Gemeente Wingene brengt droogte in kaart voor CurieuzeNeuzen

De gemeente Wingene neemt sinds begin deze maand deel aan het burgeronderzoek ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’. Drie verspreide sensoren in openbare grasperken meten er gedurende een half jaar de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. “Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger en dat beginnen we steeds meer te voelen”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez. “Dit project onderzoekt hoe we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden beter kunnen wapenen tegen de droogte.”

‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ is het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte in Vlaanderen ooit. Om dit te monitoren worden tijdens de lente en de zomer 5000 weerstationnetjes geplaatst in tuinen of grasvlaktes bij particulieren, scholen, bedrijven of lokale besturen. Het project is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking de Vlaamse Milieumaatschappij ( VMM), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en het Departement Omgeving.

Wingense locaties

“In onze gemeente wordt de meetapparatuur opgesteld in Callewaertsbos, de boomgaard van Sint-Jan en een grasperceel aan de veldkapel in de Vagevuurstraat. De inzichten uit dit onderzoek moeten ons als gemeente helpen bij een klimaatbestendige inrichting van het openbaar groen”, vertelt schepen Hedwig Kerckhove. Daarnaast duiken de weerstationnetjes ook op in de tuinen van enkele vrijwillige Wingenaren. “Zij kunnen de droogte en de hitte in hun eigen tuin meevolgen via een persoonlijk, online dashboard. In heldere grafieken wordt aangegeven hoe de situatie zich in hun tuin van dag tot dag ontwikkelt en hoe dit zich verhoudt tot andere meetpunten in Vlaanderen”, aldus schepen Brecht Warnez.

Wapenen tegen weersextremen

“Met het Burgemeestersconvenant 2030 en het klimaatactieplan streven we naar een daling van de CO2-uitstoot en willen we onze gemeente zo weerbaar mogelijk maken tegen weersextremen. Daarom is het zeer nuttig om de lokale gevolgen van hitte en droogte te onderzoeken”, zegt schepen Brecht Warnez. “De afgelopen jaren zien we immers meer en meer hittegolven en lange periodes van droogte. Hoewel we denken dat het vaak regent, houdt de bodem soms toch te weinig grondwater vast. Dit komt doordat een groot deel van de bodem verhard is en er daardoor veel neerslag wegsijpelt via de riolering. Zo zakt het grondwaterpeil en dat draagt bij aan droogte.”

Schepen Hedwig Kerckhove vult aan: “Met ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ willen we het klimaateffect van verschillende tuintypes en beheersvormen vergelijken. Zo zal onder meer worden nagegaan welke invloed bomen, waterpartijen hagen of verharde oppervlakken hebben op ons lokaal klimaat, en dus ook op het welzijn en de gezondheid van onze inwoners.”

De grond als opslagplaats voor CO2

De deelnemers verzamelen ook bodemstalen in hun tuinen. Op die manier wordt nagegaan hoeveel CO2 er in de grond is opgeslagen en hoeveel ruimte er nog is voor extra koolstof. “Planten nemen CO2 op. Een deel daarvan komt via de wortels en rottend plantenmateriaal in de bodem terecht. Koolstof is het zwarte goud van de grond. Een bodem in goede conditie heeft een groot waterbergend vermogen. Dit is heel belangrijk bij toenemende droogte. Het bevordert bovendien infiltratie en drainage, wat dan weer van belang is bij toenemende wateroverlast. Het bodemstaal kan dus ook leren welke rol tuinen, plantsoenen of velden kunnen spelen in het bijhouden van broeikasgassen en wat dat proces precies beïnvloedt”, aldus schepen Hedwig Kerckhove.
Iedereen die geïnteresseerd is in het ‘Curieuzeneuzen in de Tuin” kan het project blijven opvolgen. De hele meetperiode lang verschijnt een interactieve kaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen met de tussentijdse resultaten van alle meetpunten.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.