Gemeente Wingene biedt kippen te koop aan in strijd tegen afvalberg

Wingense gezinnen kunnen vanaf 1 februari tot en met 31 maart kippen bestellen op het recyclagepark. “Met deze tweejaarlijkse kippenactie willen we onze inwoners aanzetten om hun keukenafval voelbaar te laten verminderen”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid.
rooster, chicken, male

Kippen vormen een goede aanvulling op thuiscomposteren. Heel wat ingrediënten die niet in de compostbak horen, zijn een lekkernij voor kippen. Gekookte etensresten zoals aardappelen, rijst, deegwaren en groenten worden met dank door de kip aanvaard.

“Op die manier is de restafvalzak minder snel vol. Goed voor het milieu en de portemonnee. De verse eitjes krijg je er gratis bij”, aldus schepen Brecht Warnez.

Praktische info

Er is keuze uit drie kippenrassen. Je betaalt 4 euro voor een klassieke bruine legkip en 6 euro voor een Bleu des Landes of een Mechelse koekoek. Per gezin kan je maximaal drie kippen aankopen, ongeacht het gekozen ras of de combinatie van rassen. Bestellen kan vanaf 1 februari tot en met 31 maart op het recyclagepark. “Je betaalt meteen bij bestelling aan de betaalzuil en ontvangt een aankoopbewijs”, zegt schepen Brecht Warnez. “Je kan er de kippen vervolgens op zaterdag 17 april tussen 16 en 18 uur ophalen.”

Hou rekening met ophokplicht

Het Federaal Voedselagentschap bevestigde dat de kippenactie mag plaatsvinden ondanks de verhoogde waakzaamheid naar aanleiding van de vastgestelde vogelgriep bij aan aantal pluimveebedrijven in de regio.

Schepen Brecht Warnez: “Zolang het virus blijft circuleren bij wilde vogels moet je de aangekochte kippen wel nog steeds ophokken of afschermen met behulp van netten. Zo wordt het contact met wilde vogels uitgesloten. We vragen iedereen met aandrang om deze regels strikt op te volgen.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.