Bijna 650 miljoen Vlaamse euro’s voor West-Vlaamse gemeenten

West-Vlaamse steden en gemeenten kregen in 2020 samen 645 miljoen euro subsidies van Vlaanderen. De stad Ieper behaalt daarbij het meest succesvol subsidies binnen. “We geloven in de kracht van onze lokale besturen die dicht bij de burger beleid kunnen voeren. Om hun taken goed te doen, moeten we hen financieel ondersteunen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers onderzocht en opvroeg bij de Vlaamse regering.

Voor maar liefst 97% van de centen moeten lokale besturen zich niet verantwoorden. Ze krijgen die op de rekening gestort.

“De autonomie van onze gemeentebesturen is voor ons cruciaal. We vertrouwen hen en willen daarvoor geen overtollige administratie vragen. Het kan nóg beter, maar we willen de administratieve overlast zoveel mogelijk beperken”, aldus parlementslid Warnez.

Stad Ieper subsidiekoning

Daarnaast kent Vlaanderen ook projectsubsidies toe die lokale besturen bij het werken aan een specifieke beleidsdoelstelling ondersteunen. “Voor West-Vlaanderen gaat dit vorig jaar om 20 miljoen euro. Het gaat over middelen voor specifieke projecten zoals het vergroenen van de dorpskern of het verkeersveilig maken van schoolomgevingen”, vertelt Brecht Warnez.

Ieper doet dit het meest succesvol en behaalde ruim 3 miljoen ofwel 88 euro per inwoner naar de stad. Vlaanderen ondersteunde onder meer projecten rond onroerend erfgoed en mobiliteit en openbare werken.

Het valt op dat niet de grootsteden het best scoren, maar ook Alveringem en Zwevegem staan in de top drie.

Meer geld naar steden en gemeenten

De Vlaamse meerderheidspartijen hebben deze legislatuur resoluut de kaart van de lokale besturen getrokken.

“In vijf jaar tijd zullen we 1,4 miljard euro extra aan de lokale besturen geven. Voor West-Vlaanderen is het belangrijk dat we daarbij jaarlijks 124 miljoen euro extra aan de gemeenten met veel open ruimte geven omdat die veel uitdagingen hebben. Die open ruimte is ook wat onze provincie typeert en die moeten we blijven waarderen”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.