Bijna 52.000 leerlingen dragen fluo en/of helm op weg naar school

In 249 West-Vlaamse scholen kunnen leerlingen door fluo en/of een helm te dragen stickers verzamelen en sparen voor beloningen. Dat blijkt uit een antwoord van minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. “Met het project ‘Helm op, fluo top’ worden leerlingen niet alleen aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen, ze worden er ook toe aangezet dit veilig te doen. We zijn blij dat zoveel scholen hieraan meewerken”, zegt Warnez.

Dit jaar zijn er 440.218 leerlingen ingeschreven voor de actie waarvan 51.886 West-Vlamingen. De provincie is na Limburg de provincie waar minst leerlingen meedoen aan de actie.

ProvincieAantal leerlingen
Antwerpen165.918
Limburg35.282
Oost-Vlaanderen95.206
Vlaams Brabant74.474
West-Vlaanderen51.886

In West-Vlaanderen springt vooral Brugge in het oog waar met 37 scholen maar liefst 8084 leerlingen deelnemen aan het project. Maar ook in Diksmuide nemen maar liefst 10 scholen en 1564 leerlingen deel.

Versterkt aanbod naar jongeren

Het project is niet alleen voor basisscholen, maar ook voor secundaire scholen. Om deze scholen nog meer te ondersteunen lanceerde de VSV onlangs het project ‘Opvallr’. Dit project is bedoeld voor leerlingen van de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs (14-18 jaar). Scholen kunnen kiezen tussen de betalende workshop met onder andere VR-brillen, of het gratis actiepakket.

We willen ook jongeren overtuigen om er altijd voor te zorgen dat ze een goed werkend fietslicht hebben en het ook te gebruiken in het donker”, stelt Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.