Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als "Mooimakers", in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Tijdens een feestelijke ontvangst werden niet alleen de deelnemers van de opruimactie in april geëerd, maar ook de vrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten voor een schone gemeente. Als blijk van respect en waardering werden tijdens de ontvangst 15 gelukkige winnaars uitgeloot, die elk een Wingenebon ter waarde van 100 euro ontvingen. Naast enkele individuele burgers wonnen ook de leerlingen van het derde leerjaar uit de Regenboog, het bewonersplatform Sint-Jan en de zelfs de niet-Wingense vereniging Proper Oostkamp een Wingenebon.

De gemeente zet al jarenlang in op sensibiliseren en ook de zwerfvuilcamera heeft een belangrijke rol in het zwerfvuilbeleid.

“Het is fantastisch wat onze zwerfvuilvrijwilligers doen. Maar het is ook jammer dat dit nodig is. Elke Mooimaker zorgt ook voor een belangrijk neveneffect. Zien opruimen spoort anderen aan om hun rotzooi op te ruimen en te deponeren in de daartoe voorziene afvalinfrastructuur die onze gemeente rijk is”, zegt schepen Brecht Warnez.

Foto: Firmin Vanparys

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”