Archeologische opgravingen in de Willemstraat op 9 en 10 november

Vanaf vandaag voert een team van archeologen een opgraving uit in de Willemstraat in Zwevezele. Wie benieuwd is naar wat zich daar onder de grond bevindt, kan op woensdag 9 of donderdag 10 november langskomen voor een rondleiding.

Archeologisch vooronderzoek

De komende twee weken gaat een team archeologen van BAAC, een onafhankelijk studiebureau voor Archeologie en Bouwhistorie, aan de slag in de ondergrond in de Willemstraat in Wingene. ‘Op deze locatie zijn werken aan de gang.’ legt schepen van Openbare Werken Hedwig Kerckhove uit. ‘De provincie West-Vlaanderen legt er een gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Grote Beek. Er wordt een waterbuffer gecreëerd, een belangrijk project met oog op wateroverlast en waterbeschikbaarheid.’

Schepen van Cultuur en Erfgoed Brecht Warnez vult aan: ‘Omdat de werken de ondergrond verstoren, werd eerder dit jaar een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd. Het onderzoek wees uit dat er Romeinse aanwezigheid is geweest. De archeologen zullen nu nagaan wat de Romeinen precies op deze locatie hebben gedaan. Hebben ze er gewoond? Deden ze aan landbouw? Hoe lang hebben ze er verbleven? Waren er handelscontacten? Er zijn veel vragen die de archeologen hopen te kunnen beantwoorden.’

Ontdek wat er verborgen ligt onder onze voeten

Wie graag meer wil weten over de opgravingen en nieuwsgierig is naar wat zich onder onze voeten bevindt, krijgt op woensdag 9 en donderdag 10 november de kans! De archeologen geven er op beide dagen, om 14 uur en 15 uur, een rondleiding op de site.

Inschrijven is niet nodig, wie interesse heeft mag gewoon langskomen. Stevige stapschoenen of laarzen zijn wel aan te raden.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”