De jeugdwerker en de maatschappelijk werker moeten elkaar vinden

De coronacrisis legt meer dan ooit de noodzaak aan een sterk jeugdzorgbeleid bloot. Tijdens de maanden maart en april nam een recordaantal jongeren contact op met een hulplijn, nooit eerder trokken zo veel jongeren aan de alarmbel. Uit cijfers blijkt daarenboven ‘geweld’ de voornaamste reden om contact te nemen met een hulplijn. Vlaams parlementslid Brecht Warnez pleit vanuit Vlaanderen voor betere samenwerking via een bovenlokaal netwerk: “De jeugdwerker en de maatschappelijk werker moeten elkaar vinden”.

Tijdens de maanden maart en april -wanneer ons land in light lockdown was- namen Vlamingen massaal contact op met hulplijnen. Uit de cijfers die Vlaams parlementslid voor CD&V Brecht Warnez opvroeg bij bevoegd minister Benjamin Dalle, blijkt die stijging vooral frappant bij minderjarigen. In totaal besloten tijdens de maanden maart en april ruim 6.000 jongeren contact op te nemen met een hulplijn. Bij de zelfmoordlijn is ongeveer 7% van de telefonische oproepers in april 2020 minderjarig, bij de chat betreft dit ongeveer 35%. In lijn met die cijfers is het duidelijk dat de jongerenhulplijn ‘Awel’ ook meer oproepen krijgt, met name een stijging van 22% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral een sterke stijging bij contactname door chat (87%) en e-mail (34%). Mogelijk te verklaren omdat dit medium eenvoudiger bereikt kan worden zonder dat de ouders dit weten.

Geweld

De grote thema’s die voorkomen zijn geweld, psychisch welbevinden en spelen en verveling. Vooral de verdubbeling van het aantal oproepen over geweld baart zorgen.

“Als ik de vele verhalen lees van jongens en meisjes die thuis geslagen worden… dan weet ik dat die lange periode voor hen een hel moet geweest zijn. Je voelt je als parlementslid zo klein en wil je die situaties de wereld uit”, zegt Brecht Warnez.

Jongeren gaven ook aan in coronatijden meer nood aan informatie te hebben en surften vaker naar ‘Watwat.be’: er werd 205.841 keer gesurft naar de website door 173.656 unieke bezoekers. Dit is meer dan een verdubbeling.

Brecht Warnez is op lokaal niveau, als lid van de gemeentelijke crisiscel, nauw betrokken bij het thema van welzijn bij jongeren. Hij bemande zelf mee de corona-telefoon. Om een objectief zicht te krijgen op de problematiek vroeg Warnez de cijfers op, over de hulp die Vlaamse hulpplatformen aan minderjarigen bieden.

“Jongeren die zich niet goed in hun vel voelden, namen meer dan eens contact via de gemeente of met mij persoonlijk. Ik kan een luisterend oor aanbieden op die momenten, maar een structurele aanpak voor die jongeren is nodig. Het is fantastisch dat veel jongeren de weg vonden naar de hulplijnen, maar daar mag het niet bij stoppen.”

Brecht Warnez is er van overtuigd dat de jeugddiensten van de steden en gemeenten in het postcoronatijdperk een aangepaste rol moeten krijgen. “Het is belangrijk dat jeugdbeleid en welzijn elkaar vinden. De Vlaamse overheid moet hier een cruciale rol spelen als ondersteunende partner”¸ zegt Brecht Warnez, zelf schepen is in Wingene. Het Vlaams Parlementslid pleit voor een sterk bovenlokaal jeugdnetwerk dat lokale besturen kan ondersteunen om jongeren sterker te maken.

“De jeugdwerker moet de maatschappelijk werker vinden. Elke stad of gemeente zoekt op eigen schaal oplossingen voor nabij jeugdbeleid, maar er is nood aan bovenlokale steun hierbij. Enkel op die manier kunnen we jongeren nabij zijn en sterker maken. Jongeren zijn onze toekomst, laat ons er samen zorg voor dragen.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.