CD&V wil studenten hoger onderwijs stap voor stap uit de eenzaamheid

Na maanden afstandsonderwijs in code rood is het coronavirus nog niet verdwenen. Iedereen is het er over eens dat de limiet voor studenten bereikt is. “We willen dat, door de instellingen en met advies van de wetenschap en het veld, onderzocht wordt hoe studenten minstens twee halve dagen per week op de campus les te krijgen”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. Hij ondervraagt hierover straks minister Weyts in het Vlaams Parlement.

Het hoger onderwijs bevindt zich al een lange tijd in code rood waardoor afstandsonderwijs de norm is. Sinds 30 november werd er wel een lichte opening gemaakt, zodat bepaalde essentiële zaken wel nog fysiek kunnen doorgaan, zoals practica. Maximaal 10% van de campuscapaciteit mag momenteel benut worden. De universiteiten en hogescholen geven daarbij meer dan terecht voorrang aan de eerstejaarsstudenten en andere kwetsbare studenten.

Laat studenten (beperkt) terug toe op de campus

Minister Weyts bepaalde code rood in samenspraak met de virologen, universiteiten, hogescholen en studenten. Momenteel is dit vastgelegd tot eind februari 2021. Een nieuw overleg zal, samen met de virologische toestand uiteraard, bepalen vanaf wanneer kan worden versoepeld. “We moeten fysieke contactmomenten op de campus daarna weer mogelijk maken”, stelt Brecht Warnez. “Hun eenzaamheid heeft lang genoeg geduurd. Er moeten veilige oplossingen gezocht worden voor beperkt werken ‘on campus’.” Eerder gaf ook al Luc Sels – rector van de KUL – aan dat hij twee fysieke contactmomenten op de campus wil garanderen.

Testcapaciteit en vaste bubbels als randvoorwaarde

Zowel de overheid als de instellingen moeten nu werken aan de randvoorwaarden die contactmomenten op de campus op korte termijn mogelijk maken. “We moeten inzetten op testcapaciteit in de studentensteden, eventueel met sneltests. Ook het reglementeren van de vaste bubbel kan de virusverspreiding beperken”, geeft Warnez mee.

“Ik roep minister Weyts (N-VA) op om samen met de instellingen, de overheid, de virologen en de studenten nu al de randvoorwaarden te bepalen die ervoor zorgen dat het alleen voorzien van afstandsonderwijs in het hoger onderwijs stopt. Als topsport kan, dan moet ook ons toponderwijs weer mogelijk worden.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.