Enkel Kortrijk veranderde straatnaam met koloniale link

Na het publieke debat vorig jaar wou minister Bart Somers steden en gemeenten ertoe aanzetten na te denken over pleinen en straten die naar het koloniale verleden verwijzen. Dit blijkt geen succes. Enkel in Kortrijk veranderde de ‘Koning Leopold II-laan’ van naam. “Steden en gemeenten liggen daar nu niet wakker van. De meeste burgers hebben nu andere zorgen”, verklaart Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de gegevens opvroeg bij minister-president Jambon en minister Somers.

Ruim één jaar geleden, na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten en de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, ontstond in Vlaanderen een publiek debat over verwijzingen naar het koloniale verleden in het straatbeeld en bij straatnamen.

Minister Bart Somers liet daarom experts een handreiking schrijven om lokale besturen te ondersteunen in het maatschappelijk debat. De minister wou lokale besturen ertoe aanzetten actie ter zake te ondernemen.

Enkel Kortrijk veranderde straatnaam

In een antwoord op een vraag van parlementslid Warnez stelt minister-president Jan Jambon (N-VA) dat Vlaanderen 184 straatnamen kent met een zekere of zeer waarschijnlijke link naar het koloniale verleden. Voorlopig is slechts één straatnaam met een kolioniale link gewijzigd.

“In Kortrijk werd de ‘Koning Leopold II-laan’ herbenoemd naar de ‘Rosa Laperelaan’”, vertelt Vlaams parlementslid Warnez. “Steden en gemeenten hebben en hadden andere katjes te geselen. De vraag is of dit ook in de toekomst een prioriteit wordt.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.