Bestel je eigen kippen op het recyclagepark

Wingense gezinnen kunnen van 1 februari tot 31 maart opnieuw kippen bestellen op het recyclagepark. “Met deze tweejaarlijkse kippenactie wil het gemeentebestuur inwoners aanzetten om hun keukenafval voelbaar te laten verminderen”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez.

Kippen vormen een goede aanvulling op thuiscomposteren. Heel wat ingrediënten die niet in de compostbak horen, zijn een lekkernij voor kippen. Gekookte etensresten zoals aardappelen, rijst, deegwaren en groenten worden met dank door de kip aanvaard.

“Op die manier is de restafvalzak minder snel vol. Goed voor het milieu en de portemonnee. Bovenop krijg je ook nog eitjes als extraatje bovenop”, aldus schepen Brecht Warnez.

Groepsaankoop in plaats van subsidie

In toepassing van de Vlaamse regelgeving op het dierenwelzijn mogen levende dieren niet meer met korting verkocht worden. “Kippen blijven niettemin belangrijke afvalverwerkers. Gekookte etensresten geven problemen bij het composteren, maar zijn een lekkernij voor de kippen. Ook tuinafval kan je in de ren gooien. Wat kippen niet lusten krabben ze onder. Omdat een verkoop met subsidie niet langer is toegestaan, organiseert de gemeente voortaan een groepsaankoop”, zegt schepen Brecht Warnez.

Praktische info

De kippenactie wordt tweejaarlijks georganiseerd en is gelimiteerd op drie kippen per gezin. Er is keuze uit drie kippenrassen. Je betaalt 8,25 euro voor een klassieke bruine legkip en 9,25 euro voor een Bleu des Landes of een Mechelse Koekoek.

Bestellen kan van 1 februari tot 31 maart op het recyclagepark. Het verschuldigde bedrag wordt ter plekke vereffend aan de betaalzuil in ruil voor een aankoopbewijs.

De bedeling van de kippen vindt plaats op zaterdag 15 april tussen 16u30 en 18u30.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.