CD&V wil recht op kwalitatieve studiebegeleiding na een niet-geslaagde starttoets voor elke student

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse regering een aantal maatregelen goed om de studie-efficiëntie te verhogen. Daarbij zullen studenten verplicht worden om voor elke hogeronderwijsopleiding een starttoets af te leggen. Wie niet slaagt zal verplicht moeten remediëren. In het Vlaams Parlement riep Brecht Warnez deze middag op kwalitatieve studiebegeleiding te voorzien: “We mogen verwachten dat studenten aan de voorgespiegelde werkpunten werkt, maar elke student moet daarbij recht hebben op kwalitatieve begeleiding. Universiteiten en hogescholen kunnen dit er niet zomaar bijnemen”.

De starttoets is vandaag al ingevoerd bij een aantal opleidingen zoals Burgerlijk Ingenieur of de Lerarenopleiding. Minister Weyts wil dit nu uitrollen voor alle bacheloropleidingen. Studenten zijn verplicht om deel te nemen voor de start van hun opleiding. Wie niet slaagt voor de starttoets, zal verplicht worden om een remediëringstraject te volgen.

CD&V is voorstander van de maatregel, maar Vlaams Parlementslid Warnez bracht hierbij als onderwijsspecialist en gastdocent in UGent een belangrijke kanttekening aan: “De remediëring moet degelijk en effectief zijn. Het is niet iets die studiebegeleiders er vandaag kunnen bijnemen.”

Verder stelde Warnez vast dat de starttoetsen voor zijn partij enkel uitgerold kunnen worden in andere opleidingen als vastgesteld is dat de toets voldoende wetenschappelijk onderbouwd is.

Knipperlichten voor startende studenten

De Vlaamse regering wil nu verschillende knipperlichten voorzien voor startende studenten. Eerst en vooral na de starttoets waarbij eventuele werkpunten van studenten duidelijk worden. Verder zal een student die niet voor alle vakken slaagt, die vakken moeten opnemen. Tot slot zal wie twee keer niet slaagt voor de vakken, zich – behalve bij overmacht – niet meer mogen inschrijven voor het derde jaar.

Vlaams parlementslid Warnez: “Als we studenten optimaal hun talenten willen laten ontwikkelen, moeten we blijvend inzetten op een goede studievoortgang. Elke student mag falen maar voor de student is het evenzeer belangrijk dat hij of zij ook de nodige successen boekt. Het is de plicht om studenten te helpen om te slagen en voor hen daarbij de wegwijzer te zijn.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.

Binnenlands Bestuur

Laat ouders niet opdraaien voor sluitende zwembaden

In de plenaire zitting gaf minister Weyts vandaag aan dat hij wil sleutelen aan de maximumfactuur om zo de kosten voor zwemlessen wel op de schoolrekening te kunnen aanrekenen. Hij hintte ook naar de mogelijkheid voor lokale besturen om zelf bussen in te leggen naar zwembaden. “De factuur gewoon doorschuiven naar de ouders en naar de gemeenten is voor ons geen oplossing voor het tekort aan zwembaden. Wij willen een structureel beleid met een basisfinanciering voor zwembaden en structurele subsidies voor renovaties die de energiefactuur van zwembaden te doen dalen. Elk kind, en bij uitbreiding elke Vlaming, moet kunnen leren zwemmen in de buurt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.