Doorlooptijd oldtimerkeuring versnelt 38%

In 2021 bood 27% van de oldtimers zich te laat aan op de periodieke keuring. Het jaar ervoor bedroeg dit cijfer nog 17%, een stijging van 10%. “Enerzijds zijn er minder covid-maatregelen en anderzijds moet de nieuwe oldtimerinstructie voor meer duidelijkheid zorgen. Behalve de sterk verbeterde doorlooptijd is dit nog niet voelbaar in deze cijfers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De Vlaamse Regering verplichtte een periodieke keuring voor oldtimers vanaf 17 mei 2018. Voertuigen ingeschreven met een O-kentekenplaat die meer dan 25 jaar in verkeer zijn gesteld moeten zich periodiek aanbieden op de autokeuring.

Laattijdig aanbieden voor keuring

In 2021 boden 16% van de niet-oldtimers zich laattijdig aan. Dit staat tegenover 27% van de oldtimers die zich laattijdig aanboden. Er valt een sterk verschil op te merken tussen beide wagen-types. Dit uitstelgedrag is volgens minister Peeters een algemeen verschijnsel, waar ook COVID-19 een aandeel in heeft gehad. “We merken op dat een groeiend aantal oldtimers te laat worden aangeboden voor een periodieke keuring, dit is een teken aan de wand”, volgens Brecht Warnez. “Misschien was corona de oorzaak, maar het kan ook dat de onduidelijke regels de oldtimer-eigenaars onzeker maakten over het al dan niet behalen van een geldig keuringsbewijs.”

Groeiend aantal direct goedgekeurd

Van de 34.690 voertuigen onder O-plaat die vorig jaar in Vlaanderen naar de keuring trokken, werden 19.324 (ofwel 56%) vanaf de eerste keer goedgekeurd en 15.366 kreeg een herkeuring. “In 2021 groeide het aandeel oldtimers dat onmiddellijk een groen keuringbewijs met normale geldigheid kreeg van 53% naar 56%. Deze stijging is een goede zaak”, aldus Warnez die al meermaals pleitte voor meer duidelijke keuringsregels.

De voornaamste redenen voor afkeur zijn in volgorde van belangrijkheid: slecht afgestelde lichten, hoge uitstoot koolstofmonoxide, probleem met de ruitensproeiers, onvoldoende remkracht en olieverlies.

Verbetering doorlooptijd

De doorlooptijd, de periode vanaf de indiening van een oldtimerdossier tot het verzenden van de beslissing naar de keuringscentra, voor de periode april 2020 – maart 2021 bedroeg gemiddeld 91 dagen. In de periode april 2021 – december 2021 bedroeg deze gemiddeld 56 dagen. De doorlooptijd is met ruim 38% verbeterd.

Ik ben blij dat de minister inging op het voorstel om de oldtimerinstructie te herzien. Het werpt op dit vlak haar vruchten af. Dit is goed nieuws voor de eigenaars van oldtimers, ze hebben in het verleden al genoeg te kampen gehad met onzekerheden”, aldus parlementslid Warnez.

Nog aanpassingen nodig

De minister beloofde dat nu, na de publicatie van het Besluit van de Vlaamse regering over de keuring van de oldtimers, de instructie herzien zal worden. Hiervoor wordt overleg gepleegd met de stakeholders. “Ik roep de minister op om in overleg met de oldtimerverenigingen actie te ondernemen opdat verschillende aspecten van de keuring bijgestuurd kunnen worden. Het overleg met de stakeholders is hiervoor het uitgelezen moment”, stelt Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Verkeersveiligheid

Slechts 57% van de oldtimereigenaars dagen op voor keuring

In 2022 werden 69.594 uitnodigingen verzonden, maar slechts 39.843 volledige oldtimerkeuringen werden uitgevoerd. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Oldtimereigenaars kregen lang geen duidelijke instructies en leefden in onzekerheid. Velen durfden daarom hun oldtimer niet te laten keuren, maar ook de keuringscentra handelden niet steeds consequent. Dat moet stoppen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de oldtimereigenaars begrijpt.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.