Aantal studenten in West-Vlaamse hoger onderwijs steeg met 6,6 %

Er studeren geleidelijk aan meer studenten aan de West-Vlaamse hogescholen en universiteiten. “Er waren 24.670 studenten ingeschreven in West-Vlaanderen. Dat is 6,6 % meer dan het jaar voordien”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover cijfers opvroeg bij minister Weyts (N-VA). “Onze arbeidsmarkt schreeuwt om lokaal talent, de stijging is broodnodig.”

De hogere participatiegraad in het West-Vlaamse hoger onderwijs is een trend die zich al enkele jaren aan het voltrekken is. Die stijging komt er niet zomaar. Het aanbieden van meer studierichtingen en een stijging van het aantal West-Vlaamse studenten dat binnen de eigen provincie blijft, liggen onder meer aan de basis hiervan.

Nood aan meer aanbod

Toch lijkt het hoger aantal studenten in West-Vlaanderen onvoldoende als je ziet dat het tekort aan mensen op de arbeidsmarkt niet verdwijnt. “Het is noodzakelijk dat het studieaanbod in West-Vlaanderen verder wordt uitgebreid, zodat ook onze provincie over voldoende hooggeschoolde afgestudeerden beschikt”, stelt Brecht Warnez.

Vraag van bedrijven

Het belang van hoogopgeleide studenten in West-Vlaanderen te hebben is goed voor de mobiliteit en de ontwikkeling van studentensteden zoals Brugge, Kortrijk en Roeselare maar speelt zeker ook voor ondernemingen. Voka West-Vlaanderen en Unizo West-Vlaanderen vragen al lang om een betere activatie van lokale talenten.

De West-Vlaamse bedrijven kunnen hun ambities niet waarmaken omdat ze onvoldoende gekwalificeerde arbeidskrachten vinden”, stelt Brecht Warnez. Volgens cijfers van Voka West-Vlaanderen zouden er 77.000 extra talenten nodig zijn om tegen 2030 alle vacatures in West-Vlaanderen in te vullen.

Pleidooi voor samenwerking

Er is nood aan meer politieke wil om naast het ruim aanbod aan richtingen in bijvoorbeeld Gent en Leuven ook in de eigen provincie een ruimer aanbod te voorzien. Zo blijven studenten niet in andere provincies hangen na hun stage of opleiding aldaar. “Ik roep onze West-Vlaamse politici op om in Brussel aan één zeel te trekken en West-Vlaanderen de opleidingen te geven die hier nodig zijn”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

West-Vlaanderen investeert het meest in asbestverwijdering

“De Vlaamse subsidie versnelt asbestverwijdering uit onze leefomgeving”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde. “West-Vlaanderen maakte reeds gebruik van 1.042.043 euro, het meest van alle provincies.”

Binnenlands Bestuur

Tijd voor eerlijkere financiering van West-Vlaamse gemeenten

In West-Vlaanderen krijgt een stad of gemeente gemiddeld 344 euro per inwoner uit het Gemeentefonds, dat de belangrijkste financieringsbron is voor steden en gemeenten. Daartegenover staat dat Antwerpen en Gent meer dan 1600 euro per inwoner krijgen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. “De financiering van onze steden en gemeenten is volledig scheefgetrokken. Grootsteden Antwerpen en Gent lopen vandaag met 40% van de middelen weg terwijl daar slechts 12% van de Vlamingen woont. Onze West-Vlaamse steden en plattelandsgemeenten zijn hiervan de dupe. Die ongelijkheid is niet meer te verantwoorden”, zegt het parlementslid.