Digitale kiesbrief voor gemeente- en provincieraadsverkiezingen

Vorige week werd duidelijk dat er in 38 Vlaamse gemeenten naast papieren brieven ook digitale oproepingsbrieven worden verstuurd voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024. Op vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez wordt dit initiatief nu ook uitgebreid naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen voor alle 300 steden en gemeenten. “We moeten mensen op alle manieren uitnodigen om te komen stemmen. Het is daarom goed dat we naast de papieren versie nu ook digitaal de kiesbrief bezorgen. Elke stad of gemeente zal de mogelijkheid krijgen om dit te doen”, zegt Warnez.

Het initiatief genaamd ‘Burgerloket’, dat onderdeel is van het programma ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’, wordt in samenwerking met 37 andere gemeenten geleid door de stad Mechelen, met als doel de digitale dienstverlening aan burgers te verbeteren. Daarbij stelden de 38 steden en gemeenten voor om de kiesbrief ook digitaal te versturen bij de parlementsverkiezingen. Op vraag van Brecht Warnez kondigde minister Bart Somers deze namiddag in de commissie aan dat hij dit initiatief ook wil uitbreiden naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Het initiatief zal ook opengesteld worden naar de 262 andere steden en gemeenten.

Voor cd&v is het belangrijk dat de digitale kiesbrief een aanvullende herinnering is voor de traditionele kiesbrief.

“We mogen niet vergeten dat niet iedereen bereikbaar is via de digitale weg. Een papieren brief is bovendien nog steeds de meest effectieve manier om kiezers te bereiken. Daarom blijft ook iedereen die papieren versie krijgen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”