Gemeente Wingene dooft de openbare verlichting

In Wingene wordt ongeveer de helft van de straten reeds gedoofd tussen 23 en 5 uur ’s morgens, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Het bestuur neemt de beslissing om dit brandprogramma uit te rollen over de volledige gemeente. Het doven van de lichten is één van de energiebesparende acties op korte termijn zoals voorzien in het energiereductieplan. De aanpassing wordt door Fluvius uitgevoerd en zal een tweetal weken duren vooraleer dit overal van kracht is.

Het huidig verlichtingspark van Wingene telt ongeveer 3.000 lichtpunten waarvan ondertussen 25% uitgerust zijn met LED-verlichting.

De verLEDding – het omschakelen van de openbare verlichting naar LED – moet in 2030 volledig afgerond zijn, met dit en volgend jaar de geplande ombouw van een 10% extra armaturen. Hiermee dragen we ons steentje bij in de strijd tegen de klimaatopwarming en zorgen we dat de gemeentelijke elektriciteitsfactuur daalt. We moeten als gemeente het voorbeeld geven. Budget dat naar energie gaat, kan niet gebruikt worden voor andere zaken”, zegt schepen van Klimaat en duurzaamheid Brecht Warnez.

LED-armaturen verbruiken heel wat minder energie dan de klassieke natrium hogedruk lichtbronnen. Op langere termijn wordt het verlichtingspark uitgerust met een dimregime gebaseerd op het type weg, verkeersassen enz. Ondertussen neemt het bestuur actie om de energiefactuur in het najaar te verlagen.

“De kilowattuurprijs stijgt aanzienlijk wat op zijn beurt weegt op het financieel evenwicht van de gemeente. Lokale besturen zijn het verplicht aan de burgers om te bekijken waar energie en dus centen kan worden bespaard. Samen met Fluvius werd voorgesteld om het volledig grondgebied uit te rusten met één en hetzelfde brandprogramma. Alle verlichting wordt gedoofd tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens uitgezonderd de vrijdag- en zaterdagnacht.”, verduidelijkt schepen van openbare werken Hedwig Kerckhove.

In de gemeenteraad van 26 september 2022 werd de uitrol unaniem goedgekeurd.

Meer info kan je terugvinden op www.wingene.be/energiereductieplan.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”