Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als "Mooimakers", in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Tijdens een feestelijke ontvangst werden niet alleen de deelnemers van de opruimactie in april geëerd, maar ook de vrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten voor een schone gemeente. Als blijk van respect en waardering werden tijdens de ontvangst 15 gelukkige winnaars uitgeloot, die elk een Wingenebon ter waarde van 100 euro ontvingen. Naast enkele individuele burgers wonnen ook de leerlingen van het derde leerjaar uit de Regenboog, het bewonersplatform Sint-Jan en de zelfs de niet-Wingense vereniging Proper Oostkamp een Wingenebon.

De gemeente zet al jarenlang in op sensibiliseren en ook de zwerfvuilcamera heeft een belangrijke rol in het zwerfvuilbeleid.

“Het is fantastisch wat onze zwerfvuilvrijwilligers doen. Maar het is ook jammer dat dit nodig is. Elke Mooimaker zorgt ook voor een belangrijk neveneffect. Zien opruimen spoort anderen aan om hun rotzooi op te ruimen en te deponeren in de daartoe voorziene afvalinfrastructuur die onze gemeente rijk is”, zegt schepen Brecht Warnez.

Foto: Firmin Vanparys

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.