Gemeente Wingene lanceert groepsaankoop haagplanten

Voor het tweede opeenvolgende jaar organiseert de gemeente Wingene een groepsaankoop van haagplanten, onder het motto ‘Behaag je tuin’. Inwoners van Wingene hebben tot 15 februari 2024 de mogelijkheid om deel te nemen aan dit initiatief, dat gericht is op het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van het lokale klimaat.

Deze groepsaankoop maakt het voor elke inwoner mogelijk om bij te dragen aan een groenere omgeving.

“Deelnemers kunnen kiezen uit een diversiteit aan haagplanten, waaronder Gelderse roos, haagbeuk, hazelaar, meidoorn, rode kornoelje, sleedoorn, veldesdoorn en wilde liguster. Deze planten zijn beschikbaar in pakketten van 10 stuks, geschikt om ongeveer 2 meter haag aan te planten. Met een hoogte variërend tussen 50 en 80 centimeter, zijn deze planten ideaal voor zowel kleine als grote tuinen”, legt schepen van milieu en klimaat Brecht Warnez uit.

Per adres kunnen maximaal 100 haagplanten besteld worden, voor slechts 5 euro per pakket.

De gemeente Wingene benadrukt dat het planten van hagen en houtkanten veel meer functies heeft dan vaak wordt gedacht. “Ongeacht de grootte van de tuin, kan iedereen een verschil maken. Dit is het ideale moment van het jaar om hagen te planten, die niet alleen dienen als afbakening en windkering, maar ook essentieel zijn voor de opslag van CO2 en het bieden van een habitat voor lokale fauna”, zegt schepen Warnez.

Dit initiatief past binnen de bredere doelstellingen van de gemeente om de natuurlijke omgeving te beschermen en te versterken. Inwoners die geïnteresseerd zijn in de groepsaankoop en een bijdrage willen leveren aan een duurzamere toekomst, worden aangemoedigd om hun bestelling te plaatsen vóór de deadline van 15 februari 2024.

Voor meer informatie over de beschikbare haagplanten en hoe te bestellen, kunnen inwoners terecht op de website van de gemeente Wingene of via het onthaal van het gemeentehuis.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”