Archeologische opgravingen in de Willemstraat op 9 en 10 november

Vanaf vandaag voert een team van archeologen een opgraving uit in de Willemstraat in Zwevezele. Wie benieuwd is naar wat zich daar onder de grond bevindt, kan op woensdag 9 of donderdag 10 november langskomen voor een rondleiding.

Archeologisch vooronderzoek

De komende twee weken gaat een team archeologen van BAAC, een onafhankelijk studiebureau voor Archeologie en Bouwhistorie, aan de slag in de ondergrond in de Willemstraat in Wingene. ‘Op deze locatie zijn werken aan de gang.’ legt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove uit. ‘De provincie West-Vlaanderen legt er een gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Grote Beek. Er wordt een waterbuffer gecreëerd, een belangrijk project met oog op wateroverlast en waterbeschikbaarheid.’

Schepen van Cultuur en Erfgoed Brecht Warnez vult aan: ‘Omdat de werken de ondergrond verstoren, werd eerder dit jaar een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wees uit dat er Romeinse aanwezigheid is geweest. De archeologen zullen nu nagaan wat de Romeinen precies op deze locatie hebben gedaan. Hebben ze er gewoond? Deden ze aan landbouw? Hoe lang hebben ze er verbleven? Waren er handelscontacten? Er zijn veel vragen die de archeologen hopen te kunnen beantwoorden.’

Ontdek wat er verborgen ligt onder onze voeten

Wie graag meer wil weten over de opgravingen en nieuwsgierig is naar wat zich onder onze voeten bevindt, krijgt op woensdag 9 en donderdag 10 november de kans! De archeologen geven er op beide dagen, om 14 uur en 15 uur, een rondleiding op de site.

Inschrijven is niet nodig, wie interesse heeft mag gewoon langskomen. Stevige stapschoenen of laarzen zijn wel aan te raden.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Milieu

Nieuwe luchtgroepen en ventilatiekanalen in recreatiebad de Alk

In recreatiebad de Alk werden recent de ventilatiekanalen vernieuwd en twee nieuwe luchtgroepen met warmterecuperatie geplaatst. Dit met steun van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente Wingene kon namelijk rekenen op een subsidie van 200.000 euro uit het provinciale klimaatfonds. Dankzij deze vernieuwing wordt de uitstoot verminderd met 111 ton CO2.