Dankzij vrijwilligers vangen lokale besturen jaarlijks meer dan 15.000 zwerfkatten

Steeds meer steden en gemeenten zetten in op het vangen en steriliseren van zwerfkatten. In 2020 werden 4 % meer zwerfkatten gevangen dan het jaar voordien. Na gratis schuilhokken overweegt de minister nu ook gratis kattenvoeding. “Zijn gratis beleid helpt de lokale besturen niet. De vrijwilligers houden het zwerfkattenbeleid recht”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het grote aantal zwerfkatten brengt in heel wat steden en gemeenten overlast met zich mee. Denk maar aan opengetrokken vuilniszakken, geurhinder of het lawaai van nachtelijke ‘kattenruzies’. Steeds meer lokale besturen zetten hierop in. Zwerfkatten kunnen bovendien ook ziektes en parasieten overdragen op andere katten of op de mens.

Vrijwilligers zijn het fundament van lokaal zwerfkattenbeleid

De katten worden door de gemeenten gevangen, gesteriliseerd en daarna ofwel ter adoptie aangeboden ofwel teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek. Als het gaat om bijvoorbeeld erg zieke katten worden ze geëuthanaseerd. Uit de bevraging blijkt dat 20% van de dieren ter adoptie wordt aangenomen, 59% teruggeplaatst wordt en 7% geëuthanaseerd wordt.

Een stad of gemeente trekt gemiddeld 6.367 euro uit om zwerfkatten te vangen.

“Het budget is beperkt omdat heel wat lokale besturen beroep kunnen doen op asielcentra, verenigingen of andere vrijwilligers om de dieren te vangen”, zegt Brecht Warnez (CD&V).

Minister Weyts overweegt gratis kattenvoeding

In een antwoord op de vraag van parlementslid Warnez antwoordde minister Weyts dat hij overweegt om gratis kattenvoeding te geven aan gemeenten. In het 2019 gaf de minister elke gemeente ook al twee gratis schuilhokjes aan de gemeentebesturen die dit wensten. Er was toen 250.000 euro voor dit project voorzien.

“Het gratis beleid is voor de gemeenten slechts een lapmiddel. De gratis schuilhokjes werden slechts door de helft van de gemeenten aangevraagd. Slechts 81 gemeenten geven aan dat ze er gebruik van maken. Met twee hokjes kan je overigens ook te weinig doen”, weet parlementslid Warnez. “Het zijn de asielcentra, verenigingen en andere vrijwilligers die het lokaal beleid echt rechthouden. Zij verdienen alle steun.”

Het parlementslid stelt voor dat de minister steden en gemeenten met een diervriendelijk zwerfkattenbeleid rechtstreeks steunt met subsidies in plaats van gratis lapmiddelen uit te delen. Op die manier kunnen de lokale besturen ook de asielcentra en vrijwilligers beter vergoeden.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.