Archeologische opgravingen in de Willemstraat op 9 en 10 november

Vanaf vandaag voert een team van archeologen een opgraving uit in de Willemstraat in Zwevezele. Wie benieuwd is naar wat zich daar onder de grond bevindt, kan op woensdag 9 of donderdag 10 november langskomen voor een rondleiding.

Archeologisch vooronderzoek

De komende twee weken gaat een team archeologen van BAAC, een onafhankelijk studiebureau voor Archeologie en Bouwhistorie, aan de slag in de ondergrond in de Willemstraat in Wingene. ‘Op deze locatie zijn werken aan de gang.’ legt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove uit. ‘De provincie West-Vlaanderen legt er een gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Grote Beek. Er wordt een waterbuffer gecreëerd, een belangrijk project met oog op wateroverlast en waterbeschikbaarheid.’

Schepen van Cultuur en Erfgoed Brecht Warnez vult aan: ‘Omdat de werken de ondergrond verstoren, werd eerder dit jaar een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wees uit dat er Romeinse aanwezigheid is geweest. De archeologen zullen nu nagaan wat de Romeinen precies op deze locatie hebben gedaan. Hebben ze er gewoond? Deden ze aan landbouw? Hoe lang hebben ze er verbleven? Waren er handelscontacten? Er zijn veel vragen die de archeologen hopen te kunnen beantwoorden.’

Ontdek wat er verborgen ligt onder onze voeten

Wie graag meer wil weten over de opgravingen en nieuwsgierig is naar wat zich onder onze voeten bevindt, krijgt op woensdag 9 en donderdag 10 november de kans! De archeologen geven er op beide dagen, om 14 uur en 15 uur, een rondleiding op de site.

Inschrijven is niet nodig, wie interesse heeft mag gewoon langskomen. Stevige stapschoenen of laarzen zijn wel aan te raden.

Gerelateerd nieuws

Wingene

In Wingene passeert de Sint bij elk kind

Het Huis van het Kind van gemeente Wingene en de werkgroep dienstbaarheid van het Interparochiaal Team Wingene helpen Sinterklaas een handje en zorgen er ook dit jaar voor dat elk schoentje gevuld wordt. Cadeautjes en lekkers nemen vaak een grote hap uit het gezinsbudget. Voor kwetsbare gezinnen is dit, zeker in deze moeilijke tijden, niet evident. We zorgen ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet.

Wingene

Lancering Contactpunt 1750: Meer dan een nummer!

Een put in de weg melden? Een afspraak maken? Of een suggestie om de dienstverlening van de gemeente Wingene te verbeteren? Vanaf nu doe je dat via ‘1750’. Hét centrale Contactpunt van de gemeente dat zowel fysiek, telefonisch als digitaal bereikbaar is. “We merken dat het voor inwoners nog niet altijd even duidelijk is waar ze terecht kunnen met hun vragen of meldingen. We gaan dat nu eenvoudiger maken via het Contactpunt 1750 waar iedereen terecht kan”, vertelt schepen van Dienstverlening Brecht Warnez.

Wingene

Wingene viert de komst van de Sint met leuke activiteiten vanaf 19 november

Sinterklaas is en blijft met voorsprong het mooiste kinderfeest in ons land. Een traditie die sinds jaar en dag deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed. “Alle reden om er dit jaar iets speciaals van te maken voor onze jonge inwoners”, vertelt schepen Brecht Warnez. “Van zaterdag 19 november tot en met zaterdag 3 december staat Wingene dan ook helemaal in het teken van de Sint. Op het programma staan een spannende Sinterklaaszoektocht, een leuke kleurwedstrijd en het bezoek van de Sint aan onze bibliotheek op zaterdag 3 december als ultieme afsluiter!”.