Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Digitale uitsluiting dreigt voor bijna 7.500 Wingenaren

‘Digitaal is het nieuwe normaal.’ Winkelen, bankieren, communiceren met vrienden … Het gebeurt meer en meer online. Het lijkt evident, maar dat is het niet. Uit de meest recente ‘Barometer Digitale Inclusie’ van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat maar liefst 39% van de Belgen zwakke digitale vaardigheden heeft. Daarbovenop maakt 7% nooit gebruik van het internet. “Dat betekent dat bijna 1 op 2 Belgen, en dus ook 7.500 Wingenaren, moeite hebben met online bankieren, hun kinderen inschrijven voor een vakantiekamp, het opzoeken van openingsuren … Zelfs solliciteren voor een job verloopt vandaag heel vaak digitaal”, duidt Tom Braet, schepen van Welzijn.

Breed actieplan op tafel

“Iedereen is vatbaar voor digitale uitsluiting. Hoewel sociaal kwetsbare groepen meer risico lopen, zijn er zeker ook hoogopgeleiden en jongeren die digitaal achterophinken. Als gemeente hebben we een actieplan klaar”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Dienstverlening en Administratieve Vereenvoudiging. “Ons plan gaat heel breed: van ‘kwalitatieve toegang tot internet en digitaal materiaal voor iedereen’ tot ‘inzetten op een digitaal inclusieve dienstverlening’. Bijvoorbeeld door ondersteunende maatregelen te voorzien wanneer we nieuwe digitale dienstverlening uitrollen.”

In het najaar van ’23 ligt de focus op het versterken van de digitale vaardigheden van de inwoners.

Digilessen: van themasessies met kans tot inoefenen tot de Digidokter

Het lokaal dienstencentrum Geselle organiseert, naast de basiscursussen in samenwerking met Ligo en CVO, themasessies met kans tot inoefenen. “In het najaar focussen we op itsme en toepassingen met itsme”, zegt schepen Tom Braet. “De inoefenmomenten zijn vrijblijvend, maar we merken dat ze een meerwaarde zijn om iets echt onder de knie te krijgen.”
In de bib passeert de Digidokter van Avansa dan weer elke maand. “Tijdens de gratis sessies over uiteenlopende onderwerpen zoals digitale oplichting, de slimme energiemeter, het kiezen van een juiste smartphone … krijg je in een informele sfeer een verrijkende uitleg over een boeiend digitaal onderwerp”, vertelt schepen Brecht Warnez. “Zo doe je heel wat kennis op om thuis mee aan de slag te gaan.”

Stel jouw vragen aan de digihelper

Heb je vragen over het installeren of het gebruik van apps, het aanmaken van een e-mailadres, het contact met de overheid … ? Dan kan je als Wingenaar ook terecht bij de digihelpers. Zij zitten op regelmatige tijdstippen in de bib, het gemeentehuis en het lokaal dienstencentrum om je vragen over laptop, smartphone of tablet te beantwoorden. “We bieden de hulp gratis aan, inschrijven is niet nodig”, klinkt het.

Gezocht: vrijwillige digihelpers!

Om de digihulp-momenten uit te breiden, is de gemeente nog op zoek naar vrijwillige digihelpers die andere inwoners op weg willen helpen in de digitale wereld. “We zijn niet op zoek naar experts, maar naar mensen met een hart voor anderen”, benadrukken de schepenen. “Als digihelper help je andere inwoners die een vraag hebben over hun laptop, tablet of smartphone. Je helpt de mensen met het beantwoorden van deze vragen en doet dit (bij voorkeur) op hun eigen toestel. Je laat de hulpvrager zoveel mogelijk zelf uitvoeren. Zo onthouden ze de stappen beter zodat ze dit uiteindelijk ook zelfstandig kunnen doen. Je begeleidt hen stap voor stap door het proces en stuurt bij waar nodig.” Als digihelper sta je er niet alleen voor. De digicoach van de intergemeentelijke samenwerking Midwest ondersteunt je waar nodig en je krijgt onder andere specifieke vormingen aangeboden.

Praktisch

Op zoek naar meer info en een overzicht van alle activiteiten? Haal een folder op in het gemeentehuis, Sociaal Huis of de bib. Of neem een kijkje op www.wingene.be/digi-taal.
De Digidokter- en themasessies zijn gratis, inschrijven kan via www.wingene.be/digi-taal of telefonisch via 051 65 04 40. Om langs te komen bij een digihelper hoef je niet in te schrijven.
Je kandidaat stellen als digihelper kan via digihulp@wingene.be.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”