Brecht Warnez dringt aan op snelle oplossing voor fietsleasing

Op vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) bevestigde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers dat personeelsleden van steden en gemeenten geen financieel voordeel kunnen krijgen door het gebruiken van bedrijfsfietsen via leasing. Hoewel door deze uitspraak honderden personeelsleden van de stad Antwerpen maar ook van heel wat andere lokale besturen hierdoor in de onwettigheid verkeren, zal de minister niet proactief optreden. In overleg met VVSG en vakorganisaties zal gewerkt worden aan een snelle oplossing.

Het aanbieden van leasefietsen door werkgevers is in absolute opmars. Jaarlijks verdubbelt het aantal leasefietsen in de private sector. Ook lokale besturen moedigen hun personeelsleden steeds meer aan tot een duurzame woon-werkverplaatsing. Heel wat gemeenten en steden onderzoeken om het systeem van fietsleasing toe te passen binnen het bestuur. In een aantal steden en gemeenten zoals bijvoorbeeld Antwerpen en Mechelen is het systeem van fietslease al ingevoerd.

Bij fietslease wordt een fiets ter beschikking gesteld in ruil voor het inleveren van een ander voordeel (het zogenaamd ‘cafetariaplan-idee’). De in te leveren voordelen zijn bijvoorbeeld het inleveren van vakantiedagen en/of het inleveren van een deel van de eindejaarstoelage door het personeelslid. Uit een antwoord op een parlementaire vraag van Brecht Warnez blijkt dat die praktijk onwettelijk is.

Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez: “De fiets verdient een gelijkwaardig financieel voordeel als de auto. Heel wat gemeentelijke personeelsleden en personeelsleden van de Vlaamse overheid willen de moeite doen om met de fiets naar het werk te komen. Als overheid moeten we vanuit klimaat- en mobiliteitsoogpunt het systeem van fietsleasing daarom aanmoedigen. Op dit ogenblik verkeren heel wat personeelsleden in verloningsonzekerheid. Ik dring daarom bij de minister aan om samen met de VVSG en de vakbonden een snelle oplossing te vinden.”.

Heel wat steden en gemeenten onderzoeken de piste van fietsleasing. Ook private partners houden op diverse plaatsen infosessies om fietsleasing aan te bieden. Zo is bijvoorbeeld voor 16 gemeenten uit West-Vlaanderen een onderzoek lopende tot invoeren van fietslease. De gemeente Wingene, maar ook steden als Roeselare en Izegem willen alvast zo snel mogelijk hun personeel op de fiets krijgen. De lokale besturen wachten nu op een aanpassing van de regelgeving.

Minister Somers beloofde dinsdagnamiddag in de commissie Binnenlands Bestuur om uiterlijk eind dit jaar een oplossing te hebben. Ook voor personeelsleden van de Vlaamse overheid zal de minister een regeling uitwerken zodat ook zij een financieel voordeel krijgen als ze een fiets leasen. Ondertussen zal de minister als toezichthouder de huidige stedelijke systemen van fietsleasing niet vernietigen. Als er een klacht komt, is de minister evenwel gehouden aan de wettelijke regels toe te passen en verliezen de personeelsleden van steden en gemeenten waar dit systeem reeds werd ingevoerd hun financieel voordeel.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.