Op 7 mei publiceerde het Steunpunt Bestuurlijke Vernieuwing haar studie over de toekomst van het gemeentefonds. Dat fonds is de belangrijkste financiering voor steden en gemeenten. Voor 2024 zal de hoofddotatie uit dit fonds zo’n 3,2 miljard euro bedragen.
Warnez pleit al langer voor een herziening van het huidige financieringsmodel voor steden en gemeenten. Uit een eigen studie, eerder dit jaar, stelde Warnez al gelijklopende cijfers vast. Het parlementslid stelt daarom voor om de voorafnames, die de stad Antwerpen en Gent zonder enig objectief criterium bevoordelen, af te schaffen. “Die steden hebben ook hun specifieke problemen en moeten daar correct voor vergoed worden. Maar het is onlogisch om zonder criteria gewoon geld uit te delen aan twee grote steden. Ook de andere steden en gemeenten hebben hun uitdagingen. Ik denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van de open ruimte”, aldus Warnez die er evenwel van overtuigd is dat Antwerpen Gent geen euro moeten verliezen.
Afbouw van projectfinanciering
Van de vijf miljard euro aan financiële middelen die jaarlijks vanuit Vlaanderen naar steden en gemeenten gaan, wordt 987 miljoen via projecten toegekend. “Dat zorgt voor een administratieve overlast bij lokale besturen. Als we de vele projectaanvragen verminderen dan kunnen onze ambtenaren bezig zijn met de zorgen van de mensen in plaats van administratieve overlast”, aldus Warnez.
Dat vrijgekomen klein miljard wil Warnez in het Gemeentefonds investeren. “Op die manier kunnen we de centen voor Antwerpen en Gent gelijk houden én de kleinere steden en gemeenten ook geven waar ze recht op hebben”, zegt het parlementslid.
Bevestigd door Grondwettelijk Hof
De uitkomst van deze studie is geen verrassing. Al in 2018 heeft het Grondwettelijk Hof vastgesteld dat de huidige criteria uit het Gemeentefonds achterhaald zijn en moeten worden aangepast. “Ik stel vast dat voor sommige rechterlijke uitspraken – zoals het stikstofarrest – er moord en brand wordt geschreeuwd en andere uitspraken zoals het gemeentefonds dan weer genegeerd worden. Tijd om nu ook deze uitspraak om te zetten in wetgeving en landelijk Vlaanderen te geven waar het recht op heeft”, sluit Warnez af.
Lees hier het artikel in de krant.