Bestel je eigen kippen op het recyclagepark

Wingense gezinnen kunnen van 1 februari tot 31 maart opnieuw kippen bestellen op het recyclagepark. “Met deze tweejaarlijkse kippenactie wil het gemeentebestuur inwoners aanzetten om hun keukenafval voelbaar te laten verminderen”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez.

Kippen vormen een goede aanvulling op thuiscomposteren. Heel wat ingrediënten die niet in de compostbak horen, zijn een lekkernij voor kippen. Gekookte etensresten zoals aardappelen, rijst, deegwaren en groenten worden met dank door de kip aanvaard.

“Op die manier is de restafvalzak minder snel vol. Goed voor het milieu en de portemonnee. Bovenop krijg je ook nog eitjes als extraatje bovenop”, aldus schepen Brecht Warnez.

Groepsaankoop in plaats van subsidie

In toepassing van de Vlaamse regelgeving op het dierenwelzijn mogen levende dieren niet meer met korting verkocht worden. “Kippen blijven niettemin belangrijke afvalverwerkers. Gekookte etensresten geven problemen bij het composteren, maar zijn een lekkernij voor de kippen. Ook tuinafval kan je in de ren gooien. Wat kippen niet lusten krabben ze onder. Omdat een verkoop met subsidie niet langer is toegestaan, organiseert de gemeente voortaan een groepsaankoop”, zegt schepen Brecht Warnez.

Praktische info

De kippenactie wordt tweejaarlijks georganiseerd en is gelimiteerd op drie kippen per gezin. Er is keuze uit drie kippenrassen. Je betaalt 8,25 euro voor een klassieke bruine legkip en 9,25 euro voor een Bleu des Landes of een Mechelse Koekoek.

Bestellen kan van 1 februari tot 31 maart op het recyclagepark. Het verschuldigde bedrag wordt ter plekke vereffend aan de betaalzuil in ruil voor een aankoopbewijs.

De bedeling van de kippen vindt plaats op zaterdag 15 april tussen 16u30 en 18u30.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”