Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het programma ‘Aanpak uitrol laadinfrastructuur 2021-2025 (Lokaal Laden)’ van de Vlaamse Regering heeft als doel het aantal laadpunten in Vlaanderen aanzienlijk te verhogen en ervoor te zorgen dat iedereen eenvoudig en snel kan laden. Het doel is om 35.000 laadpunten extra te voorzien in heel Vlaanderen tegen 2025.

Lokale besturen kunnen daarom via een e-loket aan Vlaanderen vragen om laadpalen te plaatsen op strategische locaties. In onze provincie waren er 31 gemeenten snel bij waardoor er al laadpalen toegezegd konden worden. De top vijf van gemeenten met de meeste toegekende laadpunten zijn Roeselare met 106, Brugge met 69, Poperinge met 33, De Haan met 28 en Ieper met 26 suggesties. In West-Vlaanderen heeft TotalEnergies de concessie om deze laadpalen te plaatsen.

Koploper West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen werden maar liefst 497 laadpunten toegekend en is daarmee de best scorende provincie in Vlaanderen. De steden Antwerpen, Genk en Gent hebben een eigen concessie en kunnen dus niet in dit overzicht voorkomen.

ProvincieAantal laadpalenAantal gemeenten
Antwerpen37140
Limburg18019
Oost-Vlaanderen27133
Vlaams-Brabant31736
West-Vlaanderen49731
Totaal1 636159

“Onze lokale besturen zijn de ideale partner om de juiste locaties te vinden voor deze laadpalen. Zij weten perfect waar er noden zijn en dus waar we de palen best plaatsen. De overweldigende respons van lokale besturen in West-Vlaanderen bewijst dat de transitie naar duurzame mobiliteit hoog op de agenda staat van die lokale besturen”, zegt Brecht Warnez af.

Plaatsing in 2023

Hoewel de aanvragen al zijn gebeurd, moeten nog wat stappen gezet worden voordat de laadpalen daadwerkelijk worden geïnstalleerd. Eerst is het aan de lokale besturen om de exacte locatie van de palen te bepalen. Vervolgens zal het Vlaams departement openbare werken en mobiliteit de opdracht plaatsen. Het hele proces, vanaf het indienen van een suggestie tot de in gebruik name van een laadpaal, kan maximaal zes maanden duren. “Het is goed dat Vlaanderen op deze manier de energietransitie mee in gang zet en mogelijk maakt”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Wingene

Gemeente Wingene organiseert gratis digilessen en digihulp

De gratis digilessen en digihulp-sessies in de gemeente Wingene zijn een groot succes. “Honderden inwoners namen in het voorjaar enthousiast deel en gingen met nieuwe inzichten en kennis over uiteenlopende, digitale onderwerpen naar huis. Helaas was de vraag soms groter dan het aanbod, daarom voorzien we nog meer digilessen in het najaar”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, zijn of haar digitale vaardigheden verbeteren.” Snel inschrijven is de boodschap!

Wingene

Wingene viert Vlaanderen Feest in Kasteelpark

Op zaterdag 6 juli viert Gemeente Wingene Vlaanderen Feest met een kinderfestival en avond vol muziekoptredens in het Kasteelpark in Zwevezele. “Voor de eerste keer vindt ons Vlaanderen Feest op een zaterdag plaats. Dit laat ons toe om nog meer dan vroeger in te zetten op kinderen en jonge gezinnen met een heus kinderfestival vanaf 16 uur,” vertelt schepen van Cultuur Brecht Warnez. “Zoals steeds is de toegang helemaal gratis!”