Gemeente Wingene blikt terug op geslaagde zwerfvuilactie

Tijdens de maand april daagde de gemeente Wingene gezinnen, leerlingen en leden van verenigingen en straatcomités uit voor een coronaveilige lenteschoonmaak. De gemeente werd opgedeeld in 200 vakken. Geïnteresseerden konden één of meer vakjes claimen en deze op zelfgekozen tijdstippen zwerfvuilvrij maken. Wingene trekt in de komende jaren de lijn door met een coachingtraject van Mooimakers om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid verder uit te bouwen en zwerfvuilvrijwilligers nog beter te begeleiden.

60 zwerfvuilbubbels

“Onze alternatieve zwerfvuilactie was een groot succes”, stelt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. “Uiteindelijk ruimden zestig zwerfvuilbubbels meer dan de helft van het gemeentelijk grondgebied. Het leverde 150 volle zwerfvuilzakken op. We willen iedereen uitdrukkelijk bedanken voor het engagement en de geleverde inspanningen.”

Na afloop van de actie werden 15 deelnemers uitgeloot, zij krijgen elk een waardebon van 100 euro. Het gaat om twee scholen, vier verenigingen en negen gezinnen. Zaya Danneels die met de Chiromeisjes Zwevezele één van de winnaars is, vertelt: “We ruimden zwerfvuil op in het centrum van Zwevezele. Door de zwerfvuilactie leren de kinderen dat zwerfvuil niet oké is. Daar hebben we in de Chiro het hele jaar door sowieso veel aandacht voor.”

Uitgelote winnaars: tweede graad basisschool Sint-Jan, Leef- en leerschool Sint-Elooi, Chiromeisjes Zwevezele, Straatcomité Veldsprietstraat, Jeugd Rode Kruis Zwevezele, Jong CD&V Wingene, Valcke Lieselotte, Nys Frieda, Seys Leen, Somers Nico, Cornelis Freek, Vermeersch Gwenny, Van Extergem Simon, Van de Voorde Koen en Teerlinck Tamara.

Zwerfvuilstrijders inzetten

De zwerfvuilactie toont volgens de gemeente aan dat zwerfvuil en sluikstorten ook in Wingene een probleem blijft. Schepen Brecht Warnez: “Hoewel het geen evidente uitdaging is, blijven we ijveren voor een nette gemeente. Om hardleerse vervuilers op andere gedachten te brengen, zetten we steeds meer een zwerfvuilcamera in. De komende drie jaar neemt de gemeente ook deel aan een coachingtraject van Mooimakers om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid verder uit te bouwen en te optimaliseren en zwerfvuilvrijwilligers nog beter te begeleiden. Wie ook in de toekomst zijn of haar steentje wil bijdragen tot een nette gemeente kan via www.mooimakers.be op elk moment een stukje van de gemeente claimen om regelmatig afvalvrij te maken.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.