Ethische hackers in te schakelen vanuit Vlaamse Overheid of VVSG

Na de hacking van private ondernemingen kwam cybersecurity bij openbare besturen in de media. De hacking in Willebroek toont aan dat er dringend extra beschermingsmaatregelen nodig zijn. We bevinden ons in nieuwe tijden en deze tijden vereisen nieuwe strategieën en middelen om service en veiligheid te bieden aan onze inwoners.

Op Data Protection Day pleit Brecht Warnez voor nieuwe maatregelen om cybersecurity te versterken bij lokale besturen: “Ik ben voorstander van het inzetten van ethische hackers vanuit de Vlaamse overheid of VVSG om steden en gemeenten periodiek te controleren. Sterke begeleiding vóór en na deze controle zijn daarbij noodzakelijk. Zo krijgen de gegevens van de burger voldoende bescherming en kan de dienstverlening gegarandeerd blijven.”

Het dubbele doel, enerzijds een degelijke service voor inwoners en anderzijds een bescherming van de (persoons)gegevens combineren met gebruiksvriendelijke protocollen voor de personeelsleden is zowat de meest gehoorde zorg bij de ict-verantwoordelijken in de lokale besturen. De wijze waarop de verschillende softwarepakketten ingezet worden en communiceren met de beschikbare data is verschillend. Dit maakt de oplossing niet eenvoudig.

Audit Vlaanderen maakte in september 2018 een auditrapport bekend rond informatiebeveiliging. Dit levert lokale besturen een duidelijk overzicht van de mogelijke risico’s en gevaren. Daarnaast hebben sommige besturen reeds enige tijd de gewoonte om op geregelde tijdstippen hun netwerk te laten testen door ethische hackers. Dit levert steevast verbeterpunten op. Brecht Warnez vraagt minister Somers te overwegen om deze service vanuit Vlaanderen aan te bieden aan alle besturen.

Deze vraag lijkt legitiem, want ook in het rapport van Audit Vlaanderen blijkt dat de ethische hackers bij 24 van de 28 geteste besturen de controle konden overnemen. Dergelijke controle laat toe de werking stil te leggen, kennis te nemen van gegevens en deze te manipuleren. CD&V hoopt dat initiatieven als deze er kunnen voor zorgen dat er na Willebroek geen andere gemeente of stad het slachtoffer wordt van criminele hackers.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Gemeenten besparen elektriciteit van bijna 16.000 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Zo daalde het energieverbruik met maar liefst 13,8% gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 54.791.778 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 16.000 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 13,8% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.