Voor maar liefst 97% van de centen moeten lokale besturen zich niet verantwoorden. Ze krijgen die op de rekening gestort.
“De autonomie van onze gemeentebesturen is voor ons cruciaal. We vertrouwen hen en willen daarvoor geen overtollige administratie vragen. Het kan nóg beter, maar we willen de administratieve overlast zoveel mogelijk beperken”, aldus parlementslid Warnez.
Stad Ieper subsidiekoning
Daarnaast kent Vlaanderen ook projectsubsidies toe die lokale besturen bij het werken aan een specifieke beleidsdoelstelling ondersteunen. “Voor West-Vlaanderen gaat dit vorig jaar om 20 miljoen euro. Het gaat over middelen voor specifieke projecten zoals het vergroenen van de dorpskern of het verkeersveilig maken van schoolomgevingen”, vertelt Brecht Warnez.
Ieper doet dit het meest succesvol en behaalde ruim 3 miljoen ofwel 88 euro per inwoner naar de stad. Vlaanderen ondersteunde onder meer projecten rond onroerend erfgoed en mobiliteit en openbare werken.
Het valt op dat niet de grootsteden het best scoren, maar ook Alveringem en Zwevegem staan in de top drie.
Meer geld naar steden en gemeenten
De Vlaamse meerderheidspartijen hebben deze legislatuur resoluut de kaart van de lokale besturen getrokken.
“In vijf jaar tijd zullen we 1,4 miljard euro extra aan de lokale besturen geven. Voor West-Vlaanderen is het belangrijk dat we daarbij jaarlijks 124 miljoen euro extra aan de gemeenten met veel open ruimte geven omdat die veel uitdagingen hebben. Die open ruimte is ook wat onze provincie typeert en die moeten we blijven waarderen”, sluit Brecht Warnez af.