Gemeente Wingene biedt gratis wilgenpoten aan voor tuin of weide

Gemeente Wingene biedt gratis wilgenpoten aan voor tuin of weide Knotwilgen verdwijnen steeds meer uit het landschap. Nochtans hebben ze een belangrijke rol voor natuur en landschap en krijgen ze stilaan weer een economische functie door de hoge energieprijzen. “In navolging van stadlandschap ’t West-Vlaamse hart organiseert de gemeente voor het eerst een gratis aanbod van wilgenpoten. Bestellen kan tot 10 november”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez.

Het hoeft geen betoog dat knotwilgen prachtig zijn om te zien. Rijen knotwilgen langs wegen, beken en percelen sieren het landschap als groene linten. Maar ook een eenzame oude knotboom kan een imposante indruk maken. Helaas dreigt de knotwilg steeds meer uit ons landschap te verdwijnen. Nochtans zijn er redenen genoeg om deze boom in ere te herstellen.

Natuurlijke drainage en schaduw voor vee

Knotbomen maken al eeuwenlang deel uit van het landschap. Ze werden aangeplant om de takken te gebruiken als brand- en geriefhout. De laatste decennia dreigen de knotbomen steeds meer te verdwijnen. Gelukkig is er de laatste jaren een kentering merkbaar. De hoge energieprijzen doet de interesse in brandhout merkbaar toenemen. Maar er zijn wel meer redenen om knotwilgen te planten.

“Knotwilgen slorpen veel water op en vormen een natuurlijke drainage voor drassige weiden. Hun kruinen zorgen voor schaduw voor het vee en de wortels houden beekkanten vast”, aldus Hedwig Kerckhove, schepen van Land- en Tuinbouw en Groenbeheer en – Onderhoud.

Een biotoop op zich

De natuurwaarde van knotbomen valt niet te onderschatten. Knotwilgen vormen, net als hagen en houtkanten, een belangrijke schakel in het groene netwerk in ons cultuurlandschap. Maar er is meer.

“In het voorjaar leveren de katjes van knotwilgen massaal veel nectar en stuifmeel voor onder meer overwinterende dagvlinders en bijen. Knotwilgen vormen ook een ideale nest- en schuilplaats voor vogels. Niets is trouwens zo eenvoudig als een knotwilg aanplanten. Het volstaat om een wilgenpoot in de grond te steken en deze zal spontaan wortelen en uitgroeien tot een boom”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez.

De aangeboden wilgenpoten zijn takken van bomen die door de gemeentelijke Dienst Interne Werken werden afgezaagd tijdens onderhoudswerken van openbaar groen. De wilgenpoten worden gratis bedeeld op 26 november aan de gemeentelijke loods in de Rozendalestraat. Opgepast, vooraf bestellen is verplicht en kan tot 10 november. Op www.wingene.be/gratis-wilgenpoten vind je meer info over de aangeboden wilgenpoten en de bestelprocedure.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.