Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er ongeveer 800 extra bomen in de gemeente aangeplant. Dat blijkt uit het antwoord van schepen Brecht Warnez (cd&v) op een vraag van Martine Devisscher (Burgerbelangen). Zij bevroeg de schepen over de impact van de nieuwe bomenwet op het gemeentelijk beleid.

“We hebben een stevig actieplan uitgewerkt om de vooropgestelde doelstelling te bereiken. Het plan focust niet op bebossing maar wel op bomen op de juiste plaats, zowel in het buitengebied als in de dorpskern”, legt schepen Brecht Warnez uit.

Een greep uit de maatregelen die de gemeente heeft genomen zijn gratis wilgenpoten, geschenkbomen bij huwelijken, geboorten, voor nieuwe inwoners en bomen die de gemeente zelf plaatst op het openbaar domein.

Tot 30 september kunnen nog gesubsidieerde tuinbomen besteld worden via https://www.wingene.be/groepsaankoop-bomen.

“We doen dat met een sterke subsidie van ongeveer 20 euro per boom zodat we de hoogstambomen, inclusief boomband en boompaal, aanbieden aan de prijs van 15 euro per stuk. De half- en laagstambomen worden aangeboden aan 10 en 7,5 euro per stuk. Op dit ogenblik zijn er al 225 bomen besteld”, sluit schepen Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”