Gemeente Wingene dooft de openbare verlichting

In Wingene wordt ongeveer de helft van de straten reeds gedoofd tussen 23 en 5 uur ’s morgens, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Het bestuur neemt de beslissing om dit brandprogramma uit te rollen over de volledige gemeente. Het doven van de lichten is één van de energiebesparende acties op korte termijn zoals voorzien in het energiereductieplan. De aanpassing wordt door Fluvius uitgevoerd en zal een tweetal weken duren vooraleer dit overal van kracht is.

Het huidig verlichtingspark van Wingene telt ongeveer 3.000 lichtpunten waarvan ondertussen 25% uitgerust zijn met LED-verlichting.

De verLEDding – het omschakelen van de openbare verlichting naar LED – moet in 2030 volledig afgerond zijn, met dit en volgend jaar de geplande ombouw van een 10% extra armaturen. Hiermee dragen we ons steentje bij in de strijd tegen de klimaatopwarming en zorgen we dat de gemeentelijke elektriciteitsfactuur daalt. We moeten als gemeente het voorbeeld geven. Budget dat naar energie gaat, kan niet gebruikt worden voor andere zaken”, zegt schepen van Klimaat en duurzaamheid Brecht Warnez.

LED-armaturen verbruiken heel wat minder energie dan de klassieke natrium hogedruk lichtbronnen. Op langere termijn wordt het verlichtingspark uitgerust met een dimregime gebaseerd op het type weg, verkeersassen enz. Ondertussen neemt het bestuur actie om de energiefactuur in het najaar te verlagen.

“De kilowattuurprijs stijgt aanzienlijk wat op zijn beurt weegt op het financieel evenwicht van de gemeente. Lokale besturen zijn het verplicht aan de burgers om te bekijken waar energie en dus centen kan worden bespaard. Samen met Fluvius werd voorgesteld om het volledig grondgebied uit te rusten met één en hetzelfde brandprogramma. Alle verlichting wordt gedoofd tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens uitgezonderd de vrijdag- en zaterdagnacht.”, verduidelijkt schepen van openbare werken Hedwig Kerckhove.

In de gemeenteraad van 26 september 2022 werd de uitrol unaniem goedgekeurd.

Meer info kan je terugvinden op www.wingene.be/energiereductieplan.

Gerelateerd nieuws

Wingene

In Wingene passeert de Sint bij elk kind

Het Huis van het Kind van gemeente Wingene en de werkgroep dienstbaarheid van het Interparochiaal Team Wingene helpen Sinterklaas een handje en zorgen er ook dit jaar voor dat elk schoentje gevuld wordt. Cadeautjes en lekkers nemen vaak een grote hap uit het gezinsbudget. Voor kwetsbare gezinnen is dit, zeker in deze moeilijke tijden, niet evident. We zorgen ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet.

Wingene

Lancering Contactpunt 1750: Meer dan een nummer!

Een put in de weg melden? Een afspraak maken? Of een suggestie om de dienstverlening van de gemeente Wingene te verbeteren? Vanaf nu doe je dat via ‘1750’. Hét centrale Contactpunt van de gemeente dat zowel fysiek, telefonisch als digitaal bereikbaar is. “We merken dat het voor inwoners nog niet altijd even duidelijk is waar ze terecht kunnen met hun vragen of meldingen. We gaan dat nu eenvoudiger maken via het Contactpunt 1750 waar iedereen terecht kan”, vertelt schepen van Dienstverlening Brecht Warnez.

Wingene

Wingene viert de komst van de Sint met leuke activiteiten vanaf 19 november

Sinterklaas is en blijft met voorsprong het mooiste kinderfeest in ons land. Een traditie die sinds jaar en dag deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed. “Alle reden om er dit jaar iets speciaals van te maken voor onze jonge inwoners”, vertelt schepen Brecht Warnez. “Van zaterdag 19 november tot en met zaterdag 3 december staat Wingene dan ook helemaal in het teken van de Sint. Op het programma staan een spannende Sinterklaaszoektocht, een leuke kleurwedstrijd en het bezoek van de Sint aan onze bibliotheek op zaterdag 3 december als ultieme afsluiter!”.