Besparing elektriciteit ter waarde van bijna 3.800 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een indrukwekkende daling van maar liefst 15,6% in het energieverbruik gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 13.294.606 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 3.800 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 15,6% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het streefdoel is om tegen 2030 in heel Vlaanderen volledig over te schakelen naar energiezuinige led-verlichting. Gemeenten zoals Spiere-Helkijn, Wevelgem en Anzegem lopen voorop, waar begin dit jaar al meer dan 90% van de verlichting is omgezet. Daarentegen is het percentage verlichting dat is overgeschakeld in Wervik, Kortemark en Izegem nog onder de 15%.

Toch zijn de resultaten over het algemeen positief en zitten de gemeenten op schema om de doelstelling in 2030 te halen.

“Onze gemeenten hebben veerkracht getoond, zelfs te midden van uitdagende omstandigheden zoals de coronacrisis en bevoorradingsproblemen naar aanleiding van de Oekraïne-oorlog. Meer dan 35% van Vlaanderen maakt nu gebruik van energiezuinige LED-technologie in ons verlichtingsnetwerk”, geef Brecht Warnez aan.

Openbare verlichting meer gedoofd in West-Vlaanderen

Naast het verminderen van het energieverbruik door de verledding, hebben Vlaamse gemeenten ook geïnvesteerd in slimme brandprogramma’s om het gebruik van verlichting verder te optimaliseren. Deze programma’s omvatten doven, dimmen en specifieke brandprogramma’s die zijn aangepast aan de behoeften van elke gemeente.

Van de bijna 250.000 verlichtingspalen in onze provincie blijft evenwel het merendeel (59%) een deel van de nacht gedoofd. Daarentegen wordt 11% van de palen ‘s nachts gedimd en blijft 30% branden. Daarmee dooft de provincie West-Vlaanderen significant meer dan andere provincies waar slechts 32% gedoofd wordt.

 NachtDovenDimAndereTotaal
Vlaanderen516.613 (44%)372.445 (32%)281.480 (24%)4.009
(0%)
1.174.547
West-Vlaanderen73.635 (30%)145.252 (59%)26.834 (11%)242
(0%)
245.963
Aantal verlichtingspalen per brandtype

Het veranderen van verlichting naar energiezuinige opties en het doven en dimmen van lichten zorgt niet alleen voor financiële besparingen, maar draagt ook bij aan een aanzienlijke CO²-reductie van 4.437 ton.

Hier kan je de reportage zien van Focus-WTV.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.