Bijna 52.000 leerlingen dragen fluo en/of helm op weg naar school

In 249 West-Vlaamse scholen kunnen leerlingen door fluo en/of een helm te dragen stickers verzamelen en sparen voor beloningen. Dat blijkt uit een antwoord van minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. “Met het project ‘Helm op, fluo top’ worden leerlingen niet alleen aangemoedigd om te voet of met de fiets naar school te komen, ze worden er ook toe aangezet dit veilig te doen. We zijn blij dat zoveel scholen hieraan meewerken”, zegt Warnez.

Dit jaar zijn er 440.218 leerlingen ingeschreven voor de actie waarvan 51.886 West-Vlamingen. De provincie is na Limburg de provincie waar minst leerlingen meedoen aan de actie.

ProvincieAantal leerlingen
Antwerpen165.918
Limburg35.282
Oost-Vlaanderen95.206
Vlaams Brabant74.474
West-Vlaanderen51.886

In West-Vlaanderen springt vooral Brugge in het oog waar met 37 scholen maar liefst 8084 leerlingen deelnemen aan het project. Maar ook in Diksmuide nemen maar liefst 10 scholen en 1564 leerlingen deel.

Versterkt aanbod naar jongeren

Het project is niet alleen voor basisscholen, maar ook voor secundaire scholen. Om deze scholen nog meer te ondersteunen lanceerde de VSV onlangs het project ‘Opvallr’. Dit project is bedoeld voor leerlingen van de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs (14-18 jaar). Scholen kunnen kiezen tussen de betalende workshop met onder andere VR-brillen, of het gratis actiepakket.

We willen ook jongeren overtuigen om er altijd voor te zorgen dat ze een goed werkend fietslicht hebben en het ook te gebruiken in het donker”, stelt Warnez.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.