Gemeente Wingene dooft de openbare verlichting

In Wingene wordt ongeveer de helft van de straten reeds gedoofd tussen 23 en 5 uur ’s morgens, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Het bestuur neemt de beslissing om dit brandprogramma uit te rollen over de volledige gemeente. Het doven van de lichten is één van de energiebesparende acties op korte termijn zoals voorzien in het energiereductieplan. De aanpassing wordt door Fluvius uitgevoerd en zal een tweetal weken duren vooraleer dit overal van kracht is.

Het huidig verlichtingspark van Wingene telt ongeveer 3.000 lichtpunten waarvan ondertussen 25% uitgerust zijn met LED-verlichting.

De verLEDding – het omschakelen van de openbare verlichting naar LED – moet in 2030 volledig afgerond zijn, met dit en volgend jaar de geplande ombouw van een 10% extra armaturen. Hiermee dragen we ons steentje bij in de strijd tegen de klimaatopwarming en zorgen we dat de gemeentelijke elektriciteitsfactuur daalt. We moeten als gemeente het voorbeeld geven. Budget dat naar energie gaat, kan niet gebruikt worden voor andere zaken”, zegt schepen van Klimaat en duurzaamheid Brecht Warnez.

LED-armaturen verbruiken heel wat minder energie dan de klassieke natrium hogedruk lichtbronnen. Op langere termijn wordt het verlichtingspark uitgerust met een dimregime gebaseerd op het type weg, verkeersassen enz. Ondertussen neemt het bestuur actie om de energiefactuur in het najaar te verlagen.

“De kilowattuurprijs stijgt aanzienlijk wat op zijn beurt weegt op het financieel evenwicht van de gemeente. Lokale besturen zijn het verplicht aan de burgers om te bekijken waar energie en dus centen kan worden bespaard. Samen met Fluvius werd voorgesteld om het volledig grondgebied uit te rusten met één en hetzelfde brandprogramma. Alle verlichting wordt gedoofd tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens uitgezonderd de vrijdag- en zaterdagnacht.”, verduidelijkt schepen van openbare werken Hedwig Kerckhove.

In de gemeenteraad van 26 september 2022 werd de uitrol unaniem goedgekeurd.

Meer info kan je terugvinden op www.wingene.be/energiereductieplan.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.