Het hoger onderwijs bevindt zich al een lange tijd in code rood waardoor afstandsonderwijs de norm is. Sinds 30 november werd er wel een lichte opening gemaakt, zodat bepaalde essentiële zaken wel nog fysiek kunnen doorgaan, zoals practica. Maximaal 10% van de campuscapaciteit mag momenteel benut worden. De universiteiten en hogescholen geven daarbij meer dan terecht voorrang aan de eerstejaarsstudenten en andere kwetsbare studenten.
Laat studenten (beperkt) terug toe op de campus
Minister Weyts bepaalde code rood in samenspraak met de virologen, universiteiten, hogescholen en studenten. Momenteel is dit vastgelegd tot eind februari 2021. Een nieuw overleg zal, samen met de virologische toestand uiteraard, bepalen vanaf wanneer kan worden versoepeld. “We moeten fysieke contactmomenten op de campus daarna weer mogelijk maken”, stelt Brecht Warnez. “Hun eenzaamheid heeft lang genoeg geduurd. Er moeten veilige oplossingen gezocht worden voor beperkt werken ‘on campus’.” Eerder gaf ook al Luc Sels – rector van de KUL – aan dat hij twee fysieke contactmomenten op de campus wil garanderen.
Testcapaciteit en vaste bubbels als randvoorwaarde
Zowel de overheid als de instellingen moeten nu werken aan de randvoorwaarden die contactmomenten op de campus op korte termijn mogelijk maken. “We moeten inzetten op testcapaciteit in de studentensteden, eventueel met sneltests. Ook het reglementeren van de vaste bubbel kan de virusverspreiding beperken”, geeft Warnez mee.
“Ik roep minister Weyts (N-VA) op om samen met de instellingen, de overheid, de virologen en de studenten nu al de randvoorwaarden te bepalen die ervoor zorgen dat het alleen voorzien van afstandsonderwijs in het hoger onderwijs stopt. Als topsport kan, dan moet ook ons toponderwijs weer mogelijk worden.”