Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het programma ‘Aanpak uitrol laadinfrastructuur 2021-2025 (Lokaal Laden)’ van de Vlaamse Regering heeft als doel het aantal laadpunten in Vlaanderen aanzienlijk te verhogen en ervoor te zorgen dat iedereen eenvoudig en snel kan laden. Het doel is om 35.000 laadpunten extra te voorzien in heel Vlaanderen tegen 2025.

Lokale besturen kunnen daarom via een e-loket aan Vlaanderen vragen om laadpalen te plaatsen op strategische locaties. In onze provincie waren er 31 gemeenten snel bij waardoor er al laadpalen toegezegd konden worden. De top vijf van gemeenten met de meeste toegekende laadpunten zijn Roeselare met 106, Brugge met 69, Poperinge met 33, De Haan met 28 en Ieper met 26 suggesties. In West-Vlaanderen heeft TotalEnergies de concessie om deze laadpalen te plaatsen.

Koploper West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen werden maar liefst 497 laadpunten toegekend en is daarmee de best scorende provincie in Vlaanderen. De steden Antwerpen, Genk en Gent hebben een eigen concessie en kunnen dus niet in dit overzicht voorkomen.

ProvincieAantal laadpalenAantal gemeenten
Antwerpen37140
Limburg18019
Oost-Vlaanderen27133
Vlaams-Brabant31736
West-Vlaanderen49731
Totaal1 636159

“Onze lokale besturen zijn de ideale partner om de juiste locaties te vinden voor deze laadpalen. Zij weten perfect waar er noden zijn en dus waar we de palen best plaatsen. De overweldigende respons van lokale besturen in West-Vlaanderen bewijst dat de transitie naar duurzame mobiliteit hoog op de agenda staat van die lokale besturen”, zegt Brecht Warnez af.

Plaatsing in 2023

Hoewel de aanvragen al zijn gebeurd, moeten nog wat stappen gezet worden voordat de laadpalen daadwerkelijk worden geïnstalleerd. Eerst is het aan de lokale besturen om de exacte locatie van de palen te bepalen. Vervolgens zal het Vlaams departement openbare werken en mobiliteit de opdracht plaatsen. Het hele proces, vanaf het indienen van een suggestie tot de in gebruik name van een laadpaal, kan maximaal zes maanden duren. “Het is goed dat Vlaanderen op deze manier de energietransitie mee in gang zet en mogelijk maakt”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.