Besparing elektriciteit ter waarde van bijna 3.800 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een indrukwekkende daling van maar liefst 15,6% in het energieverbruik gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 13.294.606 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 3.800 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 15,6% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het streefdoel is om tegen 2030 in heel Vlaanderen volledig over te schakelen naar energiezuinige led-verlichting. Gemeenten zoals Spiere-Helkijn, Wevelgem en Anzegem lopen voorop, waar begin dit jaar al meer dan 90% van de verlichting is omgezet. Daarentegen is het percentage verlichting dat is overgeschakeld in Wervik, Kortemark en Izegem nog onder de 15%.

Toch zijn de resultaten over het algemeen positief en zitten de gemeenten op schema om de doelstelling in 2030 te halen.

“Onze gemeenten hebben veerkracht getoond, zelfs te midden van uitdagende omstandigheden zoals de coronacrisis en bevoorradingsproblemen naar aanleiding van de Oekraïne-oorlog. Meer dan 35% van Vlaanderen maakt nu gebruik van energiezuinige LED-technologie in ons verlichtingsnetwerk”, geef Brecht Warnez aan.

Openbare verlichting meer gedoofd in West-Vlaanderen

Naast het verminderen van het energieverbruik door de verledding, hebben Vlaamse gemeenten ook geïnvesteerd in slimme brandprogramma’s om het gebruik van verlichting verder te optimaliseren. Deze programma’s omvatten doven, dimmen en specifieke brandprogramma’s die zijn aangepast aan de behoeften van elke gemeente.

Van de bijna 250.000 verlichtingspalen in onze provincie blijft evenwel het merendeel (59%) een deel van de nacht gedoofd. Daarentegen wordt 11% van de palen ‘s nachts gedimd en blijft 30% branden. Daarmee dooft de provincie West-Vlaanderen significant meer dan andere provincies waar slechts 32% gedoofd wordt.

 NachtDovenDimAndereTotaal
Vlaanderen516.613 (44%)372.445 (32%)281.480 (24%)4.009
(0%)
1.174.547
West-Vlaanderen73.635 (30%)145.252 (59%)26.834 (11%)242
(0%)
245.963
Aantal verlichtingspalen per brandtype

Het veranderen van verlichting naar energiezuinige opties en het doven en dimmen van lichten zorgt niet alleen voor financiële besparingen, maar draagt ook bij aan een aanzienlijke CO²-reductie van 4.437 ton.

Hier kan je de reportage zien van Focus-WTV.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.