Blij met 1,5 miljoen euro extra steun voor studentenvoorzieningen

Vlaamse Regering voorziet, op vraag van Brecht Warnez in de commissie onderwijs, 1,5 miljoen euro extra voor studentenvoorzieningen. Het doel is studenten extra ondersteunen bij hun dagelijkse zorgen tijdens de coronacrisis en in het bijzonder voor diegene die het mentaal moeilijk hebben.

Studentenvoorzieningen staan in voor praktische hulp en advies maar ook voor psychologische vragen, ondersteuning voor studenten met sociale problemen of studeermoeilijkheden.

“Het is goed dat de middelen naar de studentenvoorzieningen, beter bekend als ‘stuvo’s’ gaat. De studenten zijn er vertegenwoordigd in de raad en kunnen samen met de universiteit en hogeschool zo de middelen inzetten waarvoor het in hun instelling nodig is,” zegt Brecht Warnez, Vlaams Volksvertegenwoordiger.

Eerste grote studentenbevraging in Vlaanderen

De minister kondigde daarnaast aan dat ‘het plan mentaal welzijn’ zal starten met een grote bevraging van alle studenten. Het is de eerste alomvattende bevraging naar het mentaal welzijn van studenten in hoger onderwijsinstellingen. De bevraging zal worden georganiseerd door de VVS.
Zij kregen van de Vlaamse overheid 62.000 euro om onder andere een projectcoördinator aan te werven voor dit project. Het doel van de bevraging is het in beeld brengen van de noden en zorgen bij studenten. Anderzijds wil de overheid met de bevraging ook het taboe rond mentaal welzijn doorbreken.

Brecht Warnez: “De bevraging is een goed startpunt en zal tot goede aanbevelingen leiden. Hierbij mag het niet stoppen. We moeten hiervoor voldoende middelen voorzien in de begroting.” In de commissie onderwijs gaf de minister aan dat hij nog geen concrete middelen heeft voorzien, maar dit wil onderzoeken.

Slotevent

Er komt een slotevent voor dit project. Op dit event zullen onder meer studenten beleidsmakers ontmoeten. “We hebben nu al heel veel contact met de studenten en hun vertegenwoordigers maar zien al uit naar het slotevent en de aanbevelingen die er zullen geformuleerd worden”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).