Baron Jean de Cloedt schenkt vijf digitale schermen aan bewoners van woonzorgcentra in Wingene

Enkele weken terug pleitte burgemeester Hendrik Verkest ervoor om geen bezoek in de woonzorgcentra toe te laten, hoewel hij veel begrip heeft voor het psychisch lijden van de bewoners. Baron Jean de Cloedt, die een nauwe band heeft met de gemeente, speelt daar graag op in door in totaal vijf digitale borden aan te kopen voor beide woonzorgcentra in de gemeente. Deze mobiele schermen verhogen de kwaliteit van het contact dat de bewoners hebben met hun familie. “Ik wil alle bewoners en hun familie hiermee een warm hart onder de riem steken, hopelijk is het een motivatie om vol te houden”, aldus baron de Cloedt.

Op elke verdieping van woonzorgcentrum Amphora in Wingene en woonzorgcentrum Maria ter Ruste in Zwevezele komt een groot scherm op wielen. Daardoor kan het scherm vlot van kamer naar kamer verplaatst worden. In totaal koopt baron de Cloedt er vijf aan, goed voor een totaalbedrag van 21.000 euro. “We zijn de baron erg dankbaar voor deze gulle gift”, zegt burgemeester Hendrik Verkest. “Ik gaf eerder al mee dat we niet blind zijn voor het psychisch lijden van de bewoners die intussen al anderhalve maand volledig afgesloten zijn van de buitenwereld. Met deze schenking  kunnen we dit nog eens benadrukken.”

Op groot scherm familie terugzien

Beide directeurs van woonzorgcentra Amphora en Maria ter Ruste zijn erg tevreden met de digitale schermen. “Hierdoor kunnen de bewoners hun familie op groot scherm terugzien, het contact verloopt zo kwalitatiever en vlotter dan wanneer ze naar het kleinere scherm van een ipad moeten kijken”, zeggen directeurs Hans De Clerck en Wim Velghe. Daarnaast kunnen de schermen ook ingezet worden om activiteiten voor de bewoners te organiseren. “We zijn dankbaar voor deze duurzame aankoop en zijn ervan overtuigd dat deze schermen vaak en nog heel lang in onze woonzorgcentra gebruikt zullen worden.”

In de strijd tegen eenzaamheid

Baron de Cloedt heeft als eigenaar van het domein De Munken, dat voor het grootste deel op grondgebied Wingene ligt, een nauwe band met de gemeente. Dit domein heeft een rijke geschiedenis, zo was het ooit in handen van de familie van Outryve-d’Ydewalle, de voorouders van koningin Mathilde. Veel Wingenaren hebben nu nog steeds een band met de eigenaars van de Munken, omdat velen, meestal landbouwers, al decennia lang pachter zijn van de familie de Cloedt. “Ik ben blij dat ik iets voor Wingene kan betekenen, zeker omdat een van de woonzorgcentra hard getroffen is door het coronavirus”, aldus baron Jean de Cloedt. “Ik hoop dat deze schermen de eenzaamheid van de bewoners zoveel mogelijk kunnen doorbreken.”

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.