CD&V wil studenten hoger onderwijs stap voor stap uit de eenzaamheid

Na maanden afstandsonderwijs in code rood is het coronavirus nog niet verdwenen. Iedereen is het er over eens dat de limiet voor studenten bereikt is. “We willen dat, door de instellingen en met advies van de wetenschap en het veld, onderzocht wordt hoe studenten minstens twee halve dagen per week op de campus les te krijgen”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. Hij ondervraagt hierover straks minister Weyts in het Vlaams Parlement.

Het hoger onderwijs bevindt zich al een lange tijd in code rood waardoor afstandsonderwijs de norm is. Sinds 30 november werd er wel een lichte opening gemaakt, zodat bepaalde essentiële zaken wel nog fysiek kunnen doorgaan, zoals practica. Maximaal 10% van de campuscapaciteit mag momenteel benut worden. De universiteiten en hogescholen geven daarbij meer dan terecht voorrang aan de eerstejaarsstudenten en andere kwetsbare studenten.

Laat studenten (beperkt) terug toe op de campus

Minister Weyts bepaalde code rood in samenspraak met de virologen, universiteiten, hogescholen en studenten. Momenteel is dit vastgelegd tot eind februari 2021. Een nieuw overleg zal, samen met de virologische toestand uiteraard, bepalen vanaf wanneer kan worden versoepeld. “We moeten fysieke contactmomenten op de campus daarna weer mogelijk maken”, stelt Brecht Warnez. “Hun eenzaamheid heeft lang genoeg geduurd. Er moeten veilige oplossingen gezocht worden voor beperkt werken ‘on campus’.” Eerder gaf ook al Luc Sels – rector van de KUL – aan dat hij twee fysieke contactmomenten op de campus wil garanderen.

Testcapaciteit en vaste bubbels als randvoorwaarde

Zowel de overheid als de instellingen moeten nu werken aan de randvoorwaarden die contactmomenten op de campus op korte termijn mogelijk maken. “We moeten inzetten op testcapaciteit in de studentensteden, eventueel met sneltests. Ook het reglementeren van de vaste bubbel kan de virusverspreiding beperken”, geeft Warnez mee.

“Ik roep minister Weyts (N-VA) op om samen met de instellingen, de overheid, de virologen en de studenten nu al de randvoorwaarden te bepalen die ervoor zorgen dat het alleen voorzien van afstandsonderwijs in het hoger onderwijs stopt. Als topsport kan, dan moet ook ons toponderwijs weer mogelijk worden.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).