Eerste gemeentelijke ondergrondse glasbol in gebruik in Sint-Jan

In 2019 stapte gemeente Wingene enthousiast in het proefproject van MIROM Roeselare dat glasbollen ondergronds brengt. “De dorpskernhernieuwing van Sint-Jan was de ideale gelegenheid om de eerste ondergrondse glasbol in de gemeente te installeren”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.

Door te investeren in ondergronds glascontainers wil het gemeentebestuur de problematiek van het sluikstorten rond glasbollen aanpakken.

“Ervaring leert dat ondergrondse containers minder uitnodigen tot sluikstorten. Daarbovenop is er aanzienlijk minder geluids- en visuele hinder en zorgt de lage inwerphoogte ervoor dat deze gebruiksvriendelijker zijn voor rolstoelgebruikers. De ondergrondse glasbol herken je aan de twee uitstekende inwerpzuilen, eentje voor gekleurd en eentje voor transparant wit glas”, aldus schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez

Koppelen aan herinrichtingsprojecten

Een ondergrondse container is een pak duurder dan het bovengrondse broertje. Als blijkt dat de voordelen opwegen tegen de kosten, kunnen er in de toekomst nog meer ondergrondse locaties volgen. “Aan de plaatsing van een ondergrondse glasbol hangt een kostenplaatje van meer dan 15.000 euro. Door mee te gaan in het door OVAM en FOST Plus gesubsidieerd proefproject wordt de prijs nagenoeg gehalveerd. Binnen dit project kan de gemeente nog twee bijkomende ondergrondse sites realiseren. We gaan dit maximaal combineren met herinrichtingsprojecten. De eerstvolgende locatie wordt daarom de kerkomgeving van Wildenburg. Ondergrondse plaatsing is ook niet overal mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van nutsleidingen”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove.

Afval plaatsen aan een glasbol is sluikstorten

Met de installatie van ondergrondse glasbolcontainers wil de gemeente de zwerfvuilproblematiek maximaal counteren. “Net zoals bij bovengrondse glasbollen is het niet de bedoeling dat er om welke reden dan ook afval ter plekke wordt achtergelaten. We blijven daarom verder sanctionerend optreden via de zwerfvuilcamera van MIROM. Wie vervuilt, kan betrapt, geïdentificeerd en beboet worden”, besluit schepen Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.