Bijna 100 West-Vlaamse monumenten wachten op nodige erfgoedpremies

Vandaag wachten 98 West-Vlaamse historisch waardevolle gebouwen en sites op de nodige restauratie- en erfgoedpremies. In Oostende wacht men al zeven jaar op de nodige euro’s voor de renovatie van het dak van de Kapucijnenkerk. “Dat is veel te lang. De geschiedenis en verhalen van onze provincie leven voort in ons erfgoed. Als we die écht waarderen moeten we er ook zorg voor dragen”, reageert Vlaams parlementslid Brecht Warnez .

Het onroerend erfgoed is de veruitwendiging van ons verleden. Het is daarom cruciaal dat we er zorgvuldig mee omgaan. Vlaanderen ondersteunt eigenaars – particulieren, organisaties of burgers – in de zorg om dat onroerend erfgoed. Via premies wil de Vlaamse overheid restauraties en renovaties stimuleren.

Toch loopt die ondersteuning niet van een leien dakje. Zo blijkt uit het antwoord van minister Diependaele (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez. De afgelopen jaren werden aan 98 dossiers subsidies toegekend, maar de centen moeten nog steeds uitbetaald worden. Meer dan de helft van de premie-aanvragers wacht al meer dan vijf jaar op hun eerste euro’s. Het gaat om 40,5 miljoen euro beloofde maar nog niet betaalde subsidies.

Beterschap beloofd

Minister Diependaele beloofde aan parlementslid Warnez alvast beterschap.

“Deze beleidsperiode zet ik in op een strategie voor de afbouw van de wachtlijst. Ik bekijk momenteel naargelang de beschikbare kredieten voor welke concrete projecten ik dit jaar nog een premie kan toekennen.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.