Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Tuinen zijn vandaag ‘te proper’ voor bijen. Ze worden te vaak gemaaid en onkruid wordt te snel verwijderd. Hierdoor krijgen verschillende bijenvriendelijke planten geen kans om te bloeien. Bovendien is het aantal verschillende teelten op akkers en in boomgaarden erg afgenomen, waardoor er minder voedsel is voor de bijen en de spreiding van bloeiperiodes in het jaar afneemt. Vooral in het vroege voorjaar en de late zomer vinden bijen hierdoor weinig voedsel. Hedwig Kerckhove, schepen van Groenonderhoud en Land- en Tuinbouw vult aan: “Bijen zijn van onschatbare waarde, want zonder bijen … geen bloemen in de tuin, geen appelen aan de bomen, geen tomaten en aardbeien. Zonder deze kruisbestuivers verdwijnen ook heel wat wilde planten.”

Gemeentelijk bijenactieplan

Om de bijenpopulatie te versterken werkt de gemeente samen met Stadlandschap West-Vlaamse hart en Inagro aan het project Kruisbestuivers. Dit project wordt meegefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie West-Vlaanderen. Twee jaar geleden resulteerde dit in een lokaal bijenactieplan met 25 concrete acties. Dit plan werd uitgewerkt door een gemeentelijke werkgroep onder begeleiding van Stadlandschap West-Vlaamse hart.

Bloemenzaadwinningsperceel Bieland

Sinds het najaar van 2021 is de gemeentelijke bijenwerkgroep bezig met de exploitatie van het bloemenzaadwinningsperceel ‘Bieland’. Het perceel ligt naast het kerkhof in Zwevezele en kan je bereiken via de Schoolstraat of Joostraat.

Op een oppervlakte van 4000 m² worden een 30-tal verschillende bloemensoorten geteeld. Een uniek initiatief in Vlaanderen en meteen het speerpunt van het gemeentelijk bijenactieplan”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu en Klimaat.

Laat het zoemen in jouw tuin

Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen. Ieders tuin, klein of groot, kan een verschil maken voor biodiversiteit in het algemeen en bijen in het bijzonder. Er is een aanbod van 23 verschillende bloemensoorten. Wie kiest voor een zaadmengsel, beschikt dan meteen over een assortiment met eenjarige of meerjarige bloemensoorten. Bestellen kan tot 15 april 2023. Het aanbod geldt zolang de voorraad strekt en is gelimiteerd op een maximaal in te zaaien oppervlakte van 100 vierkante meter per adres. Het bloemenzaad wordt kosteloos aangeboden. “Naargelang de soort situeert de marktwaarde zich tussen 1,5 en 5 euro voor een zakje van 5 gram. Mits het zaad te mengen met zand kan je hiermee tussen de 5 en 10 vierkante meter inzaaien. Bij de ophaling van het zaad kan ter plekke vrijblijvend een kleine bijdrage in de bijenbox gedeponeerd worden. De gemeentelijke bijenwerkgroep kan dit goed gebruiken voor de verdere exploitatie van Bieland”, aldus Schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Inwoners kunnen hun bestelling ophalen op zondag 23 april (Erfgoeddag) en zondag 28 mei (Dag van het Park).  

Meer info en bloemenzaad bestellen kan via www.wingene.be/bieland.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”