CD&V herhaalt de vraag naar meer inspanningen voor mentaal welzijn van studenten

Morgen worden op vraag van CD&V experts gehoord en wordt het actieplan van de partij ‘Zuurstof voor studenten’ besproken in de commissie Onderwijs. “In het actieplan legden we midden in de coronacrisis twee voorstellen op tafel: een online zelfhulp-platform en een basisrecht op vijf consultaties bij de studentenpsycholoog. Het eerste werd reeds gerealiseerd, het laatste leggen we morgen opnieuw op tafel. We zien vandaag steeds meer studenten die het moeilijk hebben. Het mentaal welzijn van studenten verdient meer ondersteuning vanuit Vlaanderen”, zeggen parlementsleden Brecht Warnez en Katrien Schryvers.

Studenten, begeleiders en psychologen aan het woord

Uit onderzoek van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) bij meer dan 16.000 studenten bleek al dat 1 op de 5 studenten kampt met psychische problemen die een ernstige impact hebben op hun thuis- en schoolsituatie. Hoewel de problematiek rond het mentale welzijn van studenten al langer bekend is, brengt de coronacrisis dit nu nog veel sterker aan het licht.

We zijn daarom blij dat we het mentaal welzijn van studenten opnieuw op de politieke agenda kunnen zetten en dat ook onze voorstellen bij de hoorzitting grondig besproken worden in de onderwijscommissie”, geeft initiatiefnemer Brecht Warnez aan.

In de hoorzitting komen 5 experten (o.a. prof. Maarten Vansteenkiste en studentenpsycholoog Rebecca Leonard) en ervaringsdeskundigen aan het woord alsook een vertegenwoordiger van de Vlaamse Vereniging van Studenten.

Studentenpsycholoog als basisdienstverlening

“Voor ons moet elke student het recht hebben om vijf consultaties per academiejaar te kunnen hebben. Binnen de twee weken moeten ze een afspraak kunnen vastleggen. Veel universiteiten en hogescholen voldoen hieraan, maar niet allemaal. Elke student moet toch gelijk ondersteund worden?”, stelde Warnez eerder al in de commissie. De partij stelt daarom voor om dit basisrecht in decreet vast te leggen. “Daarvoor moeten voldoende middelen zijn maar ook laatstejaars psychologie moeten ingezet worden. Als onderdeel van de stage bijvoorbeeld.”

Uit cijfers die het parlementslid eerder opvroeg bij minister Weyts bleek al dat de vraag naar studentenspychologen steeds meer groeit. Het aantal studenten dat langs ging bij een studentenpsycholoog steeg de afgelopen vijf jaar van 12.004 naar 16.812.

Vlaanderenbreed inzetten op online zelfhulp

Uit het succes van de online zelfhulp, ook tijdens de COVID-19-crisis, trok de partij lessen en stelde daarom vorig jaar een online zelfhulpplatform specifiek voor studentenwelzijn voor. “Online zelfhulp is meer toegankelijk en is bovendien tijd- en plaatsonafhankelijk. Verschillende hoger onderwijsinstellingen hebben zich hiervoor al ingezet”, stelt Katrien Schryvers. Het platform werd in december 2021 gelanceerd en kreeg de naam ‘Moodspace’.

Structureel probleem

“De pandemie heeft het studentenleven omgegooid: weinig sociaal contact en vaak online lessen terwijl de werkdruk hoog bleef, minder inkomsten uit studentenarbeid… Als je met studenten praat voel je gewoon dat het voor sommigen onder hen echt lastig is”, vertelt Brecht Warnez die ook gastprofessor aan de UGent is.

Volgens de volksvertegenwoordigers maakt de coronacrisis de mentale noden zichtbaarder. “Maar ook los van corona is de nood vaak hoog en de hulpverlening beperkt. Nochtans is hulpverlening op die jonge leeftijd cruciaal: mentale problemen op lange termijn hebben veelal hun oorsprong in de jeugd. We kijken uit naar de uitkomst van het debat in de commissie en hopen op concrete acties”, sluit Katrien Schryvers af.

Meer info?

https://www.vlaamsparlement.be/nl/actueel/nieuws-uit-het-vlaams-parlement/commissie-voor-onderwijs-houdt-hoorzitting-over-mentaal

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.