Cultuurconnect zorgt ervoor dat bibliotheken nieuwe digitale uitdagingen aangaan. De uitrol van een e-boekplatform is een van die digitale uitdagingen. Als een bibliotheek deelneemt aan het project, dan kunnen bibliotheekleden via CloudLibrary e-boeken ontlenen en lezen met hun Mijn Bibliotheek-profiel. Naast e-boeken kunnen leden ook een beperkt aantal audioboeken ontlenen.
29.259 aangemelde leden op e-boekenplatform
Ook de lezers gaan gretig in op het aanbod. In 2020 hebben 29.259 unieke gebruikers zich aangemeld op het e-boekenplatform. Daarvan hebben minstens 15.966 gebruikers een boek uitgeleend. De 40-, 50-, en 60-plussers lenen de meeste boeken uit.
“Via de bibliotheken wordt jaarlijks een promotiecampagne gevoerd om verschillende doelgroepen aan te spreken. Dit jaar zal er voor jongeren een pilootproject komen rond Young Adult boeken. In 2022 wordt er gefocust op senioren”, weet Brecht Warnez.
89% van het budget gaat naar licenties van e-boeken
Bij navraag naar de jaarlijkse kosten, gaat 89% van de subsidies naar licenties van e-boeken. Het budgetbeheer van de collectievorming staat voor een grote uitdaging. Het is moeilijk om een correcte inschatting te maken van het nodige aantal exemplaren per titel. Er wordt hiervoor rekening gehouden met het effectieve uitleengedrag. Een beperkende factor is dat niet alle titels beschikbaar zijn in de e-boekendienst.
“Bibliotheken hebben licenties nodig om voldoende beschikbare titels te hebben voor het groeiende gebruikersaantal. Hoe meer bibliotheken zich aansluiten, hoe meer licenties er dus nodig zijn”, sluit Brecht Warnez af.