Al 223 km West-Vlaamse fietspaden worden bij vriesweer met pekel gedooid

De Vlaamse overheid is verantwoordelijk voor het gewestelijke wegennet. In de winterperiode is er kans op sneeuw en ijzel. Dit brengt risico’s met zich mee. Strooizout is het meest gebruikte dooimiddel. “Op fietspaden werkt zout vaak minder goed en het heeft ernstige effecten op het milieu”, geeft Brecht Warnez aan. “Hierdoor zet het Agentschap Wegen en Verkeer steeds meer in op pekel.”

Vrijliggende fietspaden

In West-Vlaanderen zijn heel wat fietspaden in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Hierbij moet opgemerkt worden dat er bij de keuze van de techniek om te dooien, een onderscheid gemaakt wordt tussen de aanliggende en de vrijliggende fietspaden.

Aanliggende fietspaden worden mee opgenomen in de trajecten van de strooiers voor de wegen en worden dus standaard met nat-zout gestrooid.

“Op de vrijliggende fietspaden wordt specifiek materieel voor de fietspaden ingezet. Hier kan men pekelspoeiers inzetten”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

7 trajecten in West-Vlaanderen

“Het werken met pekel heeft verschillende voordelen. Enerzijds zorgt het ervoor dat de zoutconcentraties lager gehouden worden zodat de ecologische impact beperkter wordt, anderzijds zorgt pekel ervoor dat het onmiddellijk kan inwerken en er geen inwerktijd nodig is.”

Het gebruik op fietspaden evalueert minister Peeters (Open VLD), aan wie Brecht Warnez (CD&V) de cijfers opvroeg, als positief omwille van de snelle inwerking van het smeltmiddel.

“Dit jaar wordt in West-Vlaanderen bij vriesweer al 223 km fietspad met pekel gedooid”, rekende Brecht Warnez uit.

 Gemeenten – wegenTotaal aantal kmAantal km strooien
1Kortrijk Wevelgem Gullegem – N8 ; N395a ; N395b en de N3434614
2Kortrijk; Aalbeke en Kuurne – N395a; N395b; N395e, N50; R36; N43 en de N32337,816,5
3Deerlijk; Vichte; Anzegem; Kerkhove; Tiegem; Avelgem en Knokke5925
4Pittem – Ardooie – Hooglede – Roeselare -N35c – N50 – N37 – R32 – N324343
5Pittem – Ardooie – Meulebeke – Ingelmunster – Oostrozebeke – Wielsbeke – N35c – N50 – N3575045
6Pittem – Tielt – Ruiselede – Aalter – N35c – N37 – N355140
7Pittem – Wingene – Tielt N35c – N50 – N370 – N3274040

4,9 miljoen euro

Het is de bedoeling van de overheid om in de toekomst meer fietspaden met pekel te dooien. Momenteel worden er in Vlaanderen per jaar een 20-tal fietspadstrooiers aangekocht door het Agentschap Wegen en Verkeer. In totaal zullen 147 fietspadpekelsproeiers worden aangekocht voor een budget van 4.891.425 euro nodig.

“Investeringen in fietsveiligheid en milieuwinst renderen op termijn”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.