Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als "Mooimakers", in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Tijdens een feestelijke ontvangst werden niet alleen de deelnemers van de opruimactie in april geëerd, maar ook de vrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten voor een schone gemeente. Als blijk van respect en waardering werden tijdens de ontvangst 15 gelukkige winnaars uitgeloot, die elk een Wingenebon ter waarde van 100 euro ontvingen. Naast enkele individuele burgers wonnen ook de leerlingen van het derde leerjaar uit de Regenboog, het bewonersplatform Sint-Jan en de zelfs de niet-Wingense vereniging Proper Oostkamp een Wingenebon.

De gemeente zet al jarenlang in op sensibiliseren en ook de zwerfvuilcamera heeft een belangrijke rol in het zwerfvuilbeleid.

“Het is fantastisch wat onze zwerfvuilvrijwilligers doen. Maar het is ook jammer dat dit nodig is. Elke Mooimaker zorgt ook voor een belangrijk neveneffect. Zien opruimen spoort anderen aan om hun rotzooi op te ruimen en te deponeren in de daartoe voorziene afvalinfrastructuur die onze gemeente rijk is”, zegt schepen Brecht Warnez.

Foto: Firmin Vanparys

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Milieu

Nieuwe luchtgroepen en ventilatiekanalen in recreatiebad de Alk

In recreatiebad de Alk werden recent de ventilatiekanalen vernieuwd en twee nieuwe luchtgroepen met warmterecuperatie geplaatst. Dit met steun van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente Wingene kon namelijk rekenen op een subsidie van 200.000 euro uit het provinciale klimaatfonds. Dankzij deze vernieuwing wordt de uitstoot verminderd met 111 ton CO2.