Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Tuinen zijn vandaag ‘te proper’ voor bijen. Ze worden te vaak gemaaid en onkruid wordt te snel verwijderd. Hierdoor krijgen verschillende bijenvriendelijke planten geen kans om te bloeien. Bovendien is het aantal verschillende teelten op akkers en in boomgaarden erg afgenomen, waardoor er minder voedsel is voor de bijen en de spreiding van bloeiperiodes in het jaar afneemt. Vooral in het vroege voorjaar en de late zomer vinden bijen hierdoor weinig voedsel. Hedwig Kerckhove, schepen van Groenonderhoud en Land- en Tuinbouw vult aan: “Bijen zijn van onschatbare waarde, want zonder bijen … geen bloemen in de tuin, geen appelen aan de bomen, geen tomaten en aardbeien. Zonder deze kruisbestuivers verdwijnen ook heel wat wilde planten.”

Gemeentelijk bijenactieplan

Om de bijenpopulatie te versterken werkt de gemeente samen met Stadlandschap West-Vlaamse hart en Inagro aan het project Kruisbestuivers. Dit project wordt meegefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen. Twee jaar geleden resulteerde dit in een lokaal bijenactieplan met 25 concrete acties. Dit plan werd uitgewerkt door een gemeentelijke werkgroep onder begeleiding van Stadlandschap West-Vlaamse hart.

Bloemenzaadwinningsperceel Bieland

Sinds het najaar van 2021 is de gemeentelijke bijenwerkgroep bezig met de exploitatie van het bloemenzaadwinningsperceel ‘Bieland’. Het perceel ligt naast het kerkhof in Zwevezele en kan je bereiken via de Schoolstraat of Joostraat.

Op een oppervlakte van 4000 m² worden een 30-tal verschillende bloemensoorten geteeld. Een uniek initiatief in Vlaanderen en meteen het speerpunt van het gemeentelijk bijenactieplan”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu en Klimaat.

Laat het zoemen in jouw tuin

Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen. Ieders tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor biodiversiteit in het algemeen en bijen in het bijzonder. Er is een aanbod van 23 verschillende bloemensoorten. Wie kiest voor een zaadmengsel, beschikt dan meteen over een assortiment met eenjarige of meerjarige bloemensoorten. Bestellen kan tot 15 april 2023. Het aanbod geldt zolang de voorraad strekt en is gelimiteerd op een maximaal in te zaaien oppervlakte van 100 vierkante meter per adres. Het bloemenzaad wordt kosteloos aangeboden. “Naargelang de soort situeert de marktwaarde zich tussen 1,5 en 5 euro voor een zakje van 5 gram. Mits het zaad te mengen met zand kan je hiermee tussen de 5 en 10 vierkante meter inzaaien. Bij de ophaling van het zaad kan ter plekke vrijblijvend een kleine bijdrage in de bijenbox gedeponeerd worden. De gemeentelijke bijenwerkgroep kan dit goed gebruiken voor de verdere exploitatie van Bieland”, aldus Schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Inwoners kunnen hun bestelling ophalen op zondag 23 april (Erfgoeddag) en zondag 28 mei (Dag van het Park).  

Meer info en bloemenzaad bestellen kan via www.wingene.be/bieland.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.