CD&V wil recht op kwalitatieve studiebegeleiding na een niet-geslaagde starttoets voor elke student

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering een aantal maatregelen goed om de studie-efficiëntie te verhogen. Daarbij zullen studenten verplicht worden om voor elke hogeronderwijsopleiding een starttoets af te leggen. Wie niet slaagt zal verplicht moeten remediëren. In het Vlaams Parlement riep Brecht Warnez deze middag op kwalitatieve studiebegeleiding te voorzien: “We mogen verwachten dat studenten aan de voorgespiegelde werkpunten werkt, maar elke student moet daarbij recht hebben op kwalitatieve begeleiding. Universiteiten en hogescholen kunnen dit er niet zomaar bijnemen”.

De starttoets is vandaag al ingevoerd bij een aantal opleidingen zoals Burgerlijk Ingenieur of de Lerarenopleiding. Minister Weyts wil dit nu uitrollen voor alle bacheloropleidingen. Studenten zijn verplicht om deel te nemen voor de start van hun opleiding. Wie niet slaagt voor de starttoets, zal verplicht worden om een remediëringstraject te volgen.

CD&V is voorstander van de maatregel, maar Vlaams Parlementslid Warnez bracht hierbij als onderwijsspecialist en gastdocent in UGent een belangrijke kanttekening aan: “De remediëring moet degelijk en effectief zijn. Het is niet iets die studiebegeleiders er vandaag kunnen bijnemen.”

Verder stelde Warnez vast dat de starttoetsen voor zijn partij enkel uitgerold kunnen worden in andere opleidingen als vastgesteld is dat de toets voldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Knipperlichten voor startende studenten

De Vlaamse regering wil nu verschillende knipperlichten voorzien voor startende studenten. Eerst en vooral na de starttoets waarbij eventuele werkpunten van studenten duidelijk worden. Verder zal een student die niet voor alle vakken slaagt, die vakken moeten opnemen. Tot slot zal wie twee keer niet slaagt voor de vakken, zich – behalve bij overmacht – niet meer mogen inschrijven voor het derde jaar.

Vlaams parlementslid Warnez: “Als we studenten optimaal hun talenten willen laten ontwikkelen, moeten we blijvend inzetten op een goede studievoortgang. Elke student mag falen maar voor de student is het evenzeer belangrijk dat hij of zij ook de nodige successen boekt. Het is de plicht om studenten te helpen om te slagen en voor hen daarbij de wegwijzer te zijn.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Teleurgesteld dat zwembad-subsidie nog niet is goedgekeurd

In Vlaanderen zijn er minder publieke zwembaden dan twintig jaar geleden. De vraag naar zwemwater blijft groot, zowel voor individueel gebruik, clubs als scholen. “Met het nieuwe decreet willen we minstens 40 zwembaden of 10.000 m² zwemwater realiseren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die het decreet van minister De Ridder (N-VA) verwelkomt. “Daarnaast is nood aan een oplossing voor de hoge exploitatie- en renovatiekosten.”

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).