Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het programma ‘Aanpak uitrol laadinfrastructuur 2021-2025 (Lokaal Laden)’ van de Vlaamse Regering heeft als doel het aantal laadpunten in Vlaanderen aanzienlijk te verhogen en ervoor te zorgen dat iedereen eenvoudig en snel kan laden. Het doel is om 35.000 laadpunten extra te voorzien in heel Vlaanderen tegen 2025.

Lokale besturen kunnen daarom via een e-loket aan Vlaanderen vragen om laadpalen te plaatsen op strategische locaties. In onze provincie waren er 31 gemeenten snel bij waardoor er al laadpalen toegezegd konden worden. De top vijf van gemeenten met de meeste toegekende laadpunten zijn Roeselare met 106, Brugge met 69, Poperinge met 33, De Haan met 28 en Ieper met 26 suggesties. In West-Vlaanderen heeft TotalEnergies de concessie om deze laadpalen te plaatsen.

Koploper West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen werden maar liefst 497 laadpunten toegekend en is daarmee de best scorende provincie in Vlaanderen. De steden Antwerpen, Genk en Gent hebben een eigen concessie en kunnen dus niet in dit overzicht voorkomen.

ProvincieAantal laadpalenAantal gemeenten
Antwerpen37140
Limburg18019
Oost-Vlaanderen27133
Vlaams-Brabant31736
West-Vlaanderen49731
Totaal1 636159

“Onze lokale besturen zijn de ideale partner om de juiste locaties te vinden voor deze laadpalen. Zij weten perfect waar er noden zijn en dus waar we de palen best plaatsen. De overweldigende respons van lokale besturen in West-Vlaanderen bewijst dat de transitie naar duurzame mobiliteit hoog op de agenda staat van die lokale besturen”, zegt Brecht Warnez af.

Plaatsing in 2023

Hoewel de aanvragen al zijn gebeurd, moeten nog wat stappen gezet worden voordat de laadpalen daadwerkelijk worden geïnstalleerd. Eerst is het aan de lokale besturen om de exacte locatie van de palen te bepalen. Vervolgens zal het Vlaams departement openbare werken en mobiliteit de opdracht plaatsen. Het hele proces, vanaf het indienen van een suggestie tot de in gebruik name van een laadpaal, kan maximaal zes maanden duren. “Het is goed dat Vlaanderen op deze manier de energietransitie mee in gang zet en mogelijk maakt”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”