cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De energie-avond werd georganiseerd door cd&v West-Vlaanderen samen met de lokale afdelingen uit Pittem, Wingene en Lichtervelde. “De hoge opkomst toont dat er meer nood is aan informatie over onze energiefactuur en hoe mensen die naar beneden krijgen. We zijn blij met deze avond daartoe een steentje bij te dragen”, zeggen voorzitters van cd&v Pittem-Egem, Els Goeminne en Nathalie Delaere. Toch vindt cd&v West-Vlaanderen dat het vooral aan de overheid is om mensen te informeren en overtuigen. Dat kan via de Vlaamse energiehuizen.

Versterken van energiehuizen

Vlaanderen ondersteunt regionale energiehuizen om burgers meer wegwijs te maken in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. In West-Vlaanderen zijn er vier energiehuizen, met name Energiehuis WVI, Energiehuis Oostende (EOS), Energiehuis DVV Westhoek en Energiehuis Warmer Wonen.

Via de energiehuizen kunnen burgers energiecoaches laten langskomen in hun woning om concrete tips te ontvangen. Alleen al in het Energiehuis WVI werden meer dan 600 huisbezoeken geregistreerd in 2022. Door de grote vraag van de burgers liepen wachttijden op tot enkele maanden. Energiehuizen worden overrompeld door de vele vragen van burgers.

Die vier West-Vlaamse energiehuizen hebben hun zetel in Brugge, Oostende, Diksmuide en Kortrijk. Voor cd&v West-Vlaanderen moeten zij in elke gemeente minstens één dag per week aanwezig zijn in een energieloket. De vraag naar advies en begeleiding is overal groot.

“Als we willen dat burgers kiezen voor energetische renovaties, dan moet er dicht bij hen een loket aanwezig zijn. Vandaag proberen woonloketten hier al op in te zetten maar we moeten ambitieuzer zijn. We moeten gezinnen, ondernemers en landbouwers op een laagdrempelige en nabije manier helpen om energie te besparen”, aldus Warnez die wil dat minister Demir hiervoor de nodige centen vrijmaakt. Het huidig budget is volgens hem onvoldoende.

Om burgers sneller te kunnen bedienen én ook lokaler actief te zijn wil cd&v West-Vlaanderen dat er meer Vlaamse subsidies naar de energiehuizen gaan.

Één portaal voor een daken- en gevelscan van elke woning en bedrijfsgebouw

Vandaag zijn voor 47 van 64 West-Vlaamse gemeenten de daken overvlogen en zijn de er luchtfoto’s beschikbaar via de website dakinzicht.fluvius.be. Dat blijkt een recente vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Zuhal Demir. Deze luchtthermografie maakt het mogelijk om de warmteverliezen via daken in kaart te brengen. Cd&v West-Vlaanderen wil dat er komende winter werk wordt gemaakt van de resterende 17 gemeenten en ook daar de inwoners feedback en advies krijgen.

Daarnaast zijn er verschillende gemeenten zelf al aan de slag met gevelscans. De thermocar van WVI reed al uit voor Lo-Reninge, Kortemark, Oostkamp, Poperinge, Diksmuide, Veurne, Jabbeke, Roeselare, Tielt, Koekelare, Brugge, Heuvelland, Mesen, Wingene (deel Zwevezele), Zuienkerke & Oostrozebeke. Deze winter staan ook Zonnebeke, Ichtegem, Izegem en de rest van Wingene op de planning “Vlaanderen moet dit subsidiëren in elke gemeente. In mijn gemeente zien we duidelijk dat mensen op basis van de gevelscans aan de slag gaan. Soms met grotere renovaties maar soms ook met kleine maatregelen zoals het stoppen van windgaten”, vertelt Warnez die ook schepen van klimaat is in Wingene.

“Zo’n gevel- en dakenscan is erg nuttig. In één oogopslag ziet een eigenaar of bewoner waar hij met kleine of grotere ingrepen snelle energiewinsten kan behalen. Niet elke burger kan zo’n thermografische kaart opzoeken en interpreteren. Heel wat mensen zijn onvoldoende op de hoogte welke renovatiepremies er bestaan. De energiehuizen kunnen hier samen met de steden en gemeenten een belangrijke rol in spelen”, stelt Brecht Warnez.

De partij pleit ervoor dat er één Vlaams platform ‘MijnWoningScan.be’ komt waar alle warmtescans met één muisklik beschikbaar zijn.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.