Bijna de helft minder Vlaamse uitwisselingsstudenten sinds Brexit

Het aantal Vlaamse studenten dat op Erasmus vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk daalt met 44% ten opzichte van de pre-Brexit periode, dat blijkt uit het antwoord op een vraag van Brecht Warnez aan minister Ben Weyts (N-VA). In het 2018-2019 staken nog 770 studenten het kanaal over. In 2021-2022 waren dat er slechts 436. “De minister moet dringend in overleg treden met zijn Britse collega. Er is een onevenwicht als Britse studenten profiteren van ons betaalbaar onderwijs, terwijl onze studenten tienduizenden euro’s moeten neertellen voor onderwijs aan hun universiteiten”, aldus Warnez.

Na de Brexit heerste er onzekerheid over de participatie van het Verenigd Koninkrijk aan het ‘Erasmus+’-uitwisselingsprogramma. Na lange onderhandelingen over het Brexit-akkoord kondigde de Britse regering in 2021 officieel aan dat het niet meer zou participeren aan Erasmus+. Dit betekent concreet dat Vlaanderen zelf financiering moet voorzien voor uitgaande studentenmobiliteit. Bovendien kunnen studenten uit de EU kunnen niet langer genieten van een verminderd studietarief. Inschrijvingsgelden kunnen daardoor oplopen tot tot 20.000 pond. In het verleden betaalde de EU-student maximaal evenveel als de Britse studiegenoot. Daartegenover staat dat in Vlaanderen de studiegelden een stuk lager zijn.

“Dit is onaanvaardbaar. Britse studenten zijn in Vlaanderen meer dan welkom. Maar toch niet als onze studenten exuberante inschrijvingsgelden moeten betalen om in de UK te gaan studeren. Een beetje solidariteit en wederzijds respect mag toch”, aldus Brecht Warnez.

Uit de cijfers van Warnez blijkt dat het vooral onze hogeschoolstudenten zijn, die niet meer het kanaal oversteken. Daar zakte het aantal uitwisselingsstudenten met bijna 60%. Bij de universiteiten is er – na de corona – amper een daling (-6%).

2018-20192019-20202020-20212021-2022
Hogescholen512286127208
Universiteiten25823980228
Totaal770525207436

Mismatch tussen Vlaamse en Britse budgetten

Minister Weyts verhoogde reeds het generieke beurzenprogramma voor derdelanders (alle niet-Europese bestemmingen) van 1,4 naar 2,3 miljoen euro. Daartegenover kondigde het Verenigd Koninkrijk in 2021 het Turing Scheme aan, een project met een budget van £110 miljoen dat de tegenhanger moet voorstellen van Erasmus+.

“Het budget van ons Vlaamse beursprogramma is te beperkt om een effect te hebben omwille van de hoge studiegelden in de UK. Minister Weyts moet samen met de diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen in London overleggen met hun Britse collega’s. We moeten tot een fair akkoord komen”, aldus Warnez. “Anders dreigt een uitwisseling naar het Verenigd Koninkrijk te evolueren naar een privilege voor de rijkste studenten.”

Lees hier het artikel uit de krant.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.