CD&V wil recht op kwalitatieve studiebegeleiding na een niet-geslaagde starttoets voor elke student

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering een aantal maatregelen goed om de studie-efficiëntie te verhogen. Daarbij zullen studenten verplicht worden om voor elke hogeronderwijsopleiding een starttoets af te leggen. Wie niet slaagt zal verplicht moeten remediëren. In het Vlaams Parlement riep Brecht Warnez deze middag op kwalitatieve studiebegeleiding te voorzien: “We mogen verwachten dat studenten aan de voorgespiegelde werkpunten werkt, maar elke student moet daarbij recht hebben op kwalitatieve begeleiding. Universiteiten en hogescholen kunnen dit er niet zomaar bijnemen”.

De starttoets is vandaag al ingevoerd bij een aantal opleidingen zoals Burgerlijk Ingenieur of de Lerarenopleiding. Minister Weyts wil dit nu uitrollen voor alle bacheloropleidingen. Studenten zijn verplicht om deel te nemen voor de start van hun opleiding. Wie niet slaagt voor de starttoets, zal verplicht worden om een remediëringstraject te volgen.

CD&V is voorstander van de maatregel, maar Vlaams Parlementslid Warnez bracht hierbij als onderwijsspecialist en gastdocent in UGent een belangrijke kanttekening aan: “De remediëring moet degelijk en effectief zijn. Het is niet iets die studiebegeleiders er vandaag kunnen bijnemen.”

Verder stelde Warnez vast dat de starttoetsen voor zijn partij enkel uitgerold kunnen worden in andere opleidingen als vastgesteld is dat de toets voldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Knipperlichten voor startende studenten

De Vlaamse regering wil nu verschillende knipperlichten voorzien voor startende studenten. Eerst en vooral na de starttoets waarbij eventuele werkpunten van studenten duidelijk worden. Verder zal een student die niet voor alle vakken slaagt, die vakken moeten opnemen. Tot slot zal wie twee keer niet slaagt voor de vakken, zich – behalve bij overmacht – niet meer mogen inschrijven voor het derde jaar.

Vlaams parlementslid Warnez: “Als we studenten optimaal hun talenten willen laten ontwikkelen, moeten we blijvend inzetten op een goede studievoortgang. Elke student mag falen maar voor de student is het evenzeer belangrijk dat hij of zij ook de nodige successen boekt. Het is de plicht om studenten te helpen om te slagen en voor hen daarbij de wegwijzer te zijn.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).