BioVar.be
Het bedrijf BioVar.be in Ruiselede is 3 jaar operationeel en was toen volledig nieuw. Er worden op een transparante manier lokale biologische varkens gekweekt. Op de site was een bestaand klassiek vleesvarkensbedrijf met een oranje PAS-brief. “We maakten gebruik van de mogelijkheid om dit bedrijf om te schakelen naar een biologisch varkensbedrijf zonder hogere impact op de omgeving”, zegt bedrijfsleider Wim Haeck. Alle betrokken instanties waren volgens de eigenaar, in 2018, vol lof over de beslissing de schouders te zetten onder de lokale biologische varkenskweek. “De inspanningen 3 jaar terug lijken vandaag van geen tel, want zoals het er nu voorstaat moet dit bedrijf straks voor een groot deel dicht. Deze onzekerheid ontmoedigt het ondernemen en zeker in deze uitdagende sector.”
Opbouwende voorstellen
Het bedrijf vroeg aan Vlaams parlementsleden Warnez en Dochy om in gesprek te kunnen gaan met de minister. Door de vrije in- en uitloop van de dieren en de beperkte erkenning van technieken, ontstaat onzekerheid in een al broze sector. “Ik ben dankbaar dat de minister ons bedrijf bezoekt en de noden beluistert. We stellen dit bedrijf graag open voor onderzoek zodat er proeven en metingen kunnen gebeuren zodat er opnieuw bestaanszekerheid is voor sommige biologische varkenshouders”, geeft Wim Haeck aan. In het bedrijf is een kijkgang aanwezig die 24/7 toegankelijk is voor het ruime publiek. “We willen iedereen tonen wat biologische varkenshouderij is.”
Minister luisterbereid
Minister Jo Brouns bezocht sinds hij op 18 mei minister werd al heel wat landbouwbedrijven. “Het stikstofakkoord wil de hoge stikstofuitstoot aanpakken, ik steun dit doel. Tot 17 juni kan iedereen die opmerkingen heeft, deze in het openbaar onderzoek inbrengen“, verduidelijkt de minister. Brouns wil meebouwen aan een duurzame en gedragen oplossing. “Door naar de sector zelf te luisteren hoor en zie ik de problemen, maar ook de kansen en mogelijke oplossingen. Ik zie landbouwers die zich uit de naad werken en ook bezorgd zijn voor hun leefomgeving. Vandaag wil ik kijken en luisteren om na 17 juni juist te kunnen beslissen.“
BioForum
Vanuit BioForum, de sectororganisatie voor Vlaamse biolandbouw en -voeding klinkt erkenning voor de zorgen van de bedrijven. “Biologische varkens- en pluimveehouders die recent omschakelden, worden gediscrimineerd ten opzichte van gangbare bedrijven die kozen voor ammoniakemissiearme stallen“, stelt Esmeralda Borgo van BioForum. Wie omschakelde naar bio en een impactscore heeft van meer dan 1% moet nu toch nog 60% reduceren in ammoniakemissies, met technologieën die niet aan bio(regels) zijn aangepast. “Een biobedrijf met een impactscore van 1.1% wordt op die manier strenger aangepakt dan een bedrijf met een ammoniak-emissiearme stal met een impactscore die 10 keer of meer hoger ligt.“ Volgens BioForum is dit juridisch niet sluitend.
Goed initiatief
Vlaamse Parlementsleden Brecht Warnez en Bart Dochy die de minister naar hun provincie uitnodigden zijn tevreden.
“Het is goed dat minister Brouns de tijd neemt om zo’n grote verandering weloverwogen en met kennis van zaken te nemen“, sluiten Dochy en Warnez af.