Bestel je eigen kippen op het recyclagepark

Wingense gezinnen kunnen van 1 februari tot 31 maart opnieuw kippen bestellen op het recyclagepark. “Met deze tweejaarlijkse kippenactie wil het gemeentebestuur inwoners aanzetten om hun keukenafval voelbaar te laten verminderen”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez.

Kippen vormen een goede aanvulling op thuiscomposteren. Heel wat ingrediënten die niet in de compostbak horen, zijn een lekkernij voor kippen. Gekookte etensresten zoals aardappelen, rijst, deegwaren en groenten worden met dank door de kip aanvaard.

“Op die manier is de restafvalzak minder snel vol. Goed voor het milieu en de portemonnee. Bovenop krijg je ook nog eitjes als extraatje bovenop”, aldus schepen Brecht Warnez.

Groepsaankoop in plaats van subsidie

In toepassing van de Vlaamse regelgeving op het dierenwelzijn mogen levende dieren niet meer met korting verkocht worden. “Kippen blijven niettemin belangrijke afvalverwerkers. Gekookte etensresten geven problemen bij het composteren, maar zijn een lekkernij voor de kippen. Ook tuinafval kan je in de ren gooien. Wat kippen niet lusten krabben ze onder. Omdat een verkoop met subsidie niet langer is toegestaan, organiseert de gemeente voortaan een groepsaankoop”, zegt schepen Brecht Warnez.

Praktische info

De kippenactie wordt tweejaarlijks georganiseerd en is gelimiteerd op drie kippen per gezin. Er is keuze uit drie kippenrassen. Je betaalt 8,25 euro voor een klassieke bruine legkip en 9,25 euro voor een Bleu des Landes of een Mechelse Koekoek.

Bestellen kan van 1 februari tot 31 maart op het recyclagepark. Het verschuldigde bedrag wordt ter plekke vereffend aan de betaalzuil in ruil voor een aankoopbewijs.

De bedeling van de kippen vindt plaats op zaterdag 15 april tussen 16u30 en 18u30.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.