Amper 2,2 procent van de centen voor onderzoek gaan naar West-Vlaanderen

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat het aandeel jonge hoger opgeleiden op de West-Vlaamse arbeidsmarkt (41%) het laagste is van heel Vlaanderen. De reden? “West-Vlaanderen is al jaren ondergefinancierd in het hoger onderwijs”, zo zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. “En hierin moet dringend verandering komen. Amper 2,2% van de onderzoekscenten gaat naar onze provincie, terwijl 18% van de bevolking er woont en 21% van de bedrijven er huisvest.”

Opvallend: West-Vlaanderen is de provincie met het laagste aandeel jonge hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt. “Dit heeft te maken met de brain drain uit West-Vlaanderen. Er zijn te weinig opleidingen die je kan volgen in West-Vlaanderen. 60 procent van de studenten die buiten de provincie studeert komt niet meteen terug en hierdoor komen ze niet op de West-Vlaamse arbeidsmarkt terecht. Ze kiezen voor een job buiten de provinciegrenzen”, zo zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez, zelf afkomstig uit Wingene in West-Vlaanderen. “En dat is jammer, want heel wat West-Vlaamse bedrijven smeken om talent.”

Sterke investering in universiteiten en hogescholen

Ondernemen en innoveren gaat hand in hand met een sterke investering in universiteiten, hogescholen en het onderzoek in die kennisinstellingen en bedrijven. Net daar knelt het schoentje. West-Vlaanderen heeft te weinig toegang tot de publieke onderzoeks- en ontwikkelingsmiddelen en kent zo een onderfinanciering van het hoger onderwijs. Een studie van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) bewijst het. “Amper 2,2% van de centen gaat naar onze provincie, terwijl er 18% van de bevolking en 21% van de bedrijven woont”, aldus Brecht Warnez.

Vlaanderen voorziet met daarom onder impuls van minister Hilde Crevits en gedeputeerde Jean de Bethune specifiek voor West-Vlaanderen de volgende jaren 5 miljoen euro extra voor hoger onderwijs en innovatie. Dit werd zo afgeklopt in het regeerakkoord. In het kader van haar beleid rond digitalisering voorziet minister Crevits daarnaast 1,5 miljoen euro. Brecht Warnez wil die middelen aanwenden als motor voor West-Vlaamse innovatie. “Via een uniek opleidingsaanbod moeten we jongere afgestudeerden versterken met de competenties van de toekomst. Daarom moeten we gaan voor een traject levenslang leren om de switch te maken tussen brain drain naar brain circulation. Technologische speerpunten kunnen een nieuwe West-Vlaamse grondstof vormen. We moeten verder inzetten op de sectoren waar West-Vlaanderen nu al in uitblinkt zoals mechatronica, voeding, blue energie, circulaire economie of ook de textielsector. Via nieuwe master-na-masters en postgraduaten moeten we die industrieën blijven voeden en zo werk creëren en behouden dichtbij de West-Vlaming. Dergelijk onderwijs moet ook een voedingsbodem zijn voor O&O.”

De wens is daarbij niet om een nieuwe alomvattende universiteit of hogeschool in West-Vlaanderen te bouwen maar om de huidige kennisinstellingen sterker te laten samenwerken. Deze middelen zijn een unieke kans voor de instellingen van hoger onderwijs in onze provincie. West-Vlaanderen kan een voorbeeld worden voor de rest van Vlaanderen op het vlak van de organisatie van levenslang leren. Door goed samen te werken met elkaar en met het bedrijfsleven zullen de opleidingen sterker en arbeidsgerichter worden. De nieuwe master-na-masters en postgraduaten moeten doorspekt zijn met relevante stage-ervaringen en bedrijfsgerichte thesissen. Ze zullen ook permanent in contact staan met het nieuw te ontwikkelde strategisch onderzoekscentrum ‘Flanders Make’ waar 100 nieuwe onderzoekers de West-Vlaamse economie zullen versterken.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.