Een nieuwe smartphone-app voor overheidscommunicatie

‘Mijn Burgerprofiel’ is een digital platform dat de voor inwoners beschikbare gegevens van alle bestuursniveaus (Federale overheid, Vlaanderen, de provincie- en de lokale besturen) beschikbaar maakt in één profiel. “Vlaanderen investeert dit jaar 1,5 miljoen euro in de ontwikkeling van de smartphone-app, die voor elke burger het overheidsloket in zijn of haar telefoon moet worden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Vermoedelijk klaar op 11 juli

In het antwoord op de vraag van het parlementslid gaf de minister-president aan dat hij de app wil lancerern op 11 juli. Op dat moment kan je er de gekende ‘Mijn Burgerprofiel’ functionaliteiten vinden zoals dossiers opvolgen, gegevens raadplegen, attesten en vergunningen downloaden…

Vlaanderen werkt hard om tegen de lancering ook al een ruimer pakket diensten aan te bieden via de app. Denk maar aan vacatures in je buurt en lokale functionaliteiten zoals evenementen, de afvalkalender, lokaal nieuws, info over stadsdiensten, meldingen door de burger en de mogelijkheid om een afspraak te maken bij je gemeenteloket”, geeft Brecht Warnez aan.

Lokale besturen konden instappen

In een eerste fase zullen een tiental aangesloten lokale besturen de app opstarten als test. “In april werden alle gemeentebesturen warm gemaakt om in te stappen. We zullen de app in het najaar van 2022 en verder in 2023 uitrollen in zo veel mogelijk andere steden en gemeenten“, weet Warnez. De lokale besturen kunnen de app aanpassen naar hun eigen huisstijl en er extra lokale diensten op aanbieden. Ze betalen er jaarlijks tussen de €3.500 en €10.000 euro voor, afhankelijk van het aantal inwoners. “Vlaanderen vooriet begeleiding voor de besturen bij de lancering”, geeft het parlementslid mee.

Ook provinciaal en federaal aanbod

In eerste instantie ligt de focus op Vlaamse en lokale dienstverleningen en gegevens, maar het spreekt voor zich dat de overheid de ambitie heeft om ook de andere beleidsniveau’s te ontsluiten via deze functionele app. “We willen iedere burger zo dichter bij de diensten van de overheid brengen, wie deze diensten ook aanbiedt. Daarnaast wordt gewerkt aan een digitaal rijbewijs en een digitale identiteitskaart”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene automatiseert uitbetaling geboortepremie

Wingene biedt haar kersverse ouders al geruime tijd een geboortepremie aan. Tot voor kort kregen ouders een brief in de bus waarmee ze hun premie konden aanvragen. Voor geboortes vanaf oktober 2023 is die aanvraag niet langer nodig. Ouders ontvangen hun geboortepremie automatisch en hoeven zich geen zorgen meer te maken over administratieve formaliteiten. Zij krijgen nu een wenskaartje met een leuke boodschap in de bus en kunnen zich volledig richten op het koesteren van hun pasgeboren baby.

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.