Blij dat we de meerderheid kunnen overtuigen om studenten via deze resolutie sterker te maken

De voorbije maanden heeft de coronacrisis een sterke impact op studenten. CD&V kon met de meerderheid verschillende maatregelen mogelijk maken om studenten te ondersteunen in deze periode. Met de resolutie die we vandaag indienen willen we studenten ook zekerheid bieden, zonder de lat te verlagen. We willen studenten zekerheid bieden en formeel via deze resolutie beloven dat we zullen ingrijpen als uit de cijfers zou blijken dat er studenten studiekansen zijn ontnomen door de coronacrisis.

Vlaams Parlementslid Brecht Warnez is duidelijk: “We willen studenten sterker maken. Hen klaar maken voor de arbeidsmarkt en alle kansen te geven om te slagen in het volgende academiejaar. Daarom ondersteunen we hen door onder andere onze oproep naar publieke studieruimtes, het nooddecreet hoger onderwijs en het plan mentaal welzijn van studenten. Nu geven we zwart op wit een signaal dat als na de examens blijkt dat er minder studenten slaagden, we hen niet zullen tegenhouden om verder te studeren. Uit overleg met de Vlaamse Vereniging voor Studenten en Geef ons een stem blijkt dat ze hier enthousiast voor zijn.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).