspunt in de oude bib of telefonisch via 051 65 04 40.
– Om langs te komen bij een digihelper hoef je niet in te schrijven.
– Je kandidaat stellen als digihelper kan via digihulp@wingene.be.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Wingene

Wingene viert Vlaanderen Feest in Kasteelpark

Op zaterdag 6 juli viert Gemeente Wingene Vlaanderen Feest met een kinderfestival en avond vol muziekoptredens in het Kasteelpark in Zwevezele. “Voor de eerste keer vindt ons Vlaanderen Feest op een zaterdag plaats. Dit laat ons toe om nog meer dan vroeger in te zetten op kinderen en jonge gezinnen met een heus kinderfestival vanaf 16 uur,” vertelt schepen van Cultuur Brecht Warnez. “Zoals steeds is de toegang helemaal gratis!”

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.