Buurtbewoners stappen vernieuwde Kaplotestraat en omgeving officieel in

Na de opening van de Kaplote eerder deze week, werden op donderdagavond 25 april 2019 ook de omliggende straten, zoals de Kaplotestraat, de Zandbergstraat en de Blekreke, officieel ingewandeld door de buurtbewoners. “De gemeente investeerde meer dan 1 miljoen euro in een gescheiden rioleringsstelsel en in een verkeersveilige herinrichting van deze straten”, zegt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove.

In het voorjaar van 2016 begon de aannemer met de voorbereidende werken. “Ondanks de grondige voorbereiding werden we al gauw geconfronteerd met onvoorziene omstandigheden”, vertelt schepen Hedwig Kerckhove. “Nutsleidingen onder de rijbaan, erg smalle straten, verontreiniging en ondergrondse, betonnen massieven zorgden ervoor dat we heel wat slimme oplossingen moesten bedenken om de werken goed en veilig uit te voeren.” Dit zorgde ervoor dat de werken langer duurden dan voorzien. “We willen de buurtbewoners dan ook uitdrukkelijk bedanken voor hun begrip en geduld.”

Wateroverlast verkleinen en waterkwaliteit verhogen

Door de uitvoering van dit project zijn tientallen extra huizen inmiddels aangesloten op het gescheiden rioleringsstelsel. “Gescheiden rioleringen bieden heel wat voordelen waaronder een verkleind risico op wateroverlast bij extreme omstandigheden”, zegt schepen Hedwig Kerckhove. “Bovendien komt het afvalwater ook niet meer terecht in de nabijgelegen waterlopen, wat dan weer goed is voor de waterkwaliteit.”

Verkeersveiligheid voorop

Bij de herinrichting van de straten was verkeersveiligheid een belangrijk aandachtspunt. “In de Kaplotestraat zijn er extra brede voetpaden voorzien om het doorgaand, gemotoriseerd verkeer af te remmen”, licht schepen Hedwig Kerckhove toe. “En het kruispunt van de Zandbergstraat met de Kaplotestraat is in beton aangelegd als visueel herkenningspunt van een verkeersveilige schoolomgeving.”

De kostprijs van de werken in de Kaplotestraat, Blekreke, Zandbergstraat en de Galgenstraat bedraagt in totaal 1.075.000 euro (exclusief BTW) en werd volledig betaald door de gemeente.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.