Centrumschool in Wingene ontvangt 1.137 euro voor Operatie Proper

Het afgelopen schooljaar namen in de regio 30 scholen deel aan Operatie Proper. Dit Vlaams initiatief moedigt verenigingen en scholen aan om zwerfvuil aan te pakken. In Wingene deed de Centrumschool voor de eerste keer mee. Via verschillende acties gingen ze de strijd tegen zwerfvuil aan. Hun inspanningen worden beloond met een cheque van 1.137 euro.

Composteren en tips delen

“We zijn onder andere begonnen met composteren”, vertelt juf Katrien. “De klokhuizen en bananenschillen die voorheen in de vuilnisbak terechtkwamen, gaan nu in het compostvat. Samen met het tuinafval van de school.” In de klas werden themalessen georganiseerd en in de school en de omgeving werd zwerfvuil opgeruimd. Steeds meer kinderen werden betrokken bij de verschillende acties. “Onze kleuters waren na enige tijd zelfs teleurgesteld dat er bijna geen afval meer lag om op te rapen”, lacht juf Katrien.

De Centrumschool betrok ook de ouders bij Operatie Proper. “Elke maand gaven we hen een concrete tip mee, bijvoorbeeld over sorteren of afvalarm winkelen. Dat had een positief sneeuwbaleffect, want er werd ook steeds vaker spontaal afval geruimd in de buurt”, vult juf Lut aan.

Ook het oudercomité gaf de leerlingen een duwtje in de rug. Zij schonken maar liefst 500 herbruikbare drinkflessen zodat niemand nog wegwerpflesjes hoeft te gebruiken op school.

Beloning van 1.137 euro

Sinds 2017 ondersteunt MIROM Roeselare, de afvalintercommunale waar de gemeente Wingene bij aangesloten is, scholen en verenigingen bij het project Operatie Proper.

“We zijn blij dat er nu ook voor het eerst in Wingene een school heeft deelgenomen”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Milieu en Klimaat. “Het is fijn om het enthousiasme te zien waarmee zowel de kinderen, leerkrachten als ouders acties ondernemen om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan.” 

Ze worden beloond met een cheque van 1.137 euro waarmee de school zal investeren in een natuurlijke en avontuurlijke tuin met duurzame en uitdagende speel- en leerobjecten.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.