Gemeente Wingene biedt gratis wilgenpoten aan voor tuin of weide

Gemeente Wingene biedt gratis wilgenpoten aan voor tuin of weide Knotwilgen verdwijnen steeds meer uit het landschap. Nochtans hebben ze een belangrijke rol voor natuur en landschap en krijgen ze stilaan weer een economische functie door de hoge energieprijzen. “In navolging van stadlandschap ’t West-Vlaamse hart organiseert de gemeente voor het eerst een gratis aanbod van wilgenpoten. Bestellen kan tot 10 november”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez.

Het hoeft geen betoog dat knotwilgen prachtig zijn om te zien. Rijen knotwilgen langs wegen, beken en percelen sieren het landschap als groene linten. Maar ook een eenzame oude knotboom kan een imposante indruk maken. Helaas dreigt de knotwilg steeds meer uit ons landschap te verdwijnen. Nochtans zijn er redenen genoeg om deze boom in ere te herstellen.

Natuurlijke drainage en schaduw voor vee

Knotbomen maken al eeuwenlang deel uit van het landschap. Ze werden aangeplant om de takken te gebruiken als brand- en geriefhout. De laatste decennia dreigen de knotbomen steeds meer te verdwijnen. Gelukkig is er de laatste jaren een kentering merkbaar. De hoge energieprijzen doet de interesse in brandhout merkbaar toenemen. Maar er zijn wel meer redenen om knotwilgen te planten.

“Knotwilgen slorpen veel water op en vormen een natuurlijke drainage voor drassige weiden. Hun kruinen zorgen voor schaduw voor het vee en de wortels houden beekkanten vast”, aldus Hedwig Kerckhove, schepen van Land- en Tuinbouw en Groenbeheer en – Onderhoud.

Een biotoop op zich

De natuurwaarde van knotbomen valt niet te onderschatten. Knotwilgen vormen, net als hagen en houtkanten, een belangrijke schakel in het groene netwerk in ons cultuurlandschap. Maar er is meer.

“In het voorjaar leveren de katjes van knotwilgen massaal veel nectar en stuifmeel voor onder meer overwinterende dagvlinders en bijen. Knotwilgen vormen ook een ideale nest- en schuilplaats voor vogels. Niets is trouwens zo eenvoudig als een knotwilg aanplanten. Het volstaat om een wilgenpoot in de grond te steken en deze zal spontaan wortelen en uitgroeien tot een boom”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez.

De aangeboden wilgenpoten zijn takken van bomen die door de gemeentelijke Dienst Interne Werken werden afgezaagd tijdens onderhoudswerken van openbaar groen. De wilgenpoten worden gratis bedeeld op 26 november aan de gemeentelijke loods in de Rozendalestraat. Opgepast, vooraf bestellen is verplicht en kan tot 10 november. Op www.wingene.be/gratis-wilgenpoten vind je meer info over de aangeboden wilgenpoten en de bestelprocedure.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.