Op Data Protection Day pleit Brecht Warnez voor nieuwe maatregelen om cybersecurity te versterken bij lokale besturen: “Ik ben voorstander van het inzetten van ethische hackers vanuit de Vlaamse overheid of VVSG om steden en gemeenten periodiek te controleren. Sterke begeleiding vóór en na deze controle zijn daarbij noodzakelijk. Zo krijgen de gegevens van de burger voldoende bescherming en kan de dienstverlening gegarandeerd blijven.”
Het dubbele doel, enerzijds een degelijke service voor inwoners en anderzijds een bescherming van de (persoons)gegevens combineren met gebruiksvriendelijke protocollen voor de personeelsleden is zowat de meest gehoorde zorg bij de ict-verantwoordelijken in de lokale besturen. De wijze waarop de verschillende softwarepakketten ingezet worden en communiceren met de beschikbare data is verschillend. Dit maakt de oplossing niet eenvoudig.
Audit Vlaanderen maakte in september 2018 een auditrapport bekend rond informatiebeveiliging. Dit levert lokale besturen een duidelijk overzicht van de mogelijke risico’s en gevaren. Daarnaast hebben sommige besturen reeds enige tijd de gewoonte om op geregelde tijdstippen hun netwerk te laten testen door ethische hackers. Dit levert steevast verbeterpunten op. Brecht Warnez vraagt minister Somers te overwegen om deze service vanuit Vlaanderen aan te bieden aan alle besturen.
Deze vraag lijkt legitiem, want ook in het rapport van Audit Vlaanderen blijkt dat de ethische hackers bij 24 van de 28 geteste besturen de controle konden overnemen. Dergelijke controle laat toe de werking stil te leggen, kennis te nemen van gegevens en deze te manipuleren. CD&V hoopt dat initiatieven als deze er kunnen voor zorgen dat er na Willebroek geen andere gemeente of stad het slachtoffer wordt van criminele hackers.