Dankzij vrijwilligers vangen lokale besturen jaarlijks meer dan 15.000 zwerfkatten

Steeds meer steden en gemeenten zetten in op het vangen en steriliseren van zwerfkatten. In 2020 werden 4 % meer zwerfkatten gevangen dan het jaar voordien. Na gratis schuilhokken overweegt de minister nu ook gratis kattenvoeding. “Zijn gratis beleid helpt de lokale besturen niet. De vrijwilligers houden het zwerfkattenbeleid recht”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het grote aantal zwerfkatten brengt in heel wat steden en gemeenten overlast met zich mee. Denk maar aan opengetrokken vuilniszakken, geurhinder of het lawaai van nachtelijke ‘kattenruzies’. Steeds meer lokale besturen zetten hierop in. Zwerfkatten kunnen bovendien ook ziektes en parasieten overdragen op andere katten of op de mens.

Vrijwilligers zijn het fundament van lokaal zwerfkattenbeleid

De katten worden door de gemeenten gevangen, gesteriliseerd en daarna ofwel ter adoptie aangeboden ofwel teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Als het gaat om bijvoorbeeld erg zieke katten worden ze geëuthanaseerd. Uit de bevraging blijkt dat 20% van de dieren ter adoptie wordt aangenomen, 59% teruggeplaatst wordt en 7% geëuthanaseerd wordt.

Een stad of gemeente trekt gemiddeld 6.367 euro uit om zwerfkatten te vangen.

“Het budget is beperkt omdat heel wat lokale besturen beroep kunnen doen op asielcentra, verenigingen of andere vrijwilligers om de dieren te vangen”, zegt Brecht Warnez (CD&V).

Minister Weyts overweegt gratis kattenvoeding

In een antwoord op de vraag van parlementslid Warnez antwoordde minister Weyts dat hij overweegt om gratis kattenvoeding te geven aan gemeenten. In het 2019 gaf de minister elke gemeente ook al twee gratis schuilhokjes aan de gemeentebesturen die dit wensten. Er was toen 250.000 euro voor dit project voorzien.

“Het gratis beleid is voor de gemeenten slechts een lapmiddel. De gratis schuilhokjes werden slechts door de helft van de gemeenten aangevraagd. Slechts 81 gemeenten geven aan dat ze er gebruik van maken. Met twee hokjes kan je overigens ook te weinig doen”, weet parlementslid Warnez. “Het zijn de asielcentra, verenigingen en andere vrijwilligers die het lokaal beleid echt rechthouden. Zij verdienen alle steun.”

Het parlementslid stelt voor dat de minister steden en gemeenten met een diervriendelijk zwerfkattenbeleid rechtstreeks steunt met subsidies in plaats van gratis lapmiddelen uit te delen. Op die manier kunnen de lokale besturen ook de asielcentra en vrijwilligers beter vergoeden.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.