CD&V wil recht op kwalitatieve studiebegeleiding na een niet-geslaagde starttoets voor elke student

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering een aantal maatregelen goed om de studie-efficiëntie te verhogen. Daarbij zullen studenten verplicht worden om voor elke hogeronderwijsopleiding een starttoets af te leggen. Wie niet slaagt zal verplicht moeten remediëren. In het Vlaams Parlement riep Brecht Warnez deze middag op kwalitatieve studiebegeleiding te voorzien: “We mogen verwachten dat studenten aan de voorgespiegelde werkpunten werkt, maar elke student moet daarbij recht hebben op kwalitatieve begeleiding. Universiteiten en hogescholen kunnen dit er niet zomaar bijnemen”.

De starttoets is vandaag al ingevoerd bij een aantal opleidingen zoals Burgerlijk Ingenieur of de Lerarenopleiding. Minister Weyts wil dit nu uitrollen voor alle bacheloropleidingen. Studenten zijn verplicht om deel te nemen voor de start van hun opleiding. Wie niet slaagt voor de starttoets, zal verplicht worden om een remediëringstraject te volgen.

CD&V is voorstander van de maatregel, maar Vlaams Parlementslid Warnez bracht hierbij als onderwijsspecialist en gastdocent in UGent een belangrijke kanttekening aan: “De remediëring moet degelijk en effectief zijn. Het is niet iets die studiebegeleiders er vandaag kunnen bijnemen.”

Verder stelde Warnez vast dat de starttoetsen voor zijn partij enkel uitgerold kunnen worden in andere opleidingen als vastgesteld is dat de toets voldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Knipperlichten voor startende studenten

De Vlaamse regering wil nu verschillende knipperlichten voorzien voor startende studenten. Eerst en vooral na de starttoets waarbij eventuele werkpunten van studenten duidelijk worden. Verder zal een student die niet voor alle vakken slaagt, die vakken moeten opnemen. Tot slot zal wie twee keer niet slaagt voor de vakken, zich – behalve bij overmacht – niet meer mogen inschrijven voor het derde jaar.

Vlaams parlementslid Warnez: “Als we studenten optimaal hun talenten willen laten ontwikkelen, moeten we blijvend inzetten op een goede studievoortgang. Elke student mag falen maar voor de student is het evenzeer belangrijk dat hij of zij ook de nodige successen boekt. Het is de plicht om studenten te helpen om te slagen en voor hen daarbij de wegwijzer te zijn.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.