Buslijn tussen Wingene en Torhout versterkt na oproep vanuit Vlaams Parlement

Na de oproep van CD&V-parlementsleden uit de commissie onderwijs worden in Wingene vier extra busritten ingezet op de drukke verbinding tussen Wingene en Torhout. “We zijn blij dat de minister onze oproep meer dan één maand geleden heeft beantwoord, maar er ook andere bussen blijven overvol zitten.”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Reeds voor de start van het schooljaar deden de CD&V-parlementsleden van de commissie onderwijs – waarvan Brecht Warnez deel uitmaakt – een oproep aan minister Lydia Peeters om de overvolle bussen van De Lijn aan te pakken.

“De coronacrisis doet ons extra nadenken over overvolle bussen. Het is niet verantwoord op de leerlingen in de klas te verplichten de hele dag een mondmasker te dragen terwijl ze in de bus gedrumd staan.”, legt Brecht Warnez uit.

Uit navraag bleek dat veel private autocarondernemingen vragende partij waren om de buslijnen te versterken. De coronacrisis was die sector ook een harde klap en daardoor hebben zij de nodige vrij bussen en chauffeurs ter beschikking.

Vier versterkte ritten voor Wingene

Minister Lydia Peeters ging op het voorstel in en maakte hiervoor 12,5 miljoen euro vrij. De privébussen zullen met het opschrift “versterkte rit” achter de bus van De Lijn rijden en dus dezelfde route volgen met dezelfde haltes.

Voor Wingene het om de vier busritten tussen Wingene en Torhout:

Lijn nr.StartplaatsStartuurEinduurEindplaats
22Wingene Dorp7:188:00Torhout Station
22Torhout Station12:1512:48Wingene Dorp
22Torhout Station17:3518:15Wingene Dorp
22Torhout Station16:2117:01Wingene Dorp

Nog steeds knelpunten

Toch zijn nog niet alle problemen opgelost, stelt ook Brecht Warnez vast: “Er blijven vragen en knelpunten. Daarom vroeg ik reeds aan de minister wat kan gebeuren met ook andere ritten die overvol blijven.”. Het parlementslid wacht nu het antwoord af maar belooft op deze nagel te blijven kloppen.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.

Cultuur

Gedichtenwandeling met lokaal talent

Nog tot eind februari kan je in het centrum van Zwevezele deelnemen aan de gedichtenwandeling. Langsheen de route van ongeveer 5 kilometer kom je tientallen knappe gedichten tegen van lokale dichters over het thema ‘thuis’. “Nooit eerder werden zoveel gedichten ingestuurd”, zegt Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek. “Poëzie is dood? Niet in onze gemeente!”

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.