Cd&v wil UiTPAS in elke Vlaamse stad en gemeente

Vandaag kan je in één op twee gemeenten beroep doen op de UiTPAS. Te weinig, vinden Vlaams parlementsleden Maaike De Rudder en Brecht Warnez (cd&v).“De UiTPAS moet een evidente keuze zijn voor steden en gemeenten”, zeggen de parlementsleden. “We moeten elke stad en gemeente overtuigen om zo een pas te integreren in het lokaal vrijetijds- en armoedebeleid.” Om dit te realiseren pleiten ze voor een promotiecampagne en het laten wegvallen van administratieve kosten.
UitPas

De UiTPAS is een kaart die toegang vrijetijdsactiviteiten. Houders kunnen punten sparen telkens wanneer ze deelnemen aan culturele evenementen, zoals theater-, film- of muziekvoorstellingen, tentoonstellingen, sportactiviteiten en andere vrijetijdsactiviteiten. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor kortingen, gratis toegang of andere voordelen bij de deelnemende partners en organisaties.

Zonder de stigmatiseren krijgen mensen in kansarmoede ook specifieke kortingen bij deze activiteiten. “De pas heeft als doel mensen aan te moedigen deel te nemen aan activiteiten en financiële barrières te verminderen. Omdat iedereen een UiTPAS heeft, is het niet zichtbaar wie in aanmerking komt voor een kansarmoede-tarief. Dit vergemakkelijkt de toegang voor mensen in een kwetsbare situatie tot het sociale leven in de gemeente”, legt Maaike Derudder die burgemeester is in Sint-Gillis-Waas dat ook net instapte in het systeem.

Slechts in de helft van de steden en gemeente mogelijk

Uit cijfers die Brecht Warnez opvroeg bij Minister-president Jan Jambon blijken slechts de helft van de Vlaamse steden en gemeenten zo een UiTPAS aan te bieden.

“Vandaag twijfelen lokale besturen soms om in te stappen in de UiTPAS omdat daar administratieve kosten aan verbonden zijn. Die moeten we wegnemen”, zegt Brecht Warnez. “Daarnaast zijn heel wat steden en gemeenten niet goed op de hoogte van de mogelijkheden van zo een UiTPAS. Daarom moet er ook een gerichte overheidscampagne komen zodat iedereen die dit wil in het bezit is van de UiTPAS. Zo een campagne moet tweeledig zijn. Enerzijds moeten alle steden en gemeenten goed geïnformeerd worden over de UiTPAS en moet het voor hen zo eenvoudig mogelijk gemaakt worden om in te stappen. Ik denk bijvoorbeeld aan een informatiebrochure of een webinar waarin alle informatie over de UiTPAS kan worden meegegeven. In tweede instantie kan dan een campagne worden uitgerold naar de inwoners van die gemeenten zelf.”

“De UiTPAS biedt de mogelijkheid om speciaal voor een bepaalde doelgroep gepersonaliseerde aanbiedingen te voorzien en op die manier het sociale leven voor iedereen toegankelijk te maken. Het is het middel bij uitstek om vereenzaming tegen te gaan”, besluiten De Rudder en Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.