Gemeente Wingene lanceert groepsaankoop haagplanten

Voor het tweede opeenvolgende jaar organiseert de gemeente Wingene een groepsaankoop van haagplanten, onder het motto ‘Behaag je tuin’. Inwoners van Wingene hebben tot 15 februari 2024 de mogelijkheid om deel te nemen aan dit initiatief, dat gericht is op het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van het lokale klimaat.

Deze groepsaankoop maakt het voor elke inwoner mogelijk om bij te dragen aan een groenere omgeving.

“Deelnemers kunnen kiezen uit een diversiteit aan haagplanten, waaronder Gelderse roos, haagbeuk, hazelaar, meidoorn, rode kornoelje, sleedoorn, veldesdoorn en wilde liguster. Deze planten zijn beschikbaar in pakketten van 10 stuks, geschikt om ongeveer 2 meter haag aan te planten. Met een hoogte variërend tussen 50 en 80 centimeter, zijn deze planten ideaal voor zowel kleine als grote tuinen”, legt schepen van milieu en klimaat Brecht Warnez uit.

Per adres kunnen maximaal 100 haagplanten besteld worden, voor slechts 5 euro per pakket.

De gemeente Wingene benadrukt dat het planten van hagen en houtkanten veel meer functies heeft dan vaak wordt gedacht. “Ongeacht de grootte van de tuin, kan iedereen een verschil maken. Dit is het ideale moment van het jaar om hagen te planten, die niet alleen dienen als afbakening en windkering, maar ook essentieel zijn voor de opslag van CO2 en het bieden van een habitat voor lokale fauna”, zegt schepen Warnez.

Dit initiatief past binnen de bredere doelstellingen van de gemeente om de natuurlijke omgeving te beschermen en te versterken. Inwoners die geïnteresseerd zijn in de groepsaankoop en een bijdrage willen leveren aan een duurzamere toekomst, worden aangemoedigd om hun bestelling te plaatsen vóór de deadline van 15 februari 2024.

Voor meer informatie over de beschikbare haagplanten en hoe te bestellen, kunnen inwoners terecht op de website van de gemeente Wingene of via het onthaal van het gemeentehuis.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.