Door derde indexverhoging stijgen kosten lokale besturen in 2022 met 293 miljoen euro

Volgens prognoses van het Planbureau zal de spilindex in februari opnieuw worden overschreden. Door deze derde indexverhoging in zeven maand zal de loonkost voor de lokale besturen in 2022 stijging met 293 miljoen euro. Dat blijkt uit een vraag van Brecht Warnez (CD&V) in de commissie Binnenland deze namiddag. “De impact mag de investeringen van onze lokale besturen niet tegenhouden. Zij zijn de motor van onze lokale economie”, waarschuwt het parlementslid.

De voorspelde inflatie voor 2022 is volgens het Planbureau ongezien sinds 1984. Het was bovendien niet verwacht. In 2020 ging het Planbureau er zelfs vanuit dat, na de spilindexoverschrijding in februari 2020, er geen meer zou komen in 2021. Later werd gedacht dat er geen overschrijding zou zijn in 2022.

Gemeenten hadden verhogen voor de helft voorzien

Heel wat lokale besturen houden rekening met een jaarlijkse loonindexering van 2% al zullen er – gezien de eerdere voorspellingen van het Planbureau – ook lokale besturen géén rekening gehouden hebben met een indexering in 2021 en/of in 2022.

In elk geval, met drie indexeringen op zeven maanden tijd zal wellicht geen enkel lokaal bestuur rekening hebben gehouden”, schetst Warnez.

Minister Somers bevestigt dat de lokale besturen deels rekening gehouden hebben met die stijgende loonkost. De gemeentelijke begrotingen voorzien voor 2022 een stijging van 152 miljoen euro. De minister kreeg nog geen signaal dat een gemeente effectief in de problemen komt.

Lokaal bestuur als economische motor

Lokale besturen zijn een belangrijke motor van de economie en in het bijzonder de lokale economie. “Ze zullen tot 2025 maar liefst 18 miljard euro investeren. Die investeringen mogen niet achteruit gedraaid worden. Als één van de belangrijkste uitgaven – met name de loonkost – op korte tijd zo sterk stijgt, kan dat een impact hebben op die investeringen”, stelt Warnez. “Dit moeten we vermijden, willen we de economie niet afremmen.

Bovendien worden de gemeenten geconfronteerd met de krapte op de arbeidsmarkt en de heroplevende economie, stelt Warnez vast: “Heel wat gemeenten zullen investeringen uitstellen omwille van het feit dat ze ofwel er niet in slagen om voldoende personeel aan te werven, ofwel omdat ze geen aannemers vinden om de werken uit te voeren”. De minister beloofde de lokale financiën van nabij op te volgen.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.