Gemeente Wingene blikt terug op geslaagde zwerfvuilactie

Tijdens de maand april daagde de gemeente Wingene gezinnen, leerlingen en leden van verenigingen en straatcomités uit voor een coronaveilige lenteschoonmaak. De gemeente werd opgedeeld in 200 vakken. Geïnteresseerden konden één of meer vakjes claimen en deze op zelfgekozen tijdstippen zwerfvuilvrij maken. Wingene trekt in de komende jaren de lijn door met een coachingtraject van Mooimakers om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid verder uit te bouwen en zwerfvuilvrijwilligers nog beter te begeleiden.

60 zwerfvuilbubbels

“Onze alternatieve zwerfvuilactie was een groot succes”, stelt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. “Uiteindelijk ruimden zestig zwerfvuilbubbels meer dan de helft van het gemeentelijk grondgebied. Het leverde 150 volle zwerfvuilzakken op. We willen iedereen uitdrukkelijk bedanken voor het engagement en de geleverde inspanningen.”

Na afloop van de actie werden 15 deelnemers uitgeloot, zij krijgen elk een waardebon van 100 euro. Het gaat om twee scholen, vier verenigingen en negen gezinnen. Zaya Danneels die met de Chiromeisjes Zwevezele één van de winnaars is, vertelt: “We ruimden zwerfvuil op in het centrum van Zwevezele. Door de zwerfvuilactie leren de kinderen dat zwerfvuil niet oké is. Daar hebben we in de Chiro het hele jaar door sowieso veel aandacht voor.”

Uitgelote winnaars: tweede graad basisschool Sint-Jan, Leef- en leerschool Sint-Elooi, Chiromeisjes Zwevezele, Straatcomité Veldsprietstraat, Jeugd Rode Kruis Zwevezele, Jong CD&V Wingene, Valcke Lieselotte, Nys Frieda, Seys Leen, Somers Nico, Cornelis Freek, Vermeersch Gwenny, Van Extergem Simon, Van de Voorde Koen en Teerlinck Tamara.

Zwerfvuilstrijders inzetten

De zwerfvuilactie toont volgens de gemeente aan dat zwerfvuil en sluikstorten ook in Wingene een probleem blijft. Schepen Brecht Warnez: “Hoewel het geen evidente uitdaging is, blijven we ijveren voor een nette gemeente. Om hardleerse vervuilers op andere gedachten te brengen, zetten we steeds meer een zwerfvuilcamera in. De komende drie jaar neemt de gemeente ook deel aan een coachingtraject van Mooimakers om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid verder uit te bouwen en te optimaliseren en zwerfvuilvrijwilligers nog beter te begeleiden. Wie ook in de toekomst zijn of haar steentje wil bijdragen tot een nette gemeente kan via www.mooimakers.be op elk moment een stukje van de gemeente claimen om regelmatig afvalvrij te maken.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.