Bijna 77.000 Vlamingen doen mee aan de 10.000-stappenclash

Onder leiding van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen is het beweegproject '10.000 stappen: elke stap telt' in volle gang. Het project, dat tot doel heeft beweging te stimuleren en lokale initiatieven te ondersteunen, gaat dit jaar de derde fase in. Op dit ogenblik hebben 76.893 al stappen geregistreerd en de app werd al 37.500 keer gedownload. “Het feit dat zoveel mensen de app hebben gedownload en actief hun stappen hebben geregistreerd, laat zien dat het beweegproject echt impact heeft en mensen motiveert om meer te bewegen. Dit is een geweldige prestatie en we hopen dat nog meer mensen zullen deelnemen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Hilde Crevits.

Onder leiding van het Vlaams Instituut Gezond Leven en Sport Vlaanderen is het beweegproject ‘10.000 stappen: elke stap telt’ op poten gezet. Dit project heeft als doel beweging aan te moedigen door met lokale initiatieven en in samenspraak met lokale verenigingen beweging in eigen streek te ondersteunen. Het project loopt vier jaar lang in fases van telkens een jaar.

Sinds de lancering van de 10.000-stappenapp zijn er 20.200 downloads voor iOS en 17.300 downloads voor Android geweest. In de databank van de online stappenregistratietool hebben in totaal 104.930 deelnemers zich geregistreerd, waarvan 76.893 gebruikers daadwerkelijk stappen hebben ingevuld.

153 gemeenten doen al mee

In 2023 hebben al 153 steden en gemeenten zich ingeschreven voor de derde fase van het project. Deze gemeenten ontvangen een incentive, waarbij ze ofwel een gratis Telraampakket en ondersteuning krijgen om hun acties rond gezonde mobiliteit te evalueren en te communiceren, ofwel een korting van €250 op materialen van 10.000 stappen die kunnen worden gebruikt om gezonde mobiliteit te bevorderen.

Brecht Warnez is verheugd over het grote aantal deelnemende gemeenten maar denkt dat dit nog zal stijgen: “Vorig jaar deden uiteindelijk 207 gemeenten mee en werden 350 specifieke routes ingericht. Het is fantastisch om te zien dat zoveel steden en gemeenten betrokken zijn. Zij staan het dichtst bij de burger en kunnen hen het best motiveren om te bewegen. Het zijn ook die lokale besturen die zorgen dat men veilig kan wandelen doorheen de gemeente.”

Heel veel Vlamingen stappen in groep

In totaal zijn er 3.114 groepen geregistreerd, waaronder verenigingen, bedrijven, vrienden en familie, onderwijsinstellingen, gemeenten en andere groepen. Deze groepen gaan samen de uitdaging aan in de 10.000-stappenclash. Het aantal groepen neemt jaar na jaar toe, wat aantoont dat steeds meer organisaties en gemeenschappen betrokken raken bij het promoten van beweging en gezonde gewoonten.

Brecht Warnez sluit af met een oproep aan alle Vlamingen om deel te nemen aan het beweegproject: “Het is geweldig om te zien hoeveel interesse en betrokkenheid er is bij het beweegproject ‘10.000 stappen: elke stap telt’. Ik roep iedereen op om de app te downloaden, hun stappen te registreren en deel te nemen aan de verschillende activiteiten en uitdagingen die het project biedt. Samen kunnen we een positieve impact hebben op onze gezondheid en ons welzijn.”

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene automatiseert uitbetaling geboortepremie

Wingene biedt haar kersverse ouders al geruime tijd een geboortepremie aan. Tot voor kort kregen ouders een brief in de bus waarmee ze hun premie konden aanvragen. Voor geboortes vanaf oktober 2023 is die aanvraag niet langer nodig. Ouders ontvangen hun geboortepremie automatisch en hoeven zich geen zorgen meer te maken over administratieve formaliteiten. Zij krijgen nu een wenskaartje met een leuke boodschap in de bus en kunnen zich volledig richten op het koesteren van hun pasgeboren baby.

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Wingene

Gevuld schoentje voor elk kind dankzij speelgoedinzamelactie

Het Huis van het Kind Wingene, vzw De Kapstok en de Pastorale Eenheid Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene helpen Sinterklaas een handje en zorgen er ook dit jaar voor dat elk schoentje gevuld wordt. Een grote speelgoedinzameling en een honderdtal sintpakketjes zijn het resultaat van deze warme samenwerking. “Cadeautjes nemen vaak een grote hap uit het gezinsbudget”, zegt schepen Tom Braet, “voor kwetsbare gezinnen is dit vaak niet evident. We zorgen ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet.”