Digitale kiesbrief voor gemeente- en provincieraadsverkiezingen

Vorige week werd duidelijk dat er in 38 Vlaamse gemeenten naast papieren brieven ook digitale oproepingsbrieven worden verstuurd voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni 2024. Op vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez wordt dit initiatief nu ook uitgebreid naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen voor alle 300 steden en gemeenten. “We moeten mensen op alle manieren uitnodigen om te komen stemmen. Het is daarom goed dat we naast de papieren versie nu ook digitaal de kiesbrief bezorgen. Elke stad of gemeente zal de mogelijkheid krijgen om dit te doen”, zegt Warnez.

Het initiatief genaamd ‘Burgerloket’, dat onderdeel is van het programma ‘Gemeente zonder Gemeentehuis’, wordt in samenwerking met 37 andere gemeenten geleid door de stad Mechelen, met als doel de digitale dienstverlening aan burgers te verbeteren. Daarbij stelden de 38 steden en gemeenten voor om de kiesbrief ook digitaal te versturen bij de parlementsverkiezingen. Op vraag van Brecht Warnez kondigde minister Bart Somers deze namiddag in de commissie aan dat hij dit initiatief ook wil uitbreiden naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Het initiatief zal ook opengesteld worden naar de 262 andere steden en gemeenten.

Voor cd&v is het belangrijk dat de digitale kiesbrief een aanvullende herinnering is voor de traditionele kiesbrief.

“We mogen niet vergeten dat niet iedereen bereikbaar is via de digitale weg. Een papieren brief is bovendien nog steeds de meest effectieve manier om kiezers te bereiken. Daarom blijft ook iedereen die papieren versie krijgen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).