Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er ongeveer 800 extra bomen in de gemeente aangeplant. Dat blijkt uit het antwoord van schepen Brecht Warnez (cd&v) op een vraag van Martine Devisscher (Burgerbelangen). Zij bevroeg de schepen over de impact van de nieuwe bomenwet op het gemeentelijk beleid.

“We hebben een stevig actieplan uitgewerkt om de vooropgestelde doelstelling te bereiken. Het plan focust niet op bebossing maar wel op bomen op de juiste plaats, zowel in het buitengebied als in de dorpskern”, legt schepen Brecht Warnez uit.

Een greep uit de maatregelen die de gemeente heeft genomen zijn gratis wilgenpoten, geschenkbomen bij huwelijken, geboorten, voor nieuwe inwoners en bomen die de gemeente zelf plaatst op het openbaar domein.

Tot 30 september kunnen nog gesubsidieerde tuinbomen besteld worden via https://www.wingene.be/groepsaankoop-bomen.

“We doen dat met een sterke subsidie van ongeveer 20 euro per boom zodat we de hoogstambomen, inclusief boomband en boompaal, aanbieden aan de prijs van 15 euro per stuk. De half- en laagstambomen worden aangeboden aan 10 en 7,5 euro per stuk. Op dit ogenblik zijn er al 225 bomen besteld”, sluit schepen Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.