Aantal studenten in West-Vlaamse hoger onderwijs steeg met 6,6 %

Er studeren geleidelijk aan meer studenten aan de West-Vlaamse hogescholen en universiteiten. “Er waren 24.670 studenten ingeschreven in West-Vlaanderen. Dat is 6,6 % meer dan het jaar voordien”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover cijfers opvroeg bij minister Weyts (N-VA). “Onze arbeidsmarkt schreeuwt om lokaal talent, de stijging is broodnodig.”

De hogere participatiegraad in het West-Vlaamse hoger onderwijs is een trend die zich al enkele jaren aan het voltrekken is. Die stijging komt er niet zomaar. Het aanbieden van meer studierichtingen en een stijging van het aantal West-Vlaamse studenten dat binnen de eigen provincie blijft, liggen onder meer aan de basis hiervan.

Nood aan meer aanbod

Toch lijkt het hoger aantal studenten in West-Vlaanderen onvoldoende als je ziet dat het tekort aan mensen op de arbeidsmarkt niet verdwijnt. “Het is noodzakelijk dat het studieaanbod in West-Vlaanderen verder wordt uitgebreid, zodat ook onze provincie over voldoende hooggeschoolde afgestudeerden beschikt”, stelt Brecht Warnez.

Vraag van bedrijven

Het belang van hoogopgeleide studenten in West-Vlaanderen te hebben is goed voor de mobiliteit en de ontwikkeling van studentensteden zoals Brugge, Kortrijk en Roeselare maar speelt zeker ook voor ondernemingen. Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen vragen al lang om een betere activatie van lokale talenten.

De West-Vlaamse bedrijven kunnen hun ambities niet waarmaken omdat ze onvoldoende gekwalificeerde arbeidskrachten vinden”, stelt Brecht Warnez. Volgens cijfers van Voka West-Vlaanderen zouden er 77.000 extra talenten nodig zijn om tegen 2030 alle vacatures in West-Vlaanderen in te vullen.

Pleidooi voor samenwerking

Er is nood aan meer politieke wil om naast het ruim aanbod aan richtingen in bijvoorbeeld Gent en Leuven ook in de eigen provincie een ruimer aanbod te voorzien. Zo blijven studenten niet in andere provincies hangen na hun stage of opleiding aldaar. “Ik roep onze West-Vlaamse politici op om in Brussel aan één zeel te trekken en West-Vlaanderen de opleidingen te geven die hier nodig zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.