Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Tuinen zijn vandaag ‘te proper’ voor bijen. Ze worden te vaak gemaaid en onkruid wordt te snel verwijderd. Hierdoor krijgen verschillende bijenvriendelijke planten geen kans om te bloeien. Bovendien is het aantal verschillende teelten op akkers en in boomgaarden erg afgenomen, waardoor er minder voedsel is voor de bijen en de spreiding van bloeiperiodes in het jaar afneemt. Vooral in het vroege voorjaar en de late zomer vinden bijen hierdoor weinig voedsel. Hedwig Kerckhove, schepen van Groenonderhoud en Land- en Tuinbouw vult aan: “Bijen zijn van onschatbare waarde, want zonder bijen … geen bloemen in de tuin, geen appelen aan de bomen, geen tomaten en aardbeien. Zonder deze kruisbestuivers verdwijnen ook heel wat wilde planten.”

Gemeentelijk bijenactieplan

Om de bijenpopulatie te versterken werkt de gemeente samen met Stadlandschap West-Vlaamse hart en Inagro aan het project Kruisbestuivers. Dit project wordt meegefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen. Twee jaar geleden resulteerde dit in een lokaal bijenactieplan met 25 concrete acties. Dit plan werd uitgewerkt door een gemeentelijke werkgroep onder begeleiding van Stadlandschap West-Vlaamse hart.

Bloemenzaadwinningsperceel Bieland

Sinds het najaar van 2021 is de gemeentelijke bijenwerkgroep bezig met de exploitatie van het bloemenzaadwinningsperceel ‘Bieland’. Het perceel ligt naast het kerkhof in Zwevezele en kan je bereiken via de Schoolstraat of Joostraat.

Op een oppervlakte van 4000 m² worden een 30-tal verschillende bloemensoorten geteeld. Een uniek initiatief in Vlaanderen en meteen het speerpunt van het gemeentelijk bijenactieplan”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu en Klimaat.

Laat het zoemen in jouw tuin

Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen. Ieders tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor biodiversiteit in het algemeen en bijen in het bijzonder. Er is een aanbod van 23 verschillende bloemensoorten. Wie kiest voor een zaadmengsel, beschikt dan meteen over een assortiment met eenjarige of meerjarige bloemensoorten. Bestellen kan tot 15 april 2023. Het aanbod geldt zolang de voorraad strekt en is gelimiteerd op een maximaal in te zaaien oppervlakte van 100 vierkante meter per adres. Het bloemenzaad wordt kosteloos aangeboden. “Naargelang de soort situeert de marktwaarde zich tussen 1,5 en 5 euro voor een zakje van 5 gram. Mits het zaad te mengen met zand kan je hiermee tussen de 5 en 10 vierkante meter inzaaien. Bij de ophaling van het zaad kan ter plekke vrijblijvend een kleine bijdrage in de bijenbox gedeponeerd worden. De gemeentelijke bijenwerkgroep kan dit goed gebruiken voor de verdere exploitatie van Bieland”, aldus Schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Inwoners kunnen hun bestelling ophalen op zondag 23 april (Erfgoeddag) en zondag 28 mei (Dag van het Park).  

Meer info en bloemenzaad bestellen kan via www.wingene.be/bieland.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.