CD&V wil beter statuut en meer slagkracht voor lokale mandatarissen

Deze legislatuur stapte 1 op 10 schepenen nu al op en gaven meer dan 800 gemeenteraadsleden er de brui aan. CD&V roept op om nu iets te doen aan het statuut en de slagkracht van de lokale mandataris. “Over de partijen heen moeten we de handen in elkaar slaan en durven nadenken over een sterker statuut”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. Hij wil dat de VVSG, Vlaanderen en de federale overheid zich hiervoor samenzetten in een technisch overlegplatform.

Oplossingen zoeken met regeringen

In de commissie Binnenlands bestuur van het Vlaams Parlement riep CD&V – bij monde van Warnez – op om over de partijen en regeringen heen een oplossing te zoeken voor concrete problemen die raadsleden ondervinden. “Vandaag kunnen burgemeesters of schepenen bv. niet in bijberoep aan de slag. Of kunnen raadsleden geen politiek verlof opnemen zonder daarvoor financieel gestraft te zijn”, zegt het parlementslid. Brecht Warnez is tevens professor Bestuursrecht en auteur van o.m. het ‘Gemeentelijk zakboekje bestuur’.

Werken aan een beter statuut zorgt er voor dat de burgers de vertegenwoordigers krijgen die ze kiezen. “Onze burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden doen hun werk absoluut niet voor de centen. Dan hadden ze wel een andere, financieel interessantere job gekozen. Na hun campagne en het kopen van allerhande steunkaarten bij verenigingen, schiet er van de verdienste vaak niet veel over”, vindt Warnez.

Vandaag vallen lokale bestuurders vaak tussen de mazen van het net.

“Ze hebben geen echt statuut waardoor ze fiscaal of sociaal ook niet steeds erkend worden. Onze burgemeesters, schepenen en raadsleden verdienen een volwaardig statuut”, zegt Brecht Warnez.

Meer dan het statuut

Volgens CD&V gaat de nodige aanpak voor lokale mandatarissen nog verder dan het statuut alleen. Uit een eigen bevraging bij 330 mandatarissen blijkt, onder andere, dat 44% van de raadsleden vindt dat ze te weinig kunnen wegen op de gemeenteraad.“Juridisch beschikken raadsleden over heel wat rechten”, vertelt Brecht Warnez.

“Het probleem is dat ze vaak te laat betrokken worden in het besluitvormingsproces. Er moet een digitaal platform komen, zodat gemeentelijke begrotingen en acties op een toegankelijke manier kunnen opgevolgd worden door de raadsleden. Het versterkt statuut kan hen bovendien de tijd geven om zo meer te wegen op het beleid.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).