Buurtbewoners stappen vernieuwde Kaplotestraat en omgeving officieel in

Na de opening van de Kaplote eerder deze week, werden op donderdagavond 25 april 2019 ook de omliggende straten, zoals de Kaplotestraat, de Zandbergstraat en de Blekreke, officieel ingewandeld door de buurtbewoners. “De gemeente investeerde meer dan 1 miljoen euro in een gescheiden rioleringsstelsel en in een verkeersveilige herinrichting van deze straten”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove.

In het voorjaar van 2016 begon de aannemer met de voorbereidende werken. “Ondanks de grondige voorbereiding werden we al gauw geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden”, vertelt schepen Hedwig Kerckhove. “Nutsleidingen onder de rijbaan, erg smalle straten, verontreiniging en ondergrondse, betonnen massieven zorgden ervoor dat we heel wat slimme oplossingen moesten bedenken om de werken goed en veilig uit te voeren.” Dit zorgde ervoor dat de werken langer duurden dan voorzien. “We willen de buurtbewoners dan ook uitdrukkelijk bedanken voor hun begrip en geduld.”

Wateroverlast verkleinen en waterkwaliteit verhogen

Door de uitvoering van dit project zijn tientallen extra huizen inmiddels aangesloten op het gescheiden rioleringsstelsel. “Gescheiden rioleringen bieden heel wat voordelen waaronder een verkleind risico op wateroverlast bij extreme omstandigheden”, zegt schepen Hedwig Kerckhove. “Bovendien komt het afvalwater ook niet meer terecht in de nabijgelegen waterlopen, wat dan weer goed is voor de waterkwaliteit.”

Verkeersveiligheid voorop

Bij de herinrichting van de straten was verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt. “In de Kaplotestraat zijn er extra brede voetpaden voorzien om het doorgaand, gemotoriseerd verkeer af te remmen”, licht schepen Hedwig Kerckhove toe. “En het kruispunt van de Zandbergstraat met de Kaplotestraat is in beton aangelegd als visueel herkenningspunt van een verkeersveilige schoolomgeving.”

De kostprijs van de werken in de Kaplotestraat, Blekreke, Zandbergstraat en de Galgenstraat bedraagt in totaal 1.075.000 euro (exclusief BTW) en werd volledig betaald door de gemeente.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Verkeersveiligheid

31 West-Vlaamse kruispunten op lijst met “zwarte kruispunten”

In West-Vlaanderen staan er 31 gevaarlijke punten op de dynamische lijst met gevaarlijke verkeerspunten. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez aan minister Lydia Peeters. “Elk gevaarlijk verkeerspunt is er één te veel. Verkeersveiligheid blijft een topprioriteit, niet alleen door het wegwerken van de gevaarlijke punten, maar ook door het proactief aanpakken van locaties om te voorkomen dat ze op de lijst van gevaarlijke verkeerspunten belanden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.