Archeologische opgravingen in de Willemstraat op 9 en 10 november

Vanaf vandaag voert een team van archeologen een opgraving uit in de Willemstraat in Zwevezele. Wie benieuwd is naar wat zich daar onder de grond bevindt, kan op woensdag 9 of donderdag 10 november langskomen voor een rondleiding.

Archeologisch vooronderzoek

De komende twee weken gaat een team archeologen van BAAC, een onafhankelijk studiebureau voor Archeologie en Bouwhistorie, aan de slag in de ondergrond in de Willemstraat in Wingene. ‘Op deze locatie zijn werken aan de gang.’ legt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove uit. ‘De provincie West-Vlaanderen legt er een gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Grote Beek. Er wordt een waterbuffer gecreëerd, een belangrijk project met oog op wateroverlast en waterbeschikbaarheid.’

Schepen van Cultuur en Erfgoed Brecht Warnez vult aan: ‘Omdat de werken de ondergrond verstoren, werd eerder dit jaar een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wees uit dat er Romeinse aanwezigheid is geweest. De archeologen zullen nu nagaan wat de Romeinen precies op deze locatie hebben gedaan. Hebben ze er gewoond? Deden ze aan landbouw? Hoe lang hebben ze er verbleven? Waren er handelscontacten? Er zijn veel vragen die de archeologen hopen te kunnen beantwoorden.’

Ontdek wat er verborgen ligt onder onze voeten

Wie graag meer wil weten over de opgravingen en nieuwsgierig is naar wat zich onder onze voeten bevindt, krijgt op woensdag 9 en donderdag 10 november de kans! De archeologen geven er op beide dagen, om 14 uur en 15 uur, een rondleiding op de site.

Inschrijven is niet nodig, wie interesse heeft mag gewoon langskomen. Stevige stapschoenen of laarzen zijn wel aan te raden.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Wingene

Wingene viert één jaar Contactpunt 1750

Exact een jaar geleden lanceerde de gemeente Wingene Contactpunt 1750. Eén nummer waar je zowel fysiek, telefonisch als digitaal terecht kan. Na een jaar kan de gemeente tevreden vaststellen dat het Contactpunt 1750 zich ontpopt heeft tot hét centrale aanspreekpunt voor de inwoners.