Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Begin 2022 en in de winter van 2023 werden de woningen en andere gebouwen in Wingene gescand door de thermocar, waaruit unieke thermische beelden van de gevels werden gegenereerd. Een warmtescan uitvoeren op een gevel van een woning is een effectieve manier om het energieverlies door en via muren, kozijnen, rolluikkasten etc. zichtbaar te maken. Dit soort verlies is met het blote oog nauwelijks of helemaal niet waarneembaar. Gezien de hoge energieprijzen tegenwoordig, is het van groot belang om energieverspilling te voorkomen”, stelt het raadslid.

Deze beelden vormden de basis voor de zogenaamde ‘thermoloketten’, waar inwoners in persoonlijke gesprekken met energie-experts van Energiehuis WVI inzicht kregen in mogelijke energierenovaties.

Schepen Brecht Warnez onderstreept het succes van de initiatieven en wil het project ook verder zetten: “Sinds eind 2022 hebben we bijna 300 gezinnen bereikt via onze thermoloketten. Zolang we interesse ervaren van onze inwoners blijven we periodiek thermoloketten installeren. Zo kunnen geïnteresseerden intussen ook voor de periode 8-19 april een afspraak maken voor het thermoloket. Dat kan via de website, per telefoon of aan het onthaal van het gemeentehuis.”

Naast de thermoloketten, worden inwoners aangemoedigd om deel te nemen aan een natraject met een renovatiecoach. Deze unieke aanpak biedt begeleiding vanaf de eerste evaluatie tot aan de uitvoering van energiebesparende maatregelen. “De renovatiecoach komt langs en bekijkt met de eigenaars mogelijke energiebesparingsmogelijkheden. Je krijgt gratis een persoonlijk actieplan met ook bijhorende inlichtingen over mogelijke premies”, aldus schepen Warnez.

De gemeente Wingene en het Energiehuis WVI bevestigen hun engagement voor toekomstige acties om energiebesparing en duurzame energieprojecten verder te stimuleren, in lijn met de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”