cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De energie-avond werd georganiseerd door cd&v West-Vlaanderen samen met de lokale afdelingen uit Pittem, Wingene en Lichtervelde. “De hoge opkomst toont dat er meer nood is aan informatie over onze energiefactuur en hoe mensen die naar beneden krijgen. We zijn blij met deze avond daartoe een steentje bij te dragen”, zeggen voorzitters van cd&v Pittem-Egem, Els Goeminne en Nathalie Delaere. Toch vindt cd&v West-Vlaanderen dat het vooral aan de overheid is om mensen te informeren en overtuigen. Dat kan via de Vlaamse energiehuizen.

Versterken van energiehuizen

Vlaanderen ondersteunt regionale energiehuizen om burgers meer wegwijs te maken in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. In West-Vlaanderen zijn er vier energiehuizen, met name Energiehuis WVI, Energiehuis Oostende (EOS), Energiehuis DVV Westhoek en Energiehuis Warmer Wonen.

Via de energiehuizen kunnen burgers energiecoaches laten langskomen in hun woning om concrete tips te ontvangen. Alleen al in het Energiehuis WVI werden meer dan 600 huisbezoeken geregistreerd in 2022. Door de grote vraag van de burgers liepen wachttijden op tot enkele maanden. Energiehuizen worden overrompeld door de vele vragen van burgers.

Die vier West-Vlaamse energiehuizen hebben hun zetel in Brugge, Oostende, Diksmuide en Kortrijk. Voor cd&v West-Vlaanderen moeten zij in elke gemeente minstens één dag per week aanwezig zijn in een energieloket. De vraag naar advies en begeleiding is overal groot.

“Als we willen dat burgers kiezen voor energetische renovaties, dan moet er dicht bij hen een loket aanwezig zijn. Vandaag proberen woonloketten hier al op in te zetten maar we moeten ambitieuzer zijn. We moeten gezinnen, ondernemers en landbouwers op een laagdrempelige en nabije manier helpen om energie te besparen”, aldus Warnez die wil dat minister Demir hiervoor de nodige centen vrijmaakt. Het huidig budget is volgens hem onvoldoende.

Om burgers sneller te kunnen bedienen én ook lokaler actief te zijn wil cd&v West-Vlaanderen dat er meer Vlaamse subsidies naar de energiehuizen gaan.

Één portaal voor een daken- en gevelscan van elke woning en bedrijfsgebouw

Vandaag zijn voor 47 van 64 West-Vlaamse gemeenten de daken overvlogen en zijn de er luchtfoto’s beschikbaar via de website dakinzicht.fluvius.be. Dat blijkt een recente vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Zuhal Demir. Deze luchtthermografie maakt het mogelijk om de warmteverliezen via daken in kaart te brengen. Cd&v West-Vlaanderen wil dat er komende winter werk wordt gemaakt van de resterende 17 gemeenten en ook daar de inwoners feedback en advies krijgen.

Daarnaast zijn er verschillende gemeenten zelf al aan de slag met gevelscans. De thermocar van WVI reed al uit voor Lo-Reninge, Kortemark, Oostkamp, Poperinge, Diksmuide, Veurne, Jabbeke, Roeselare, Tielt, Koekelare, Brugge, Heuvelland, Mesen, Wingene (deel Zwevezele), Zuienkerke & Oostrozebeke. Deze winter staan ook Zonnebeke, Ichtegem, Izegem en de rest van Wingene op de planning “Vlaanderen moet dit subsidiëren in elke gemeente. In mijn gemeente zien we duidelijk dat mensen op basis van de gevelscans aan de slag gaan. Soms met grotere renovaties maar soms ook met kleine maatregelen zoals het stoppen van windgaten”, vertelt Warnez die ook schepen van klimaat is in Wingene.

“Zo’n gevel- en dakenscan is erg nuttig. In één oogopslag ziet een eigenaar of bewoner waar hij met kleine of grotere ingrepen snelle energiewinsten kan behalen. Niet elke burger kan zo’n thermografische kaart opzoeken en interpreteren. Heel wat mensen zijn onvoldoende op de hoogte welke renovatiepremies er bestaan. De energiehuizen kunnen hier samen met de steden en gemeenten een belangrijke rol in spelen”, stelt Brecht Warnez.

De partij pleit ervoor dat er één Vlaams platform ‘MijnWoningScan.be’ komt waar alle warmtescans met één muisklik beschikbaar zijn.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.