Buurtbewoners stappen vernieuwde Kaplotestraat en omgeving officieel in

Na de opening van de Kaplote eerder deze week, werden op donderdagavond 25 april 2019 ook de omliggende straten, zoals de Kaplotestraat, de Zandbergstraat en de Blekreke, officieel ingewandeld door de buurtbewoners. “De gemeente investeerde meer dan 1 miljoen euro in een gescheiden rioleringsstelsel en in een verkeersveilige herinrichting van deze straten”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove.

In het voorjaar van 2016 begon de aannemer met de voorbereidende werken. “Ondanks de grondige voorbereiding werden we al gauw geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden”, vertelt schepen Hedwig Kerckhove. “Nutsleidingen onder de rijbaan, erg smalle straten, verontreiniging en ondergrondse, betonnen massieven zorgden ervoor dat we heel wat slimme oplossingen moesten bedenken om de werken goed en veilig uit te voeren.” Dit zorgde ervoor dat de werken langer duurden dan voorzien. “We willen de buurtbewoners dan ook uitdrukkelijk bedanken voor hun begrip en geduld.”

Wateroverlast verkleinen en waterkwaliteit verhogen

Door de uitvoering van dit project zijn tientallen extra huizen inmiddels aangesloten op het gescheiden rioleringsstelsel. “Gescheiden rioleringen bieden heel wat voordelen waaronder een verkleind risico op wateroverlast bij extreme omstandigheden”, zegt schepen Hedwig Kerckhove. “Bovendien komt het afvalwater ook niet meer terecht in de nabijgelegen waterlopen, wat dan weer goed is voor de waterkwaliteit.”

Verkeersveiligheid voorop

Bij de herinrichting van de straten was verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt. “In de Kaplotestraat zijn er extra brede voetpaden voorzien om het doorgaand, gemotoriseerd verkeer af te remmen”, licht schepen Hedwig Kerckhove toe. “En het kruispunt van de Zandbergstraat met de Kaplotestraat is in beton aangelegd als visueel herkenningspunt van een verkeersveilige schoolomgeving.”

De kostprijs van de werken in de Kaplotestraat, Blekreke, Zandbergstraat en de Galgenstraat bedraagt in totaal 1.075.000 euro (exclusief BTW) en werd volledig betaald door de gemeente.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.